fbpx
Selecteer een pagina

Van de term ‘digital nomad’ heb je vast wel eens gehoord. Steeds meer mensen nemen de stap, en ook wij deden dat in de zomer van 2015. Maar wat is een digital nomad eigenlijk? En is het alleen iets voor single twintigers of is het ook mogelijk als je kinderen hebt?

Digital nomad betekenis

Een digital nomad is iemand die volledig digitaal (online) werkt en daarbij nomadisch en plaatsonafhankelijk leeft. Dit is een versimpeld antwoord op de vraag wat een digital nomad is, want eigenlijk is er geen éénduidige definitie. Het behoeft dus iets meer uitleg. Er bestaan namelijk diverse soorten en varianten, want geen enkele digitale nomade leeft op dezelfde manier. Wel zijn er veel overeenkomsten tussen al deze variaties. Het grootste deel van de huidige digital nomads:

  • heeft alleen een laptop en internetverbinding nodig om te werken;
  • werkt als freelancer of vanuit de eigen onderneming;
  • reist een groot deel van het jaar, maar verblijft soms ook weken of maanden op dezelfde (exotische) plek.

Wat is een digital nomad niet?

Er bestaan ook veel misverstanden over wat digitale nomaden zijn. Je hebt misschien een beeld voor je van kekke twintigers die op een tropisch eiland met hun laptop in een hangmat liggen. Whahah! Ten eerste is je laptopscherm best moeilijk te zien als de zon schijnt, en ten tweede is in een hangmat werken geen fijne houding die je lang volhoudt. Dus gooi dat beeld van die hangmat even van je netvlies af. Hier nog een paar misverstanden:

  • Digital nomad zijn is geen beroep; het is een levensstijl.

Lees hier meer over de digital nomad lifestyle met kinderen (en waarom het géén vakantie is).

  • Digital nomads hebben dus geen vakantie, en ze zijn ook niet op wereldreis of aan het backpacken. Als digital nomad moet je namelijk werken. Ja echt!

Vraag je je af wat doet een digital nomad eigenlijk? De blog 5x plaatsonafhankelijk werken voor digital nomads met kinderen geeft je een beeld.

  • Digital nomads zijn niet rijk. Oké, uitzonderingen daargelaten.

Je leest hier hoe ik aan mijn inkomsten kom. Lees ook hier over de beste mogelijkheden om online geld te verdienen.

Hoe leven digitale nomaden?

Zoveel mensen, zoveel verschillen. Dat geldt ook voor moderne digitale nomaden. Veel (aspirant) nomaden reizen af naar populaire ‘hubs’ zoals in Chiang Mai, Ubud, Medellin, Lissabon en Boedapest. Hier kom je talloze andere nomads tegen en het leven is op dit soort plekken (meestal) veel goedkoper dan in Nederland.

Anderen reizen rond met een camper (zoals wij doen, in onze zelfgebouwde gezinscamper), gaan huisoppassen of doen mee aan georganiseerde trips en workations. Er zijn dus talloze mogelijkheden!

En het zijn echt niet alleen maar de twintigers die als digital nomad over de wereld zwerven…

Ook voor gezinnen!

Wij zijn het levende bewijs dat het kan: als digital nomads rondreizen met je gezin. We zijn er in gerold en ik was al een digital nomad voor ik ooit van die term had gehoord.

Ik werkte namelijk al een tijdje vanuit huis. Officieel moest ik m’n gezicht iedere week een keer op kantoor laten zien, maar in de praktijk deed ik dat nooit. Niemand klaagde hierover, dus prima. We gingen op vakantie naar Bonaire en ik kon geen vrije dagen opnemen. Geen probleem: met uitzicht over het zwembad van ons appartement, werkte ik m’n uurtjes. Ik moest wel rekening houden met het tijdsverschil, maar eigenlijk werkte dit in m’n voordeel. Terwijl ik aan het werk was, konden er geen nieuwe errors binnenkomen, dus dat ruimde lekker op. En terwijl de klant sliep, loste ik zijn problemen op. Perfect toch?!

Met een caravan door Europa reizen

Op vakantie beseften we dat het met zo’n digitale baan helemaal niet uitmaakt waar we in de wereld zijn. Nederland, Bonaire, of iedere andere mooie bestemming. Er gingen een paar radartjes werken en na een uurtje praten aan de rand van het zwembad was de knoop doorgehakt: we gingen met een caravan door Europa reizen en online werken.

Ik typte die avond enthousiast ‘online werken vanuit het buitenland’ in op Google en vond hierover allerlei leuke artikelen en websites. De term digital nomad kwam veelvuldig voor. Wat wij gingen doen had dus al een naam! Echte groentjes hè 😉

We hebben ons overigens geen moment afgevraagd of zo’n rondreizend leventje ook met kinderen kan. Natuurlijk kan dat! Ik werkte immers ook vanuit huis, terwijl Roan gewoon bij ons thuis was. In de avonduren werken was ik al gewend, dus dat kan op reis ook.

Nog geen 10 weken later waren we vertrokken 🙂