fbpx
Selecteer een pagina

Het digital nomad leven met kinderen heeft net als iedere andere levensstijl voor- en nadelen. Ik zet ze voor je op een rij, zodat ook jij de balans op kunt maken: wel of niet het avontuur aangaan?!

Laten we opbeurend (en mogelijk jaloersmakend) beginnen met de voordelen.

Voordelen digital nomad leven met kinderen

Als je de zonnige foto’s op mijn blog hebt gezien, kun je wel raden wat één van de grootste voordelen is (zon, zon, zon!), maar er zijn natuurlijk nog meer voordelen op te noemen:

  • We zien de kinderen 24/7. We zien ze opgroeien, recht voor onze neus.
  • We zijn flexibel en kunnen gaan en staan waar we willen. Nu we met een camperbus reizen, rijden we nog gemakkelijker naar een volgende plek.
  • We komen op prachtige plekken en makenΒ mooie wandelingen.
  • We zoeken de zon op (ja, daar is ‘ie dan!). De kinderen kunnen de hele dag buitenspelen. Het buitenleven bevalt ons enorm goed!
  • We kunnen werken wanneer we willen. Plaatsonafhankelijk werken en eigen baas zijn zorgt ervoor dat we werken wanneer wij willen, en niet uren op kantoor hoeven te zitten. Ook geen reistijd, files en overbodige vergaderingen.

Nadelen digital nomad leven met kinderen

Niets is perfect, ook ons leven niet πŸ˜‰

En iedere digital nomad die beweert dat het wel perfect is, probeert je waarschijnlijk een schrale cursus te verkopen…

OkΓ©, daar komen de nadelen:

  • We moeten soms flink zoeken naar goed internet. Sinds de nieuwe wetgeving is het wel veel goedkoper om met een normaal abonnement online te werken. Ook merken we dat er echt op de meest bizarre afgelegen plekken goede 4G is (woop woop, dan doen we een vreugdedansje). Maar soms moeten we een prachtige plek verlaten omdat er slecht bereik is. En dat is kak. Over internet in de camper lees jeΒ hier meer.
  • We krijgen soms te maken met bureaucratische rompslomp waar we dan enorm chagrijnig van kunnen worden. We passen niet in een hokje en daardoor raken instanties soms erg van de wap.
  • We zijn altijd samen. Dit is een groot voordeel, maar soms ook een nadeel. Vooral in het begin vonden we dit erg wennen. Nu is het alleen af en toe lastig als we slecht weer hebben. Dan is die bus toch wel krap met 4 personen.
  • We missen familie. En andersom: onze familie in Nederland mist ons (specifieker: ze missen Roan en Evi). Dit zorgt niet alleen voor gemis, maar ook voor een schuldgevoel. Dit is met stip het allergrootste nadeel.
Digital nomad leven: een groot nadeel is het missen van familie

Spelen op het strand in de Algarve met opa en oma.

Zijn dit alle nadelen?

Of je iets een nadeel vindt, is natuurlijk erg subjectief. Ook kan dit veranderen door de tijd.

Ik hoor van andere nomads met kinderen dat ze het een nadeel vinden dat ze weinig me-time hebben. Ik ervaar dit (nog) niet als een probleem, maar heb je hier veel behoefte aan, dan moet je inderdaad nog een keertje goed nadenken of het digital nomad leven iets voor je is.

Andere dingen die we horen zijn:

  • Steeds weer moeten wennen aan een nieuwe plek
  • In een kleine ruimte leven en dus geen eigen (werk)plek hebben
  • Zorgen maken om financiΓ«n
  • Te weinig tijd hebben om (rustig) te werken
  • Fear of missing out, dus bang zijn om iets te missen

Zijn dit dan geen nadelen? Ik vind van niet, maar dat isΒ erg subjectief. Ook zijn er voor veel nadelen oplossingen te bedenken.

Voor alles een oplossing!

Bijvoorbeeld, heb je te weinig tijd om te werken of ben je bang dat je van alles mist als je op een bepaalde bestemming bent? Dan is langzamer reizen de oplossing.

Een ander voorbeeld: vind je het een probleem dat je geen eigen werkplek hebt? Dan is het reizen met een bus misschien geen optie voor je, maar doe je er beter aan om steeds een paar weken (maanden?) in een appartement te verblijven.

Blijven we als digital nomad leven?

Voor ons wegen de voordelen absoluut zwaarder dan de nadelen. We blijven dan ook voorlopig verder reizen.

We dromen natuurlijk wel verder. Blijven we in een bus reizen? Willen we niet een ‘homebase’ hebben? Wat gaan we doen als de kinderen onze manier van leven niet meer fijn vinden?

Dingen die nu geen nadeel zijn, kunnen dat later wel worden. We zullen zien hoe het loopt, want voor die nadelen vinden we in de toekomst vast wel een goede oplossing.

Ik heb deze blog op 24 mei 2018 een flinke update gegeven. De eerste versie schreef ik in juni 2016 en het was dus hoog tijd voor wat aanpassingen.