fbpx
Selecteer een pagina

‘Van 9 tot 5 op kantoor zitten, wie heeft dat verzonnen!?’, vroeg een vriendin zich laatst hardop af. Ze gaf zelf antwoord: ‘degene die de computer heeft uitgevonden zeker’.

Ik denk van niet. Degene die de computer uitvond dacht waarschijnlijk dat wij tientallen jaren later het juist makkelijker zouden hebben, omdat de computer van alles van ons zou overnemen.

In plaats van stapels papier van bureau naar bureau sjouwen, zijn we echter excelbestandjes en powerpointpresentaties gaan rondmailen.

Daar wordt (bijna) niemand blij van.

En toch doen we dat met z’n allen.

Al zie ik wel een ommekeer om me heen. Tijdens de studie enorm ambitieus met grote carrièreplannen, maar eenmaal een jaar aan het werk komt al snel het besef… Is dit het nou?

Nee, dit is het niet. Het kan anders.

minder werken

Roan slaapt, en ik maak met een biertje in de hand m’n blogpost af

Door het internet is er zoveel meer mogelijk!

We hoeven niet meer 40 jaar op kantoor te zitten om daarna pas van het leven te genieten.

Je kunt ook nu met deeltijd-pensioen.

Ik bedoel hiermee niet het traditionele pensioen waarbij je een pensioenuitkering ontvangt. Met deeltijd-pensioen bedoel ik dat je in deeltijd vrije tijd opneemt.

Oftewel: minder werken.

Natuurlijk heeft dat financiële consequenties*. Je zal mogelijk als voorbereiding eerst flink moeten sparen. Extra hard werken dus.

Net als Tim Ferriss 4 uur in de week werken, is voor de meesten een utopie, maar als je minder kosten hebt per maand, heb je ook minder inkomsten nodig en hoef je dus minder te werken.

En dus zul je minder moeten gaan uitgeven, de spullen die je niet gebruikt verkopen (Marktplaats, I love it!) en kleiner gaan wonen bijvoorbeeld.

Minimalistisch leven dus.

Nu met deeltijd-pensioen gaan, betekent ook dat je na je 67e sowieso door moet werken. Maar: wel parttime.

Grote kans dat je dat ook kan! Als je nu iets gaat doen dat je leuk vindt, waar je energie van krijgt, dan kun je dat ook veel langer volhouden.

Dat lijkt me een win-win situatie, toch?!

Wat denk jij, zou je minder kunnen én willen werken?

* ik begrijp dat niet iedereen de luxe heeft om minder te werken of om flink te sparen. Ik wil niemand tegen het hoofd stoten met het beschrijven van deze ideeën. Wel denk ik dat er altijd meer mogelijk is dan je in eerste instantie denkt!