fbpx
Selecteer een pagina

Printscreen van KeySearch resultaat voor het keyword ‘backpacken kaapverdie’. Met linksonderin de top 10 (hier alleen de eerste vier zichtbaar) en rechts de gerelateerde zoekwoorden.


Er zijn legio zoekwoorden tools beschikbaar om je te helpen bij keywordanalyses. Deze SEO tools hebben allemaal hun voor- en nadelen (en prijskaartje). Ik heb inmiddels ervaring met vijf verschillende programma’s: SEMrush, Ahrefs, Long Tail Pro, KeySearch en de Google Keyword Planner.

Je vindt ze hier op een rij, zodat jij precies weet welke SEO software je het beste kunt gebruiken om je zoekwoorden te vinden.

Heb je nog niet zoveel kennis van SEO, lees dan eerst meer over de basis van SEO.

Hulpprogramma zoekwoorden: waarom en waarvoor?

Een zoekwoorden onderzoek tool gebruik je onder andere voor het analyseren van zoektermen. Zo kun je achterhalen welke zoekwoorden je potentiële klanten gebruiken als ze op Google zoeken naar een product of oplossing voor een probleem. Jij wilt op die long tail zoektermen bovenaan in Google komen.

Het vinden van deze zoektermen gaat in een aantal stappen, en voor één van deze stappen heb je SEO-software nodig. Overweeg je om een tool aan te schaffen, lees dan hier welke het beste bij je past.

SEMrush

SEMrush is een hele uitgebreide tool en een doorgewinterde SEO-expert kan met SEMrush z’n hart ophalen. Om je een indruk te geven, je kunt met deze tool onder andere:

  • de keywords van je concurrentie opzoeken
  • de advertentiestrategie en het -budget van je concurrenten opzoeken
  • deep links analyseren
  • zoekwoorden analyseren

Zoekwoorden analyseren is dus niet de main focus van deze tool.

Voor het kleinste plan van SEMrush betaal je $999 per jaar (dit is ongeveer €834) en hiervoor mag je 3.000 zoekwoorden per dag checken.

Wel heeft SEMrush een groot nadeel voor Nederlandstalige gebruikers: in hun database staan voornamelijk Engelstalige keywords en bij een Nederlandse analyse krijg je regelmatig de melding ‘not available in database’. Dat schiet natuurlijk niet op.

Ahrefs

Ahrefs is één van de concurrenten van SEMrush en bevat ook een heel arsenaal aan functies, zoals het analyseren van je concurrentie en rank tracking.

Grootste verschil met SEMrush is de manier waarop Ahrefs de difficulty score berekent. Simpel gezegd: Ahrefs kijkt naar het aantal backlinks dat je nodig hebt om je concurrentie op dat zoekwoord in te halen.

Ahrefs kent meer Nederlandse zoekwoorden dan SEMrush, maar ook bij Ahrefs krijg je af en toe een teleurstelling te verwerken.

Ahrefs kost je $990 per jaar (ongeveer €887) en hiervoor kun je 100.000 zoekwoorden per maand checken.

Long Tail Pro

Long Tail Pro is geheel gericht op zoekwoordanalyses. Geen andere functionaliteiten dus. De prijs is dan ook van een andere categorie: $297 per jaar (ongeveer €266). Voor deze prijs kun je 1.000 zoekwoorden per dag analyseren.

Een voordeel van Long Tail Pro is dat je ook het aantal backlinks ziet dat je concurrenten op een keyword hebben. Dit geeft een goede indicatie van hoe moeilijk het is om hierop te scoren.

Helaas heeft Long Tail Pro heel weinig Nederlandse zoekwoorden in de database.

KeySearch

KeySearch richt zich volledig op zoekwoordonderzoek, maar heeft ook enkele andere functies. Zo kun je met KeySearch gemakkelijk in de gaten houden hoe je website op verschillende zoektermen ongeveer in Google rankt. Ook is er een optie om je backlinks te checken, maar in mijn ervaring is de Search Console veel betrouwbaarder.

KeySearch kost $169 per jaar (ongeveer €151) en je kunt per dag ongeveer 200 zoekwoorden checken. Als je iedere dag voor een blog of webtekst een paar zoekwoorden wilt analyseren, heb je genoeg hieraan.

De tool is erg simpel in het gebruik. Zoekterm invoeren, op ‘search’ klikken en er rolt een hele lijst met relevante zoekwoorden uit. In één oogopslag zie je de SERP, difficulty score en trendanalyse. Ook de filter werkt goed.

En het aller, aller, allerbelangrijkste voordeel: Nederlandse zoektermen staan in de database! Ik gebruik deze tool nu ruim drie jaar erg intensief en heb nog nooit een error gehad. Ik krijg ook altijd een paar honderd relevante zoektermen.

Printscreen van KeySearch resultaat voor het keyword ‘zoekwoordanalyse’.

Google Keyword Planner

De Google zoekwoorden tool, dat zal wel het beste programma zijn voor een zoekwoordanalyse, toch? Nee, niet echt. De Google Keyword Planner is een tool voor het opzetten van Adwords campagnes. Daar is het dan ook voor gemaakt. De data die de Keyword Planner geeft (zoals zoekvolume, CPC en concurrentie) kan je wel een indicatie geven van hoe moeilijk of makkelijk het is om organisch op het woord te ranken. Maar wil je een gedegen zoekwoordanalyse doen, gericht op organische groei, dan is de Keyword Planner van Google niet de beste tool.

De tool is ook niet meer gratis. Je hebt een actief Adword-account nodig om de precieze zoekwoordvolumes te krijgen. Om deze gegevens in te zien, moet je een bepaald bedrag aan Adwords campagnes besteden. Het is niet duidelijk hoeveel dit minimum is, maar de praktijk leert dat een minimum van €50 per maand reëel is.

Wil je de Google Keyword Planner dus als zoekwoordtool voor SEO (organische resultaten) gebruiken, reken dan op minimaal €600 per jaar aan kosten. Hiervoor kun je ongelimiteerd zoekwoorden checken.

SEO zoekwoorden hulpprogramma vergelijken

Om het overzichtelijk te houden, heb ik de vijf tools met hun specificaties en tarieven in een tabel gezet.

SEO toolSpecificatiesOpgelet!Prijs per jaarAantal zoekwoorden
SEMrushVeel extra functionaliteiten, zoals concurrentie-analyses. Difficulty score vaak onbetrouwbaar.Kent weinig Nederlandse zoekwoorden€8343.000 per dag
AhrefsVeel extra functionaliteiten. Focus ligt op backlinks. Difficulty score is betrouwbaar en geeft goed de moeilijkheid weer.Kent niet alle Nederlandse zoekwoorden€887100.000 per maand
Long Tail ProAlleen voor zoekwoordonderzoek, geeft duidelijke SERP met MOZ-data en aantal backlinks. Geeft volgens diverse onderzoeken de meest betrouwbare difficulty score.Kent vrijwel geen Nederlandse zoekwoorden€2661.000 per dag
KeySearchAlleen voor zoekwoordonderzoek. Ook handig voor ranktracking op specifieke zoektermen. Difficulty score geeft indicatie van concurrentie.Kent Nederlandse zoekwoorden€151200 per dag
Google Keyword PlannerGericht op Adwords campagnes en niet op organische resultaten in Google. Geeft indicatie van concurrentie.Gratis versie geeft geen duidelijke zoekvolumes.€600ongelimiteerd

Welke zoekwoorden tool is het beste?

Er is niet zoiets als de beste SEO tool. Welk programma het beste bij je past, hangt vooral af van je doel.

Eigenlijk zijn de genoemde SEO tools in twee categorieën in te delen:

  1. tools voor SEO-professionals
  2. tools voor zzp’ers en bloggers

SEMrush en Ahrefs zijn uitgebreide SEO programma’s met heel veel functionaliteiten. Hier is de prijs ook naar. Professionals die dagelijks in de weer zijn met SEO kunnen investeren in één van deze tools (of beide). Maar deze professionals hebben als het goed is zoveel SEO kennis in huis, dat ze mijn vergelijking niet nodig hebben 😉

Ben je zzp’er, een kleine ondernemer of een (hobby) blogger, dan heb je meer aan Long Tail Pro of KeySearch. Met deze tools kun je gemakkelijk zoekwoorden chechen voor bijvoorbeeld het schrijven van je website teksten of blogs. Is je website Nederlandstalig, kies dan voor KeySearch.

Zoekwoordenonderzoek uitvoeren

Meer informatie en een handig stappenplan voor het uitvoeren van een zoekwoordonderzoek vind je hier.

* Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op Word Online Gevonden .nl, maar is op 7 oktober 2019 hier naartoe verhuisd.