fbpx
Selecteer een pagina

Eerst woonden we met onze baby in een huis van 150 m2.

In september 2015 verhuisden we naar een caravan van 16 m2.

Sinds november 2017 wonen we – met dreumes en peuter – in een camper van 11 m2.

We hebben hier bewust voor gekozen, omdat we een vrijer leven willen. Ook komen we op de mooiste plekken in Europa. Uiteraard moesten we wel enorm minimaliseren. En natuurlijk is het leven in een camper soms krap.

Maar weet je dat het wonen en reizen in een camper of caravan, eigenlijk best wel lijkt op een 9-tot-5-leven in een rijtjeshuis in Nederland?

Het is geen vakantie

Het lijkt misschien alsof we op vakantie zijn, maar niks is minder waar. We hebben een digital nomad lifestyle en we hebben ervoor gekozen om te wonen in een omgebouwde camperbus (eerst caravan).

We leven dus iedere dag op die 11 m2. Niet twee of drie weken per jaar. Nee, iedere dag. 

Natuurlijk zoeken we zoveel mogelijk de zon op, zodat we heerlijk buiten kunnen leven. Maar soms, soms regent het, en dan zitten we helaas echt met z’n viertjes op die 11 m2.

Iedere dag werken

Ook moet ik iedere dag gewoon werken, net als ieder ander ‘normaal’ mens. Maar ik heb geen baas, alleen opdrachtgevers. En ik werk ’s avonds, omdat dan de kinderen slapen.

Wellicht interessant:

Huishouden

Een groot deel van de dag zijn we bezig met huishoudelijke taken. Hoewel we geen huis van 150 m2 meer hoeven schoon te houden, is er nog steeds veel te doen.

Om je een idee te geven:

 • Iedere dag afwassen, want hé geen vaatwasser.
 • 100x per dag de vloer vegen. Oh, er komt zoveel zand die camper binnen!
 • Koken.
 • Om de 4 dagen boodschappen doen.
 • Kleding wassen. In de caravan hebben we een kleine wasmachine, maar in de camper doe ik veel handwasjes en eens in de zoveel tijd draai ik een was op de camping.
 • En heel, heel, heel veel opruimen. Er slingert altijd wat rond en op zo’n kleine ruimte kun je het je niet permitteren om het te laten liggen. Je valt er namelijk letterlijk over…

Dagelijkse zorg voor de kinderen

Maar weet je waarom ons leven in een caravan (camper) nog het meeste lijkt op een normaal leven? De zorg voor de kinderen gaat gewoon iedere dag door.

Handjes poetsen, luiers verschonen, traantjes troosten, ruzietjes sussen, boekjes voorlezen, liedjes zingen, pleisters plakken…

Wonen in een huis, of wonen in een caravan (camper), het maakt met kinderen niet veel uit. Je bent gewoon altijd in de weer met ze.

Pas als ze slapen, keert de rust terug (en dan kan ik aan het werk).

Het grootste verschil is wellicht dat wij geen kinderopvang of oppas hebben, maar dat is in theorie ook nog een mogelijkheid om zorgen en werken tijdens het reizen te combineren.

Wij kiezen er bewust voor om het zelf te doen. We vinden het 24/7 met de kinderen zijn één van de grootste voordelen van het continu wonen in een camper.

Lees hier meer over de voor- en nadelen van een digital nomad leven met kinderen.

Wonen in camper

Tja, wij wonen in een camper. Het klinkt spannend, maar met al die dagelijkse dingen die erbij komen kijken, is het best saai 😉

Alhoewel…

 • 24/7 quality time
 • de mooiste plekken in Europa zien
 • prachtige wandelingen maken
 • leuke mensen ontmoeten
 • nooit een wekker
 • nooit haast

Bij nader inzien is het leven in een camper of caravan toch niet zo saai!

Deze blog heb ik op 20 mei 2018 voor het laatst geüpdate.