Benieuwd hoe het leven van een digital nomad eruitziet? Wil je zelf ook locatie onafhankelijk werken en wil je weten wat je hiervoor moet doen en kunnen? Dan ben je niet de enige. Ik bezocht een bijeenkomst voor startende digital nomads en deel in deze blog de beste tips.
Inhoudsopgave
Bijeenkomst voor startende nomads
In een zaaltje in het centrum van Nijmegen kwamen woensdagavond rond de 25 startende digital nomads bijeen om te horen hoe het is om als digital nomad te leven. Het blijkt allemaal nog niet zo makkelijk te zijn, bleek al uit de introductie van organisatoren Diana en Steven (van Wonderlijk Werken).
Het duurde jaren voor ze de stap namen. Want je baan opzeggen, huis verkopen en daadwerkelijk vertrekken is niet iets wat je van de één op de andere dag doet.

Met z’n allen luisteren we aandachtig naar Annemarie Konijn van Ik wil meer reizen en TravelingDutchies
Wil jij in het ‘systeem’ blijven?
Voor Diana en Steven het besluit namen om hun leven om te gooien, zaten ze op een soort kruispunt waarbij ze het gevoel hadden dat er iets moest veranderen. Het hielp hen enorm om na te denken over de volgende vragen:
- Welke dingen geven je energie en welke niet?
- Wat betekenen geld, tijd en werk voor jou?
- Wat wil je doen voordat je doodgaat?
- Als geld er niet toe doet, waar wil je het liefst je tijd aan besteden?
Probeer deze vragen maar eens te beantwoorden!
Kom je er zelf niet uit, Diana en Steven organiseren weekenden en andere trainingen waarbij ze je persoonlijk op weg helpen.
Gratis overnachtingen ritselen
Ze vlogen in december 2011 naar Mexico met maar €10.000 spaargeld. Onvoldoende om het met twee personen lang uit te houden. Ze startten hun eigen onderneming, maar ritselden ook gratis overnachtingen in ruil voor bijvoorbeeld het geven van Engelse les aan hotelpersoneel of het pimpen van de website. Inmiddels zijn ze even terug in Nederland om deze zomer weer te vertrekken naar Mexico, Costa Rica en Indonesië.
Diana en Steven leven van hun onderneming, de trainingen en hun blog. En zoals het hoort bij digitale nomaden, kunnen ze volledig locatie onafhankelijk werken.
Locatie onafhankelijk werken, that’s the key!
Ook Suzanne van SuusjeHQ kan inmiddels vanuit iedere plek op de wereld werken, zolang ze maar een laptop, stroom en wifi heeft (de drie must haves van een digital nomad!). Suzanne groeide op in een gezin waar studeren en een ‘goede’ baan belangrijk werd gevonden. Ze ging rechten studeren, maar heeft heel wat andere dingen geprobeerd: van mode redacteur en freelance blogger tot junior PR adviseur.
Lees hier meer over plaatsonfhankelijk werken.
Sinds februari 2016 werkt ze als freelance PR adviseur en afgelopen winter heeft ze 6 weken vanuit Nieuw Zeeland doorgewerkt. Suzanne reageert aandoenlijk als ze dit vertelt: ‘Dat was echt vet!’. Het leven van een startende digital nomad bevalt goed, ze krijgt steeds meer klanten en ze plant volop reisjes in voor de komende tijd. Ze moet alleen haar vriend nog overtuigen om mee te gaan. Aangezien reizen enorm besmettelijk is, zal dat wel goed komen.
Tips voor startende digital nomads
Iets meer digital nomad ervaring heeft Annemarie van Ik wil meer reizen en TravelingDutchies. Zij was afgelopen jaar ruim 8 maanden onderweg – ze verbleef in 3 continenten – en werkte hard. Heel hard. Annemarie doorbreekt hiermee ook meteen het ideaalplaatje van de hangmat en de palmboom: een digital nomad leven is gewoon keihard werken.
Net als Tim Ferriss 4 uur per week werken en verder alleen maar reizen en relaxen? Vergeet het maar! 99,99% van de digital nomads zijn freelancers en ondernemers. Ze kunnen allemaal locatie onafhankelijk werken, maar ze nemen risico’s, gaan op hun bek en proberen het opnieuw.
Doorzettingsvermogen is dan ook een vereiste, net als passie. Ook moet je flexibel (de wifi kan met gemak 10 x op een dag wegvallen) en positief ingesteld zijn (want de wifi kan 10 x op een dag wegvallen).
Annemarie heeft nog veel meer goede tips, zoals:
- Zorg voor vertrek voor een flinke pot spaargeld of een goed lopend bedrijf (of word goed in ritselen).
- Reiservaring is geen vereiste, maar wel handig. Het regelen van je reis (vervoer, accomodatie, etc) komt namelijk nog bovenop je werktijd.
- Skills. Je hoeft geen expert in webdesign te zijn, maar je moet wel een beetje weten hoe WordPress werkt, wat SEO is en hoe het zit met social media, PR en marketing.
- Supporters. Je laat namelijk familie en vrienden achter en die zullen niet altijd begripvol zijn. Je vergroot dit begrip door ze te betrekken bij je voorbereidingen en veel uit te leggen over wat je doet of gaat doen.
- Doe mee aan een nomadcruise of ga naar zogenoemde hubs (communities voor nomads) in bijvoorbeeld Ubud (Bali). Startende digital nomads kunnen hier veel van leren.
Stap voor stap
Wat vooral opvalt is dat Diana, Steven, Suzanne en Annemarie nú als digital nomad kunnen rondkomen, maar dat het jaren duurde voor ze op dit punt kwamen. Het is net als ondernemen in het algemeen: het gaat met vallen en opstaan en stapje voor stapje. Je zult fouten maken, sommige experimenten zullen compleet mislukken, maar daar leer je van.
Annemarie eindigt haar presentatie dan ook met goed nieuws: met een goede dosis passie en doorzettingsvermogen ga je er uiteindelijk komen. Dat is wel een geruststelling hè.
Droom jij van een digital nomad leven? Heb je iets aan deze tips?
Mooi verwoord allemaal! En dank voor het linkje ?
Groetjes,
Suzanne
Graag gedaan! Succes met SuusjeHQ!