Wil je dat je potentiële klanten je via Google vinden? Dan is een zoekwoorden onderzoek de eerste stap. Je kunt vlotte webteksten op je site hebben, maar als deze teksten niet de juiste keywords bevatten, kom je ook niet bovenaan in Google. In deze blog leg ik uit wat een zoekwoordenonderzoek is en hoe je in 3 stappen zelf een zoekwoordanalyse uitvoert.

Ben je nog niet bekend met termen als SEO en zoekwoordoptimalisatie? Lees dan eerst deze blog met uitleg over SEO voor beginners.

Hoger in Google

Voor we de diepte in duiken, eerst een belangrijke toelichting:

De term ‘hoger in Google’ moet eigenlijk zijn ‘hoger in Google op zoekterm x’.

Je wilt niet zomaar hoog in Google komen met je website; je wilt dat jouw website op relevante zoektermen hoog scoort. Zo bereik je immers je doelgroep het beste.

En deze zoekwoorden bepalen, dat doe je met een zoekwoordonderzoek.

Wat is een zoekwoorden onderzoek?

Met een zoekwoordenonderzoek kun je de populaire zoekwoorden in Google achterhalen. Door verschillende technieken toe te passen, kun je de zoekwoorden vinden die jouw potentiële klant of ideale bezoeker intypt in Google.

Belang van een zoekwoord analyse

Een keyword analyse is belangrijk, omdat je niet met losse flodders wilt schieten. Je wilt dat jouw website op belangrijke, relevante trefwoorden bovenaan in de zoekresultaten komt, zodat potentiële klanten jouw website daadwerkelijk bezoeken.

Waarvoor gebruik je een keyword onderzoek?

Heb je de belangrijke zoekwoorden gevonden, dan gebruik je deze lijst voor de zoekwoord optimalisatie van je webteksten. Zonder gedegen zoekwoordanalyse kun je ook geen goede SEO-teksten schrijven.

Zelf Google zoekwoorden analyse uitvoeren

Kun je zelf goede zoekwoorden vinden? Absoluut! Jij kent je bedrijf en branche het beste, en het is ook geen hogere wiskunde. Wel is het een tijdrovende klus.

Wil je zelf graag je Google zoekwoorden checken? Volg dan deze 3 stappen.

1. Logisch nadenken

Het begint met zelf nadenken. Geen enkele tool kan namelijk from scratch in kaart brengen wat een mens van vlees en bloed intypt in de Google zoekbalk. Je moet een tool zoekwoorden geven en deze keywords bepaal jij eerst door logisch na te denken.

Zoekwoordnderzoek is allereerst mensenwerk

Het begin van een zoekwoordanalyse is mensenwerk. Een tool kan helpen, maar jij moet allereerst een keyword invoeren voor je verder kunt met analyseren.

Ga er even goed voor zitten en stel een lijst op met mogelijke zoekwoorden. Dit mogen best zoektermen zijn die uit meerdere woorden bestaan, de zogenoemde long tail keywords.

Ben je inspiratieloos? Verzamel dan wat suggesties via gratis tools, zoals:

2. SEO-tool gebruiken

Nu je een lijst hebt met misschien wel tientallen zelf bedachte keywords kun je gaan analyseren. Een SEO tool is hierbij onmisbaar. Voer de woorden van stap 1 in en de tool genereert voor jou honderden relevante zoektermen. Deze resultaten exporteer je naar Excel en dan kan het echte werk beginnen!

Gratis SEO tool?

De meest bekende tool is de Google Keyword Planner. Deze tool is gemaakt voor het opzetten van Adwords campagnes en is dus eigenlijk niet bedoeld om organische zoekwoorden van Google te checken. Je kunt dit programma wel gratis gebruiken, maar dan krijg je geen specifieke zoekvolumes. Je kunt dan ook beter investeren in een betaalde SEO tool. Je leest er hier meer over.

3. Filteren

Nu komt het tijdrovende deel om de hoek kijken: die enorme (Excel)lijst met misschien wel tienduizenden zoektermen filteren. Je filtert de zoekwoorden op diverse factoren, zoals:

  • relevantie
  • zoekvolume
  • concurrentie

Dit is gewoon ouderwets handwerk.

Het resultaat

Uiteindelijk heb je een lijst met relevante SEO zoekwoorden met een hoog zoekvolume en lage concurrentie in handen. Dit zijn dé zoekwoorden van je website en hiermee ga je je webteksten en metadata schrijven of verbeteren.

Zoekwoorden onderzoek laten uitvoeren

Hopelijk heb ik je zo goed op weg geholpen en kun je zelf je Google zoekwoorden bepalen. Gaat het je toch duizelen? In mijn online programma gaan we uitgebreid in op het doen van zoekwoordonderzoek. Ik leer je de theorie, maar we gaan ook samen aan de slag met jouw website.

* Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op Word Online Gevonden .nl, maar is op 7 oktober 2019 hier naartoe verhuisd.

Bedankt voor je aanmelding! Na bevestiging kun je je ebook downloaden.