fbpx
Selecteer een pagina

Wil je met je gezin de wereld intrekken en als digital nomads rondreizen, dan staat je een flinke voorbereiding te wachten. Misschien voel je je overweldigd door alles wat er komt kijken bij zo’n voorbereiding. Daarom heb ik in deze blog op een rij gezet welke praktische zaken je voor je vertrek moet regelen. Ook help ik je bij het maken van een realistische planning.

Overigens is deze blog post een work in progress en ik zal de tekst blijven aan vullen met nieuwe tips en praktische zaken, zodat het uiteindelijk een zo volledig mogelijk verhaal wordt.

Ben je nog in de oriënterende fase? Weet je nog niet zeker of het wel iets voor jou en je familie is? Lees dan eerst deze blog over hoe je een digital nomad met je gezin wordt. Hierin lees je onder meer welke drie factoren van cruciaal belang zijn voor startende digital nomad gezinnen, hoe je je financiën op orde krijgt en natuurlijk hoe je aan een plaatsonafhankelijk inkomen komt.

Praktische zaken regelen

Als je je leven drastisch omgooit, zijn er flink wat praktische zaken die je moet regelen. Dat is al zo bij een ‘normale’ verhuizing, dus nu helemaal.

Bereid je mentaal maar alvast voor op heel wat avonden administratieve dingen regelen met allerlei instanties.

Maar, voor je instanties gaat bellen en mailen, eerst een kanttekening:

Misschien wil je alles volgens het boekje doen. Ik wilde dat wel, en daar kreeg ik spijt van. Nederland weet zich namelijk geen raad met digital nomads. Over het algemeen is mijn advies: als je nog niet weet hoe lang je weg gaat, laat instanties (vooral de SVB!) dan maar niks horen over je plannen. En bij twijfel, maak geen slapende honden wakker…. Uitschrijven kan altijd nog namelijk.

Dat gezegd hebbende.

Lees je in

Wat je precies moet regelen, hangt erg af van je situatie. Lees je dus eerst goed in.

Lees bijvoorbeeld het Handboek voor Wereldburgers van Esther Jacobs (je vindt hier een samenvatting), of het Digital Nomads boek van diezelfde Esther Jacobs, samen met André Gussekloo (ook hier weer een samenvatting).

En de ultieme digital nomad inspirator: Tim Ferriss. Hoewel zijn boek The Four Hour Work Week voor velen dé reden was om het roer om te gooien, mag je dit boek best met een korreltje zout nemen. Lees hier maar eens waarom ik dat denk. Maar, er staan in het boek wel veel goede tips. Toch maar even lezen dus 😉

Bezoek bijeenkomsten

Je kunt ook bijeenkomsten bijwonen, zoals ik vorig jaar een keer deed. Ik schreef er een blog over vol met tips voor startende digital nomads.

Zoek andere reizende gezinnen op via Facebook

Een groot voordeel van de huidige technologie: je kunt online gemakkelijk in contact komen met gelijkgezinden.

Kijk maar eens bij deze Facebookgroepen:

Je leest/hoort vanzelf over allerlei zaken waar anderen tegenaan zijn gelopen. Zo kun je kijken wat voor jullie situatie toepasbaar is. Het heeft immers geen zin om je huis te verkopen als je een huurhuis hebt 😉

Voorbereiding vertrek startende digital nomad gezinnen - klimmen bij Zavial Portugal

Voor je vertrekt moet je nog super veel regelen, maar hou hierbij altijd in gedachten dat je straks kunt genieten van al het moois dat de wereld heeft te bieden. Zoals hier aan de kust van de Algarve.

Nu volgen een aantal praktische en administratieve zaken die je wellicht moet regelen voor je vertrekt.

Uitschrijven uit de gemeente?

Het wel of niet uitschrijven uit de Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) is voor veel (fulltime) reizende gezinnen een mega onderwerp. Het is ook niet niks, maar soms noodzakelijk. Je leest hier uitgebreid over in mijn blog over uitschrijven uit de GBA. In deze blog lees je ook meer over de gevolgen voor je zorgverzekering.

Onderwijs op reis

Zijn je kinderen (bijna) leerplichtig, dan is ook onderwijs een belangrijk onderwerp om over na te denken. Meer hierover lees je hier.

KvK inschrijving

Ga je je remote inkomen als freelancer verdienen en blijf je in Nederland geregistreerd staan, dan moet je je bij de Kamer van Koophandel (KvK) inschrijven. Maak een afspraak bij de dichtstbijzijnde vestiging, betaal een paar tientjes en je hebt je eigen bedrijf!

Let er wel op dat je vanaf dat moment ook te maken krijgt met de Belastingdienst.

Realistische planning maken voor vertrek

Nu je weet wat je moet regelen, kun je een planning maken.

Je kunt direct een vertrekdatum prikken, maar je kunt ook eerst de voorwaarden voor vertrek op een rij zetten.

Voorwaarden voor vertrek

Heb je de afgelopen weken, maanden, misschien wel jaren, uitvoerig gepraat met je partner over jullie plannen, dan zijn er vast regelmatig mitsen en maren op tafel gekomen. ‘We moeten wel voldoende spaargeld hebben hoor!’, zegt de één. ‘Ja, maar als we ons huis met x winst verkopen, is dat opgelost’, reageert de ander. Of: ‘Ik wil wel dat Pietje zindelijk is want luiers meeslepen is zo’n gedoe’.

Het kan erg handig zijn om dit op een rij te zetten, zodat je allebei weet waar je aan toe bent.

Een voorbeeld

Voor ons was deze stap noodzakelijk, omdat we de financiën nog niet op orde hadden. Om je een idee te geven, wij hadden de volgende voorwaarden:

 1. Ons huis moet verhuurd zijn.
 2. We willen minimaal €5.000 spaargeld hebben.
 3. We willen minimaal €2.000 per maand inkomsten hebben.

Heb je je voorwaarden bereikt, dan kun je vertrekken! Simpel hè 😉

Sta er wel voor open om je voorwaarden aan te passen. Situaties veranderen, mensen veranderen. Misschien ben je in de beginfase van de voorbereiding meer risicomijdend. Hoe meer je leest over hoe anderen het aanpakken, hoe makkelijker je gaat denken over de risico’s en onzekerheden.

Bijvoorbeeld:

 • Vind je het eerst belangrijk dat je jongste kind zindelijk is voor vertrek? Als je hoort van al die gezinnen die met baby’s en dreumessen op pad gaan, schrap je deze voorwaarden misschien wel van je lijst. Om je een idee te geven: wij hebben twee kids in de luiers…
 • Een jaar geleden vond ik nog dat we minimaal €15.000 spaargeld moesten hebben om te kunnen vertrekken. Dit is flink naar beneden geschroefd, gewoon omdat het kan en omdat ik er niet wakker van lig.

En onthoud ook: geen enkel moment is perfect. Als je daar op gaat zitten wachten, kun je nooit vertrekken. Dus ga niet te rigide om met je voorwaarden, maar gebruik ze als een leidraad.

Lees hier meer over bezuinigen en minimaliseren en online geld verdienen.

Planning maken in 3 stappen

Om te voorkomen dat je tijdens de voorbereiding het overzicht kwijtraakt, moet je een planning maken. Maar hoe? En hoe gedetailleerd? Ik heb enorm veel ervaring met het maken van planningen en ik hanteer hierbij de volgende drie stappen:

 1. WAT MOET JE REGELEN
  Bedenk wat je nog moet voorbereiden en regelen. Begin eerst ‘groot’ met overkoepelende taken, zoals huis verhuren, inkomen generen en administratieve zaken regelen, en vul het daarna in met kleinere taken. Schrijf dit allemaal op. Hier hoeft nog geen volgorde in te zitten, gewoon alles noteren (je dumplijst).
  Bijvoorbeeld onder kopje huis verhuren: afspraak makelaar inplannen, contract regelen, meubels verkopen, speelgoed en kleding inpakken, keukenspullen inpakken, verhuisbusje regelen.
  En onder kopje inkomen genereren: business plan schrijven, inschrijven KvK, website ontwikkelen, eerste klanten pitchen.
 2. DEADLINES STELLEN
  Stel deadlines per overkoepelende taak. Hierbij is de volgorde belangrijk.
  Bijvoorbeeld: eerst inkomen generen en daarna pas je huis verhuren (of andersom, afhankelijk van je voorkeur).
  Zo hadden wij bedacht dat we 1,5 maand nodig zouden hebben om meubels te verkopen, in te pakken en nog wat laatste klusjes in huis te doen. Die datum gaven we door aan de makelaar. En ineens werd het echt: per die datum was ons huis verhuurd.
  Nu heb je een grote lijst (dump lijst) met al je to do’s én de bijbehorende deadlines.
 3. WANNEER DOE JE WAT
  Pak een groot vel papier, maatje A3 of A2, of een whiteboard (wij hadden al een whiteboard aan de muur hangen voor het noteren van boodschappen en afspraken, super handig!). Nummer de maanden of weken. Zet erbij wanneer je welke taken doet. Dit hoeft niet heel specifiek. Een taak als ‘foto’s maken voor Marktplaats’ kun je best onderbrengen in de overkoepelende taak ‘Meubels te koop zetten’.

Uiteindelijk komt het er bijvoorbeeld zo uit te zien:

juni
KvK inschrijven en business plan opzetten
makelaars contacten

juli
meubels verkopen en speelgoed uitzoeken
bedrijfswebsite ontwikkelen
kinderdagverblijf en -toeslag opzeggen per 1 september

augustus
huis verhuren per 20 augustus
inpakken 1e week augustus
verhuizen op 18 augustus
eerste klanten pitchen

september
1 sept vertrekken!

Dit is een versimpeld voorbeeld, maar zo krijg je een beeld. Heel specifiek hoeft het dus niet, want de bijbehorende deeltaken heb je op je dumplijst staan. Maar met deze planning hou je het overzicht en als je steeds op je dumplijst kijkt, weet je precies wat je nog te doen staat.

Realistisch plannen

Een planning is zo flexibel als jij het wilt hebben. Het werkt natuurlijk als een stok achter de deur als je een ticket hebt geboekt, of als je voor jezelf hele strakke deadlines stelt, maar zaken kunnen altijd anders lopen dan verwacht. Pas je planning dus regelmatig aan zodat het een realistische planning blijft.

Hopelijk heb ik die ingewikkelde voorbereiding op je vertrek met deze tips makkelijker en overzichtelijker gemaakt. Als je nog vragen hebt, stel ze gerust! Laat hieronder een reactie achter of stuur me een mail op nanouk@samendewereldontdekken.nl.