fbpx
Selecteer een pagina

Benieuwd wat het kost om full time – of voor langere tijd – rond te reizen in een caravan met je gezin?

In deze blog ga ik je vertellen wat een rondreis met caravan en baby gemiddeld per maand kost. Zo kun je bekijken of het financieel haalbaar is voor jouw gezin!

Kosten reizen met een caravan

Hier vind je op een rij wat onze maandelijkse kosten waren. Onder de tabel lees je een uitgebreide toelichting.

Overigens reizen we inmiddels met een zelfgebouwde camperbus rond. Meer over de kosten voor het reizen met een camper vind je hier.

€550 Verblijf op campings (incl internet)
€570 Boodschappen
€150 Reiskosten: diesel en tol
€310 Verzekeringen
€0 Mobiele telefoon
€320 Kosten van ’thuis’
€200 Reparatie/onderhoud auto en caravan
€200 Uitstapjes, apparatuur en kleding
€2300 Totale maandelijkse kosten

Verblijf op campings

We verbleven voornamelijk op campings en maakten dan gebruik van de ACSI campingcard. Ook hebben we een keer drie weken op een huis gepast, dat is gratis. Maar gemiddeld genomen betaalden we €550 per maand voor ons verblijf op campings. De ene maand was het wat minder, de andere maand iets meer.

Boodschappen

De kosten voor de boodschappen zijn op de camping vergelijkbaar met thuis. Wij deden eigenlijk altijd boodschappen bij de Lidl (die zit echt door heel Europa!). Portugal en Spanje waren wel ietsje goedkoper, maar niet veel. Uit eten gingen we eigenlijk nooit.

Wij hebben wel behoorlijk wat kosten voor luiers, maar oudere kinderen eten weer meer, dus het zal niet zo’n verschil maken 😉

Rondreizen door Europa met caravan en baby Kosten per maand - camping in Gent

Op de camping in Gent

Reiskosten (diesel + tol)

Je reiskosten zijn natuurlijk afhankelijk van hoeveel je reist. Wij reisden heel erg langzaam en stonden vaak weken (!) op dezelfde plek. Maar als we verkasten, tikte dit meteen aan. In Portugal was tol voor een stukje van een uur bijvoorbeeld €10. In Frankrijk was de Route du Soleil erg duur. Op deze snelweg hebben we ruim €100 neergeteld.

Tol kun je vermijden door alleen over de kleinere niet-tolwegen te rijden. Voor ons waren deze tolkosten echter noodzakelijk. We hebben namelijk een grote caravan en we zaten al een keertje klem op een b-weggetje. Ook op grotere doorgaande wegen was het soms erg krap en gewoon niet prettig rijden. Als er een snelweg was (tol of geen tol), namen we die.

Benzine (in ons geval diesel) tikt ook aan omdat je nu eenmaal meer verbruikt als je een caravan trekt.

Oh, en we hebben in Portugal nog een verkeersboete van €50 gekregen. Fijn. Deze neem ik niet mee in de maandelijkse kosten, dus let er gewoon op dat je niet te hard rijdt 😉

Verzekeringen

Je hebt uiteraard je zorgverzekering die gewoon doorloopt, maar denk ook aan je caravan-, auto en reisverzekering. De verzekeringen die wij iedere maand betaalden was zorgverzekering €190 + reisverzekering €12 + caravanverzekering €18 + autoverzekering €90.

Ga je langer dan 6 maanden weg, zoek dan uit of je reisverzekering je kosten wel dekt ná die 6 maanden.

Meer weten? Lees mijn blog over lang op reis gaan (uitschrijven uit de GBA en verzekeringen).

Mobiele telefoon

We hadden allebei al een los toestel, dus we hadden onze sim-only abonnementen opgezegd. We gingen alleen naar campings waar het internet goed was. Bellen deden we niet. We hadden hiervoor dus geen maandelijkse kosten. Wel moesten we soms een paar euro betalen voor internet op de camping, maar deze kosten zitten inbegrepen bij de campingkosten.

Nu de roaming wetgeving is aangepast, en we niet meer zo vaak op campings staan, gebruiken we een abonnement van KPN uit Nederland en van República Móvil uit Spanje. Meer hierover in mijn uitleg over internet in het buitenland.

Kosten van ’thuis’

Wij hadden geen huis meer, dus de kosten voor huur of hypotheek, gemeentelijke belastingen, gas/water/licht etc vielen bij ons weg. Lukt het niet om je huis onder te huren, dan nemen deze kosten een flink deel van je budget in beslag.

Verder betaalden we €140 wegenbelasting en losten we iedere maand €180 studieschuld af.

Auto en reparatie/onderhoudskosten

We hadden al een auto die onze huge ass caravan kan trekken, dus hiervoor hoefden we geen kosten te maken. Ben je op zoek naar een caravan, controleer dan goed wat het maximale gewicht is dat jouw auto kan trekken.

Maandelijkse kosten waar je ook nog rekening mee moet houden zijn reparatiekosten voor je caravan en auto. Wij hebben gelukkig weinig kosten gehad, maar denk aan de kosten voor je APK, winterbanden (wisselen) en andere kosten die je anders ook voor je auto maakt. Dat loopt op reis gewoon door.

Zo kwamen wij er na drie maanden achter dat we al die tijd zonder reserveband voor de caravan rondreden. We hebben dus online een reserveband besteld en op de camping laten bezorgen. Dit kostte ons €126.

De €200 die ik hiervoor heb opgenomen in de tabel is een schatting. Ga je zelf een budget maken, hou er dan rekening mee dat het bedrag hoger ligt als je auto en caravan ouder zijn.

Uitstapjes, apparatuur, kleding enzo

Wij hebben veel gewandeld en gefietst, we gingen weinig uit eten en we hebben maar een paar keer entree betaald voor een uitstapje (zoals voor het Alhambra in Granada). Ga je regelmatig naar zwembaden, pretparken en musea, dan moet je dit zeker meenemen in je budget!

Als digital nomad neem je uiteraard je laptop, smartphone en alles wat hier bij hoort mee. Helaas gaan dit soort apparaten wel eens stuk.

Verder hebben we nog een wifi-versterker aangeschaft (noodzakelijk voor digital nomads!) en ik heb regelmatig een ebook gekocht. Dit zijn allemaal ‘extra’ kosten, maar ze kunnen flink oplopen. Hou hier dus rekening mee.

Wij zijn geen fanatieke kleding shoppers, maar we kopen af en toe heus wel kleding. Ook de wandelschoenen zijn soms aan vervanging toe en we hebben twee keer voor Roan schoentjes gekocht.

Ook deze €200 is een schatting en afhankelijk van je uitgavenpatroon ligt dit hoger of lager.

Eenmalige kosten voor caravan

Uiteraard komt de aanschaf van de caravan er nog bij, als je die nog niet hebt. Dit is een enorme kostenpost, maar gelukkig eenmalig. We hebben onze caravan via Marktplaats gekocht en we hebben hier enorm mee geboft! De caravan is relatief oud, maar de eigenaren zijn onwijs zuinig geweest op de caravan waardoor hij in hele goede staat is. We betaalden hiervoor eenmalig €9000. Kleinere caravans koop je tweedehands voor zo’n €4000 tot €7000.

Totale kosten reizen met caravan en baby

Uiteindelijk waren we gemiddeld €2300 per maand kwijt. Vind je dit nog te veel, reis dan langzamer. Hoe langzamer je reist, hoe minder reiskosten je hebt en hoe meer je profiteert van langverblijfkorting op campings.

Hopelijk heb je met dit overzicht een goed beeld gekregen van onze kosten op reis met caravan en baby. Vind je het veel of juist meevallen? Wil je zelf een langere reis maken met caravan, dan hoop ik dat ik je hiermee verder heb geholpen om het financieel op een rij te krijgen!

Als je vragen hebt, kun je die hieronder bij de reacties stellen, maar je kunt me ook mailen op nanouk@samendewereldontdekken.nl.

Meer lezen? Lees dan hier verder over:

Deze blog is op 19 mei 2018 voor het laatst geüpdate.