fbpx
Selecteer een pagina

Tim Ferriss – de auteur van The 4 hour work week – werkt inderdaad maar 4 uur per week en hij reist de hele wereld over. Om tot deze minimale digital nomad levensstijl te komen, moest hij wel eerst jaren kei en keihard werken. Eenzelfde soort leven creëren als dat van Tim Ferriss is voor de meesten dan ook te hoog gegrepen (en naar mijn mening ook niet wenselijk). Dit neemt echter niet weg dat er een aantal handige tips in zijn boek staan, die ook jij als digital nomad in spé kunt toepassen. Daarom hier een (korte!) samenvatting van Tim Ferriss’ The 4 hour work week.

Tim Ferriss’ boodschap: waarom niet NU met mini-pensioen?

Tim Ferriss begint zijn boek met het vertellen van zijn eigen verhaal. Dit zit vol met opmerkelijke en grappige anecdotes. De boodschap is echter heel simpel: waarom wachten met je pensioen tot je 66 (67, 70?) bent als je juist nu vol zit met energie?

Hier ben ik het hartgrondig mee eens, zoals ik ook al beschreef in mijn blog ‘Op je 30e met deeltijd-pensioen (gewoon minder werken dus)‘. Natuurlijk heeft dit financiële consequenties, maar het idee is groter. We houden onszelf erg vast aan de omlijnde kaders: studeren, trouwen, huis, 1,7 kind, een labrador, 25 vakantiedagen, een stationwagen en dan 40 jaar werken. Na dan kun je na 40 jaar eindelijk met verdiend pensioen.

Maar er is in die 40 jaar veel meer mogelijk dan alleen maar van 9 tot 5 op kantoor zitten. In Amerika wordt dit ook wel escaping the cubicle genoemd en daar heeft Tim Ferriss wel een aantal tips voor.

De wijze lessen van Tim Ferriss

  1. Stop met zinloze activiteiten zoals vergaderen en ga efficiënt om met je tijd (en energie). Ga dus niet werken om te werken. Focus op datgene waar je goed in bent en word een expert op dat gebied.
  2. Dit alles vereist wel dat je tegen onzekerheid kan. Het is immers een behoorlijke sprong in het diepe als je het geijkte pad verlaat. Hierover is Tim Ferriss resoluut: bedenk wat het ergste is dat je kan overkomen en vraag jezelf af of dat wel echt zo erg is. Hij beweert ook dat voor alles een oplossing is. En dat lijkt mij inderdaad ook, maar het is de vraag of je je goed kunt vinden in die oplossing. Dit hangt af van je situatie en persoonlijkheid.
  3. Tim Ferriss raadt aan om de 80-20-regel toe te passen op alles wat je doet. Als voorbeeld geeft hij zijn klantenbestand en inkomsten. Uit een analyse bleek dat hij 80% van z’n inkomsten behaalde uit 20% van zijn klanten. Het overige percentage van zijn klanten (80% dus) leverde veel minder op, maar hij was wel heel veel tijd aan hen kwijt. Hij besloot om alle contracten met die klanten stop te zetten en zich te focussen op die 20% waar hij zoveel aan verdiende. De bottomline is om kritisch te kijken naar je tijdsbesteding en je te focussen op wat het meeste oplevert.

Inspiratie en tips

Ook vind je in zijn boek een enorme hoeveelheid aan inspirerende verhalen van mensen die hun kantoorbaan vaarwel zeiden en de wijde wereld in trokken als digital nomad. Maar, ik moet hier toch wel een maar aan toevoegen… Verwacht geen stappenplan voor het behalen van the 4 hour work week. Het boek staat vol met tips, maar ze zijn (op de timemanagement tips na) niet allemaal even praktisch en toepasbaar in ieders ‘normale’ leven.

Tim Ferriss gaat ook voorbij aan iets heel belangrijks: werken kan ook leuk zijn. Ik wilde graag minder werken, maar eenmaal voor mezelf begonnen, wilde ik alleen maar meer, meer, meer werken voor m’n eigen onderneming. En als je een mede-blogger bent, herken je het vast ook wel, dat je juist meer tijd in je blog wilt stoppen. Dit fenomeen lijkt Tim Ferriss even te vergeten.

Benieuwd naar The 4 hour work week van Tim Ferriss? Je bestelt het boek in het Engels of Nederlands gemakkelijk via bol.com.

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten?