fbpx
Selecteer een pagina

Achterover leunen en het geld zien binnenkomen, wie wil dat nou niet?!

Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar passief geld verdienen kan wel degelijk.

Of je nu fulltime wilt reizen, thuis wilt werken om er voor je kinderen te zijn, of op zoek bent naar een flexibele manier van werken: een passief inkomen opbouwen is het antwoord.

In deze blog ga ik je vertellen wat een passief inkomen is, of passief ook wel volledig passief is (spoiler alert: nee!) en hoe je een passief inkomen kunt genereren.

Wat is passief inkomen?

Passief inkomen is een inkomen dat binnenkomt zonder dat je op dat moment aan het werk bent. Je ruilt niet rechtstreeks tijd voor geld in, zoals je bijvoorbeeld bij een baan in loondienst of als freelancer doet (“uurtje factuurtje”). Bij een passief inkomen verdien je geld zonder dat dit direct afhankelijk is van het aantal uren dat je werkt.

Passief inkomen voorbeelden

Affiliate marketing is een goed voorbeeld van een passief inkomen. Je plaatst een speciaal aangemaakte link van een bedrijf (zoals Bol.com) of affiliate programma (zoals Daisycon) in je blog. Als een bezoeker doorklikt op die link en bij die webshop iets koopt, krijg jij hier een percentage van uitbetaald. Je schrijft zo’n blog één keer, je update de blog zo nu en dan met nieuwe content en interne links (goed voor de SEO!), maar je blijft er aan verdienen. Dat is passief inkomen.

Een ander voorbeeld is een online cursus of e-book verkopen. Je bent een periode heel druk met het schrijven en ontwikkelen van je product, maar eenmaal gelanceerd, dan lopen de verkopen (als je de promotie voor een groot deel hebt geautomatiseerd) binnen zonder dat je hier nog uren voor hoeft te werken.

Meer over affiliate marketing en andere manieren om online geld te verdienen lees je hier.

Wil je online geld verdienen maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Download dan mijn lijst met 25 topideeen om (passief) online geld te verdienen!

Is een passief inkomen wel passief?

Zoals je tussen de regels door al kunt lezen is een passief inkomen niet helemaal passief. Letterlijk passief geld verdienen zonder ook maar een moment te werken? Helaas, dat is een utopie. Voor je gaat verdienen aan passieve verdienmodellen werk je je eerst helemaal te blubber 😉

Het kost namelijk heel veel tijd om een e-book te schrijven, of om een online cursus te ontwikkelen. Je moet niet alleen je product maken, je moet ook een goedlopende website hebben en de juiste bezoekers aantrekken.

Ook als je apps of plugins ontwikkelt, een webshop runt, in digitale valuta zoals Bitcoins handelt of in aandelen of obligaties belegt, moet je hier eerst veel tijd (en geld) in stoppen voor je gaat verdienen.

Blijven werken aan je passieve inkomen

En als je eenmaal passief geld verdient ben je er nog niet! Een stroom aan passief inkomen droogt uiteindelijk op. Er komt een sterke concurrent op de markt, je website zakt in Google of een trend is uit de mode. Genoeg redenen waarom het geld ineens niet meer binnenkomt. Je moet dan ook altijd zorgen dat je weer een nieuwe (passieve) inkomstenbron hebt, en daarvoor moet je eerst weer hard werken.

Helemaal passief is een passief inkomen dus niet.

Don’t shoot the messenger… Had je gehoopt hier te lezen hoe je lekker lui rijk kunt worden? Helaas.

Wil je ook als digital nomad de wereld over reizen, maar heb je niet het geduld om eerst te investeren in het opzetten van een passief inkomen? Ga dan freelancen. Je leest hier hoe je als remote freelancer start. Lees ook deze blog over plaatsonafhankelijk werken, een must als je als digital nomad wilt reizen.

Overigens ben ik van mening dat je niet al je energie in één activiteit moet stoppen, dus ga ook naast het freelancen aan de slag met het opbouwen van een passief inkomen.

Met Evi bovenop de heuvel genieten we van het uitzicht - passief inkomen geeft vrijheid

Passief inkomen geeft je de vrijheid om te reizen. Hier in Spanje bij Tarragona.

Passief inkomen genereren

En dan nu een antwoord op de belangrijkste vraag: hoe kun je een passief inkomen creëren?

Een passief inkomen verdien je vrijwel volledig online. Dankzij het internet is er zoveel mogelijk! Hoewel er zeker ook offline verdienmodellen zijn, zoals vastgoed, ga ik hier dieper in op het online model.

Bij het opzetten van een passief inkomen zijn een paar zaken erg belangrijk:

1. Duidelijk plan

Het begint natuurlijk met een goed plan. Zonder plan schiet je met losse flodders en loop je de kans te verzuipen in de online wereld.

 • Denk goed na over je doelgroep: wie is je ideale klant/bezoeker, wat is hun probleem en hoe kun jij dit probleem oplossen of hierbij helpen?
 • Praat met je doelgroep en ontwikkel producten en diensten die bij hun problemen passen.
 • Kies meerdere passieve modellen uit die passen bij jou en je doelgroep. Combineer e-books met online cursussen en workshops. Vul dit aan met affiliate marketing.
 • Bedenk je marketingstrategie. Waar zit je doelgroep en hoe kun je hen bereiken?
 • Begin direct met e-mailmarketing. Plaats inschrijfmogelijkheden op goede plekken op je site, bedenk freebies (weggevers) en andere manieren om e-mailadressen te verzamelen. Geef bijvoorbeeld gratis workshops of Facebook live sessies, zodat je je expertise toont en e-mailadressen van geïnteresseerden verzamelt. Bezoekers die je al kennen zijn meer bereid om producten van je te kopen.

2. Goede website

Begin je bij 0 of heb je al een website?

Heb je nog geen website, of wil je een nieuwe starten, dan raad ik je aan om voor WordPress te kiezen. Op dit platform kun je je layout customizen, een betaalsysteem plaatsen en e-mailmarketing opbouwen.

Heb je al een website, en past de insteek en content van deze website bij wat je plan is voor een passief inkomen? Dan heb je een enorme voorsprong! Je hebt al lezers en content, en dat moet je nu gaan uitbreiden.

3. Steengoede content

Een bezoeker is pas bereid om iets te kopen als je autoriteit is bewezen. Dit begint bij keigoede content. Je helpt je lezers met hun problemen, biedt herkenning en je laat zien in je blogs dat je over veel kennis en ervaring beschikt. Zo gaan ze je vertrouwen en worden ze fan van jou en je website.

4. SEO geoptimaliseerd

Die steengoede content heb je ook nodig om bovenaan in Google te komen. Bezoekers via je zoekmachines binnenhalen past perfect in het passieve plaatje: maak je website SEO proof en je haalt iedere dag zonder extra werk honderden bezoekers binnen.

Je website en content optimaliseren is natuurlijk wel veel werk, maar net als bij de rest van het opbouwen van je passieve inkomen, wordt je harde werk later beloond met veel geïnteresseerde bezoekers.

Zie hier mijn blogs over je website SEO optimaliseren, zodat je meer geïnteresseerde bezoekers aantrekt.

5. Processen automatiseren

Achterover leunen en je website vóór je laten werken kan alleen als je veel processen automatiseert. Denk aan je e-mailmarketing en social media tools. Je kan ook werk uitbesteden aan een VA (virtual assistant).

Bonus tips voor online ondernemers

Na het lezen van deze blog weet je wat passief inkomen is en hoe je dit kunt opbouwen. Zoals je ziet komt er behoorlijk wat bij kijken. Het lijkt wel op werken!

Om je nog wat verder te helpen heb ik hier een aantal belangrijke tips verzameld zodat je écht succes krijgt.

 • Neem jezelf serieus
  Zie je website als een onderneming en jezelf als ondernemer. Ook als je er nu nog niks mee verdiend. Zoals gezegd investeer je eerst veel tijd (en geld) in het opbouwen van een passief inkomen. Als iemand vraagt wat je voor werk doet, zeg dan dat je online ondernemer bent.
  Lees hier meer over de 10 meest gemaakte fouten van online ondernemers, en hoe je ze kunt voorkomen.
 • Investeer in jezelf en je website
  Bij een ‘normale’ onderneming is het heel normaal om te investeren, maar bij het runnen van een website is er vaak een behoorlijke drempel. Toch doen! Investeer in een goede SEO tool (ik ben groot fan van KeySearch!), volg een schrijfcursus, laat je website ontwikkelen en/of onderhouden door een developer en gebruik handige plugins en softwareprogramma’s die je leven makkelijker maken. 
 • Omring je met like minded people
  Het kan heel eenzaam zijn als je online werkt, vanuit je eigen huis zonder collega’s. Zoek andere online ondernemers op waarmee je kunt sparren over ideeën, waar je van kunt leren en die je af en toe wat motivatie geven om door te gaan. Word bijvoorbeeld lid van mijn Facebookgroep Succesvol Online Ondernemen (voor mama’s die flexibel willen werken).
 • Geef niet op
  Een passief inkomen verdienen kan alleen als je er keihard voor gaat. Je zult sceptici tegenkomen, mensen die niet snappen wat je daar achter die laptop eigenlijk doet, maar laat je hier niet door tegenhouden! Keep your eye on the price en blijf gedisciplineerd doorwerken.
 • Volg niet ieder advies klakkeloos op
  Laat je niet overwhelmen door de shitload aan tips en informatie online. Dit klinkt tegenstrijdig, aangezien je deze blog met tips leest, maar het internet staat zo vol met adviezen, dat je daardoor niet meer weet welk advies je moet opvolgen.
  Mijn advies (ook weer lekker tegenstrijdig): kies een paar websites uit die je vertrouwt, kijk kritisch naar hun adviezen (past het wel bij jouw doelgroep en onderneming?) en volg dan die passende adviezen op.
  Zo heb ik veel geleerd van Sharon van Digital Nomad Wannabe. Voor e-mailmarketing tips ga ik naar Meera Kothand en voor herkenning over het online ondernemen met kinderen ga ik naar Elna Cain van Twins Mommy. Helaas zijn er nog maar weinig Nederlandse online ondernemers, maar voor inspiratie raad ik je aan eens naar Sjoukje’s website Profbloggers te gaan.

Wat is jouw plan?

Je bent deze blog gaan lezen omdat je online geld wilt verdienen en meer wilt weten over een passief inkomen creëren. Nu ben ik benieuwd naar jouw verhaal.

Waarom wil je een passief inkomen genereren?