fbpx
Selecteer een pagina

Ga je binnenkort met je baby op wintersport, of twijfel je of dit wel handig/verstandig/leuk is? Lees dan deze blog waarin ik je over mijn wintersport met baby ervaring vertel. Natuurlijk geef ik je ook veel tips.

3 redenen om je baby mee te nemen op wintersport

Waarom zou je je baby niet meenemen?

  • Omdat ’t koud is? In de Alpen worden ook baby’s geboren en de frisse berglucht is juist erg gezond.
  • Omdat je er heen gaat om te skiën? Klopt, maar voor mij is wintersport meer dan dat. Het is een week in een schilderachtige omgeving verblijven. Genieten van de sneeuw, de frisse lucht, het uitzicht, de sfeer en elkaar.
  • Omdat een baby er nog niks van meekrijgt? Klopt, maar dat geldt voor alles wat je de eerste vier jaar met ze doet.

Oftewel, gewoon gaan!

Maar, bedenk je wel, alles is anders.

Belangrijke les: alles is anders

Het zal je vast niet verbazen, maar een wintersport met baby gaat net even anders dan een wintersport in het pre-baby tijdperk. Een paar voorbeelden:

  • Zonder baby: Inpakken is zo gepiept. Met baby: Inpakken lijkt wel een volksverhuizing!
  • Zonder baby: Onderweg stoppen voor een plaspauze, chauffeur wisselen en weer verder rijden. Met baby: Onderweg stoppen betekent luier verschonen, flesje maken, flesje geven, boertje laten en omstebeurt zelf naar de wc.
  • Zonder baby: Apres-ski! Met baby: Mwah, not so much.
  • Zonder baby: Wekker zetten, ontbijten en hoppa, kilometers vreten. Met baby: Baby is de wekker, waarna – net als thuis – het riedeltje van schone luier, aankleden, flesje en slaapje doen weer begint.

Tips voor een relaxte wintersport met baby

Geaccepteerd dat alles anders is? Mooi, dan kan de voorpret beginnen!

Een wintersport met baby is prachtig! Het is immers een week vol quality time voor jouw gezin. En met een kleintje in de frisse berglucht wandelen, geeft enorm veel energie. Om extra relaxt op wintersport te gaan, heb ik een aantal tips voor je.

uitzicht wintersport chalet

Het uitzicht vanuit ons chalet. Mooi hè!

Wintersport appartement met baby

Bij het kiezen van een appartement, hotel of chalet zul je nu op een paar extra dingen moeten letten. Niet alleen de afstand naar de lift, piste en apres-skibar zijn belangrijk. Let bijvoorbeeld op het volgende:

  1. Zorg voor een rustige ruimte waar je je kunt afzonderen met je baby. Iedere baby reageert anders op prikkels en sommigen slapen slecht(er) als ze van huis zijn. Rust helpt.
  2. Kijk of er een wasmachine en droger is. Je denkt misschien dat je vakantie hebt, maar de grote poep- en spuugshow gaat gewoon door. Tenzij je ruimte hebt voor extra veel kleertjes en hydro’s, zul je ook op wintersport moeten wassen.
  3. Kies voor een accomodatie op loopafstand van het dorp. Zo kun je met baby (in de wandelwagen of drager) naar het dorp lopen en daar bijvoorbeeld afspreken met je reisgezelschap om te lunchen of een drankje te doen. Helemaal leuk als er een oefenweide is, zodat er ook wat te zien valt! Altijd leuk om te fantaseren hoe jouw baby over een paar jaar voor het eerst op de latjes staat (te klungelen).

Waar slaapt je baby op wintersport?

Waar je baby slaapt tijdens de wintersport is heel persoonlijk. Je kunt co-sleepen of een bedje meenemen. Omdat een campingbedje niet meer in de auto paste en de wieg van de wandelwagen sowieso meeging, heeft Roan in de wieg geslapen. Roan deed ook thuis regelmatig een dutje in de wieg (als ik terugkwam van een wandeling sliep hij vaak verder), dus hij was dit al een beetje gewend. Slapen was dan ook geen probleem! We namen de babyfoon mee, zodat we in de huiskamer konden relaxen terwijl Roan sliep.

wintersport met baby slapen

Roan sliep tijdens de wintersport in de wieg van de wandelwagen. Dit ging prima!

Onderweg naar de wintersport

Het lijkt misschien verleidelijk om in één keer naar je bestemming te rijden. Er zijn baby’s die dit prima vinden, maar onze ervaring is dat zo’n eind rijden met een kleintje niet zo tof is. Sowieso is het niet goed voor een baby om zo lang in een maxi cosi te zitten, maar je zult ook veel langer onderweg zijn vanwege de lange pitstops. Reed je eerst in 10 uur naar Oostenrijk, nu ben je met gemak in totaal 14 uur onderweg. Halverwege overnachten is dan een goede oplossing en kan je op verrassend leuke plekjes brengen!

op weg naar wintersport met baby

Op weg naar de wintersport: auto zit behoorlijk vol geladen

Baby skikleding

Je baby gaat dan misschien nog niet de piste op, maar een lekker warm pakje is wel aan te rijden! Wij hadden nog voor Roan geboren werd een echt baby skipakje voor hem gekocht (voor een paar euro bij de Lidl), maar die bleek veel te groot te zijn. Gelukkig hadden we een perfect alternatief: de Prenatal voetenzak die ook in de maxi cosi past. Roan heeft daar veel in gelegen. Het is warm en het biedt geborgenheid.

Neem ook plaids, dekentjes en mutsjes mee. Roan sliep heerlijk in de frisse buitenlucht, gewikkeld in slaapzakje en warme dekentjes!

Benieuwd wat wij allemaal nog meer meenemen op wintersport met onze baby? Je vindt hier mijn inpaklijst

Melk voor je baby

Of je nu (gekolfde) borstvoeding of flesvoeding geeft, er komt een moment dat je een flesje wilt opwarmen en er geen magnetron in de buurt is. Wij hebben bij Prenatal een flessenwarmer gekocht. Overweeg je om er ook eentje te kopen, let er dan op dat er een auto-aansluiting op zit. Het duurt namelijk even voor het flesje warm is en onderweg zetten wij het apparaat al aan, vastgeklemd tussen de voeten van de bijrijder. Na een kwartier is ‘ie warm, dan stoppen bij een tankstation of wegrestaurant en je kunt meteen de fles geven. Wij vonden het erg handig!

Ook in het skichalet gebruikten we deze flessenwarmer, omdat we – hoe ouderwets – geen magnetron hadden.

Apres-ski met baby

Je denkt misschien dat apres-skiën met je baby onmogelijk is, maar dat is niet helemaal waar. Je zult (waarschijnlijk) niet meer uren op de bar gaan hossen, maar een biertje of gluhwein na het skiën kan prima! Zeker als je baby klein is en goed slaapt, kun je hem gewoon meenemen. Wij waren met een grote groep en Roan namen we mee in de wandelwagen. We wisten inmiddels hoe lang hij ongeveer zou dutten en we zorgden ervoor dat we op tijd weer terug waren in het chalet.

Met je baby de berg op

Wandelaars kunnen vaak ook de berg op met de gondel. Dat is goed nieuws, want dan kun je lekker lunchen in het bergrestaurant. Wij waren in Köningsleiten en konden de wandelwagen gewoon mee de gondel in nemen. Een drager kan ook handig zijn, als je dat liever hebt. Boven op de berg gaven we Roan een flesje waarna hij weer lekker een dutje ging doen.

Wintersport met babyopvang

De grote vraag als je met een baby op wintersport gaat, is natuurlijk: wie blijft er bij de baby?

Je hebt drie mogelijkheden:

1. Neem oppas mee

Een opa, oma of ander familielid dat niet wil skiën, maar wel graag in de sneeuw wandelt met een baby. Of het meisje uit de straat dat al regelmatig oppast of die goede vriend(in) die wel mee wil, maar niet wil skiën. Hierbij is het vooral handig als de oppas niet zelf ook wil skiën. Geloof me, hiermee voorkom je een hoop gezeur. Ga je met een groep en bieden medereizigers voor vertrek aan om ook een dag(deel) op te passen? Reken hier niet op. Eenmaal in de sneeuw willen ze niets liever dan skiën en geen dag verloren laten gaan. Ze zullen dus niet meer willen oppassen.

2. Baby opvang

Sommige hotels en chalets bieden kinderopvang aan. Dit is vaak wel erg prijzig maar ja, dat is wintersport sowieso. Vraag ook goed na voor welke leeftijd de opvang is, want sommige hotels bieden hun oppasservice pas aan voor baby’s vanaf zes of twaalf maanden.

3. Omstebeurt

Geen outsourcemogelijkheid kunnen regelen of voel je je daar niet prettig bij? Dan zullen jij en je partner omstebeurt moeten gaan skiën. Dit is misschien een teleurstelling, maar bedenk maar zo: je kunt op je baby-dagen lekker wandelen en op het terras zitten. Dat is ook vakantie! En voor je het weet is je baby een peuter of kleuter en kan hij zelf de oefenweide op!

Wil je meer weten over wintersport met baby? Laat hier een reactie achter!