fbpx
Selecteer een pagina

Succesvol ondernemen begint met het bepalen van een niche en doelgroep. Door je te richten op een specifieke markt en type klant, heb je minder concurrentie, krijg je loyale klanten, heb je minder marketingkosten én ben je beter vindbaar in Google. 

Als jij precies weet wie je ideale klant is, schrijf je content die perfect aansluit bij je doelgroep. Je laat ermee zien dat je een expert bent in je niche. Google ziet dit ook, waardoor je website hoger in Google komt. Je krijgt meer bezoekers op je website en uiteindelijk meer en meer klanten die echt bij jou passen en die je energie geven. 

Ook als je al een ervaren ondernemer bent, is het verstandig om regelmatig je niche en doelgroep onder de loep te nemen, want jij, je bedrijf én je doelgroep veranderen door de jaren heen. 

Meer bezoekers op je website

Dit artikel is onderdeel van een reeks over het vinden van klanten zonder social media. De eerste stap is meer écht geïnteresseerde bezoekers op je website ontvangen via Google. Om bovenaan in Google te komen (op de voor jou belangrijke zoekwoorden) moet je eerst je niche en doelgroep bepalen. 

Maar zoals je gaat merken in dit artikel, is het bepalen van een (specifieke) niche en doelgroep óók noodzakelijk om van bezoeker een klant te maken (conversie). Als jij niet weet voor wie je schrijft en creëert, of als jouw doelgroep (te) breed is, schiet je met losse flodders. Je content zal niemand echt aanspreken. Dit zorgt ervoor dat je bezoekers geen klant worden. 

Maar ik loop vooruit op de zaken. Voor de volledigheid leg ik eerst kort uit wat een niche en doelgroep is. Ook geef ik een aantal voorbeelden. Ben je al bekend met deze termen, dan kun je dit skippen en meteen doorgaan naar het stappenplan.

Wat is een niche?

De term ‘niche’ betekent in het kader van ondernemen en marketing een specifiek, klein en afgebakend deel van een (hoofd)markt. Het wordt daarom ook wel ‘nichemarkt’ genoemd. Ook met de termen ‘klein marktsegment’ en ‘specifiek afzetgebied’ wordt (vaak) niche bedoeld.

Voorbeelden van een niche zijn:

  • Wasbaar maandverband
  • Meditatiecursus voor kinderen
  • Coaching voor vrouwen tijdens en na een heftige scheiding
  • Vegan dames schoenen
  • Hardloopkleding voor vrouwen met een maatje meer
  • SEO-cursus voor vrouwelijke ondernemers die willen ondernemen zonder social media 😉

Ik richt me in deze voorbeelden op meer “vrouwelijke niches”, want dat is de richting (ahum, niche) van mijn business. 

Wat is een doelgroep?

De term ‘doelgroep’ betekent de groep waarop je je acties richt, in dit geval marketing- en ondernemersactiviteiten. Bij het ontwikkelen van je producten en diensten, het creëren van je content en het opzetten van marketingcampagnes richt je je op een bepaalde groep mensen. Dit is je doelgroep. 

Voorbeelden van een doelgroep zijn:

  • Vrouwen tussen de 20 en 40 die graag duurzaam maandverband willen gebruiken
  • Moeders die hun kinderen graag willen helpen bij het vinden van meer rust
  • Vrouwen die te maken hebben met een heftige scheiding en graag hulp willen bij het omgaan hiermee
  • Vrouwen die duurzame en diervriendelijke schoenen willen dragen
  • Vrouwen met een maatje meer die op zoek zijn naar hardloopkleding waar ze zich prettig in voelen
  • Vrouwelijke ondernemers die willen ondernemen zonder social media en hierbij hulp willen

Zoals je ziet zijn niche en doelgroep aan elkaar gerelateerd. Ik ga ze vanaf nu dan ook op één hoop gooien. De term ‘ideale klant’ haal ik er straks ook bij. 

Voordelen van een niche en specifieke doelgroep

Je richten op een specifieke niche en doelgroep heeft 4 voordelen, namelijk weinig concurrentie, trouwe klanten, minder marketingkosten én betere vindbaarheid in Google.

Weinig concurrentie

Het grote voordeel van een niche is dat je (meestal) weinig concurrentie hebt en dus niet concurreert met de grote spelers in de hoofdmarkt. Je specialiseert je in een bepaald deel van de markt. Het liefst natuurlijk in de goudmijn die men ook wel ‘gat in de markt’ noemt 😉 De potentiële klanten binnen een niche hebben specifieke behoeften en interesses, en dat is precies waar jij je op richt. 

Klein, maar niet té klein

Een nichemarkt is klein en de groep van potentiële klanten waar je je op richt (je doelgroep) is ook kleiner. Het bepalen van je niche is dan ook een belangrijk onderdeel van je toekomstige succes: je niche moet klein zijn, anders concurreer je alsnog met de grote spelers in de markt, maar niet té klein, want dan heb je te weinig potentiële klanten om genoeg te verdienen. Een te kleine niche zou bijvoorbeeld ook betekenen dat je wel bovenaan in Google staat op hele relevante zoektermen, maar dat er amper op gezocht wordt (lees: geen bezoekers op je website).

Trouwe klanten

Een ander mooi voordeel van het richten op een niche en specifieke doelgroep is dat je klanten eerder loyaal blijven. Misschien herken je het wel dat je zo nu en dan iets koopt bij Bol en dan weer bij Coolblue, Wehkamp of andere grote webshop, net hoe het uitkomt met een voordelige actie of bezorgtijd. Maar dat je voor een bepaald product altijd naar dezelfde (kleinere) gespecialiseerde aanbieder gaat. 

Zo koop ik mijn garen en wol om te haken altijd bij Wolplein. Dat heb ik nog nooit bij een grote webshop gekocht, terwijl ze het daar ook verkopen. Ik blijf loyaal aan Wolplein omdat ze me ook advies geven, gratis patronen hebben en leuke blogs/mails schrijven. De gunfactor speelt hierbij ook een rol. 

Minder marketingkosten

Je markt is kleiner en de kosten voor een gemiddelde marketingcampagne zijn ook lager. Je hoeft immers minder potentiële klanten te bereiken en de potentiële klanten die je bereikt voelen zich veel sneller en veel meer verbonden met jou en je bedrijf. Je hoeft dus ook minder tijd aan marketing te besteden en dat scheelt ook weer kosten (tijd = geld).

Beter vindbaar in Google

Je website staat hoger in Google op relevante zoektermen waardoor je meer écht geïnteresseerde bezoekers naar je website trekt. Dit komt door diverse factoren:

  • Google ‘leest’ beter je content als je je richt op een specifiek onderwerp, dit zorgt er onder meer voor dat Google je als een expert in je vakgebied ziet (lees hier meer over het belang van expertise en autoriteit). 
  • Je hebt minder concurrentie van grote websites. Door je te richten op een specifiek onderwerp met specifieke zoektermen (zie ook mijn blog over long tail zoekwoorden) kun jij bóven grote concurrenten in Google komen te staan. 
  • Je trekt bezoekers aan die écht geïnteresseerd zijn in je content en deze bezoekers blijven dan langer op je website. Ook dit is een signaal voor Google dat je goede content publiceert waardoor je weer wat hoger in de ranking komt op relevante zoektermen. 

Deze vier voordelen leiden allemaal tot het hebben van een succesvolle onderneming. Daarom is het bepalen van je niche en doelgroep een cruciale stap als ondernemer. Laten we nu gaan kijken hoe je dit doet.

Stappenplan niche en doelgroep bepalen

Als startende of ervaren ondernemer heb je vast al een idee van je niche en doelgroep. Je hebt je kennis en ervaring goed in beeld, je weet ongeveer wie je wilt helpen en hoe je dit wilt doen. Je gebruikt dit als uitgangspunt bij het bepalen van je niche en doelgroep.

1. Potentie van je niche en doelgroep 

De eerste stap bij het kiezen van je niche en het specificeren van je doelgroep is het bepalen van de potentie. Succesvol ondernemen betekent dat je doet wat je leuk vindt en waar je goed in bent, maar als je er niks mee kunt verdienen, is het een hobby. 

Hoe bepaal je de omzetpotentie? Dat kan in een paar stappen, namelijk door te kijken naar zoekwoorden, lange termijn mogelijkheden en of je doelgroep bereid is te investeren. 

Zoekwoordonderzoek

Schrik niet van het woord ‘zoekwoordonderzoek’. We gaan het heel basic aanpakken, zodat je een beter beeld krijgt van je niche en doelgroep, zonder teveel poespas en zónder te betalen voor een seo-tool. Je bent immers nog je niche en doelgroep aan het onderzoeken.

Relevante zoekwoorden

Maak een lijst met woorden die relevant zijn voor jouw business. Denk heel praktisch aan je locatie of als je online werkt, de term ‘online’ erbij. Bijvoorbeeld een loopbaancoach in Breda zet ‘loopbaancoach Breda’ op haar lijstje.

Vul je lijst aan met problemen van je (mogelijke) doelgroep. Mensen zoeken namelijk veel vaker op hun problemen (waar jij natuurlijk een oplossing voor aanbiedt). De loopbaancoach uit Breda zet zoektermen als ‘stress op het werk’, ‘hoge werkdruk’ en ‘burn out door werk’ op haar lijstje. 

Heb je geen idee waar je moet beginnen, open dan Google en gebruik Google suggest via de zoekbalk. Begin met typen en je ziet diverse opties verschijnen waar door anderen veel op wordt gezocht. Zie het screenshot hieronder. Er zijn heel wat zaken waar mensen een burn out door krijgen.

Je kunt ook inspiratie opdoen op Answer the public.

Nu wil je weten of de door jou gekozen zoekwoorden ook potentie hebben in Google. En met potentie bedoel ik: een aardig zoekvolume (voldoende mensen zoeken erop) en weinig concurrentie. 

Zoekvolume

Helaas is het moeilijk om zoekvolume zonder een betaalde tool te achterhalen. Wel kun je de gratis Keyword Planner van Google raadplegen xxlinkxx, maar hou in gedachten dat deze tool bedoeld is voor adwords (advertenties) en niet voor organische zoekresultaten. Je kunt ook gratis 3 keer per dag een zoekterm invoeren in Ubersuggest, de tool van Neil Patel. 

Concurrentie

De concurrentie kun je wel iets beter inschatten zonder een betaalde tool, en over het algemeen is het (helaas) zo dat zoekwoorden met een hoog zoekvolume ook veel concurrentie hebben. 

Zoek in een incognito venster (in Chrome ctrl+shift+n) op je zoektermen. Bekijk de top 10 en maak een inschatting van je concurrentie. Zijn dit veelal bekende websites, dan weet je dat je op die zoektermen een hoge concurrentie hebt. Je zal dan je zoektermen specifieker moeten maken wil je erop kunnen ranken. 

Neem bijvoorbeeld de term ‘stress op werk’. In de top 10 staan websites als Arboned, Intermediair, Monsterboard en Etos. Allemaal websites met een hoge autoriteit waar je als (kleine) ondernemer moeilijk mee kan concurreren. 

Als je het preciezer wilt weten, kun je een gratis account aanmaken op Moz.com. Hier kun je de DA van websites checken (in hun ‘domain analysis’-tool of met hun MozBar). DA staat voor ‘domain authority’ en simpel gezegd, hoe hoger de DA van een website, hoe sterker de concurrentie. Check ook je eigen DA, zodat je die kunt vergelijken met je concurrentie. Meer over autoriteit en DA lees je hier.

Investeer in een SEO-tool

Wil je SEO serieus aanpakken en echt voor langetermijnsucces gaan, investeer dan in een betaalde tool, zoals KeySearch. Ik word hier niet voor gesponsord; ik ben gewoon al jaren een blije gebruiker. Dit kost je circa €140 per jaar, maar het maakt je leven een stuk makkelijker. 

Meer over stap voor stap zelf zoekwoordenonderzoek doen, ook voor het bepalen van je niche en doelgroep, vind je hier.

Lange termijn groei

Hoewel je doelgroep nooit echt ‘op’ raakt, kan het wel verzadigd raken. Daarom is het verstandig om een niche te kiezen waarvoor je meerdere producten of diensten kunt ontwikkelen voor dezelfde (type) klant. Dit kan een gerelateerd product of dienst zijn, maar je kunt ook meegroeien met je klant. Bijvoorbeeld een cursus ‘afvallen voor nieuwe moeders’ waarna je een vervolgtraject ontwikkelt voor drukke moeders met peuters die willen afvallen (of op gewicht willen blijven). Dit is een simpel en voor de hand liggend voorbeeld, maar zo kun je voor je eigen niche vast een paar voorbeelden bedenken.

Om je op weg te helpen, stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe kun jij je doelgroep het meest helpen? Welk product of welke dienst past hier het beste bij?
  • Welk product of welke dienst blijft ook op de lange termijn bruikbaar? Je hoeft niet heel lang vooruit te denken, maar probeer een inschatting te maken voor een paar jaar.
  • Denk na over hoe onderscheidend je product of dienst is: hoe makkelijk is het te kopiëren door een ander? Wat maakt jouw product of dienst uniek en wat maakt jouw rol hierin uniek?

Lukt het niet om deze voorbeelden te bedenken, ga dan eens in gesprek met je doelgroep en vraag waar ze tegenaan lopen en behoefte aan hebben.

Lukt het nog steeds niet om meerdere producten en diensten te bedenken, dan kun je beter terug naar de tekentafel gaan en opnieuw kritisch nadenken of je wel een goede niche en doelgroep hebt bedacht. Misschien heb je een té kleine en té specifieke groep gekozen?

Bereidheid tot betalen

Hoewel je misschien een heel nobel plan hebt om de behoeftigen van de samenleving te helpen, zal dit niet snel leiden tot een succesvolle onderneming. Je potentiële klanten moeten namelijk wel bereid zijn en in staat zijn om te betalen.

Stel je bent een loopbaancoach en je richt je op pas-afgestudeerden die vastlopen in hun eerste baan. Hier is zeker een markt voor, maar deze groep mensen heeft vaak nog niet veel vermogen. Over het algemeen zijn ze dan ook niet bereid om grote investeringen te doen. Dit hoeft geen probleem te zijn als de doelgroep groot genoeg is en je een laaggeprijsd aanbod hebt. Je hebt dan meer klanten nodig om voldoende inkomsten te genereren, maar het verkopen van een goedkoper product is ook makkelijker. Maar is je doelgroep dan niet te groot en concurreer je alsnog met grote(re) partijen?

Denk hier dus goed over na en ga ook hierover in gesprek met je potentiële doelgroep. Waar hebben ze behoeften aan en wat zijn ze bereid te investeren (qua tijd en geld)? 

2. Wat wil jij?

Er wordt regelmatig overheen gekeken, dus ik heb er een aparte stap van gemaakt: bij het bepalen van je doelgroep en niche is het óók belangrijk (of misschien wel nóg belangrijker) dat jij er warm van wordt. 

Misschien heb je een gat in de markt gevonden waarmee je veel geld kunt verdienen, maar als dit niet bij je past, gaat dit op allerlei fronten tegen je werken. 

Geen nr 1 positie in Google

Als jij niet precies weet wie je ideale klant is, of als jij je richt op een doelgroep die niet bij je past, dan is het als schieten met losse flodders. Je schrijft content die bij niemand echt binnenkomt, waarbij geen enkele bezoeker zich écht aangesproken voelt. Je bezoeker merkt dit en klikt weg. Google merkt dit omdat bezoekers je website snel verlaten, maar ook omdat je content alle kanten op gaat. Zo kan Google onmogelijk bepalen of jij een expert bent in je vakgebied. 

Geen blije klanten

En dat geldt niet alleen voor je seo-inspanningen. Voor alles wat je vanuit je bedrijf creëert en publiceert (denk aan emails, een weggever, maar ook je diensten en producten) geldt dat het écht moet passen bij jou, je bedrijf en je ideale klant. Het moet matchen, anders krijg je ontevreden klanten.

Ideale klanten aantrekken

En daarom is het cruciaal om een niche en doelgroep te bepalen die bij jou als persoon en ondernemer past. Alleen dan schrijf je content die resoneert bij je bezoekers, alleen dan komt je website bovenaan in Google op de voor jou belangrijke zoektermen en alleen dan trek je jouw ideale klanten aan.

Vraag jezelf dus af:

  • Waar word jij enthousiast van? Wat krijgt jou uit bed ‘s ochtends vroeg terwijl het nog brrrrr koud is in huis? Over welk onderwerp raak jij niet uitgepraat?
  • Wat is jouw favoriete klant? Kijk eens naar welke klanten jou energie geven, daar wil je er vast meer van, maar wat was het precies dat jou die energie gaf? 
  • Met welke (type) producten, diensten en/of klanten werk jij het liefst?

3. Ideale klant beschrijven

De volgende stap is het beschrijven van je ideale klant. Hier komen stap 1 en 2 samen, waarbij je heel specifiek gaat beschrijven voor wie je dat geploeter (ondernemen) allemaal doet. Neem je ideale klant in gedachten en beschrijf wie ze* is, wat ze doet, wat haar bezighoudt, waar ze wakker van ligt, met welke vragen ze rondloopt en hoe ze haar dagen doorbrengt. Doe dit zo gedetailleerd mogelijk. Geen idee waar je moet beginnen? Neem dan onderstaande lijst met vragen door. 

* overal waar ik ‘ze’ schrijf kun je net zo goed ‘hij’ gebruiken.

Persoonskenmerken

  • Leeftijd
  • Geslacht
  • Woonplaats (of regio)
  • Opleidingsniveau
  • Beroep
  • Gezinssamenstelling

Bezigheden

  • Wat zijn haar hobbies?
  • Hoe brengt ze haar weekenden/avonden door?
  • Gaat ze op stap of leest ze op de bank een boek?
  • Waar doet ze haar boodschappen?
  • Koopt ze veel online of juist liever offline?
  • Is ze spiritueel of gelovig?
  • Is ze actief op social media en zo ja, waar?

Wat vindt ze belangrijker:

  • praktisch of duurzaam?
  • gezond of lekker?
  • sportief zijn of luieren?
  • geld sparen of geld uitgeven?
  • familie/vrienden of werk?
  • alleen of met anderen zijn?

En is ze:

  • georganiseerd of chaoot?
  • extravert of introvert?

Ik geef twee uitersten, maar je mag er zelf nuanceringen aan geven!

Gedachtes en overtuigingen

  • Waar ligt ze ‘s nachts van wakker?
  • Wat is haar ultieme droom?
  • Gelooft ze in toeval?
  • Door wie of wat raakt ze geïnspireerd?
  • Wat houdt haar veel bezig?

Fase van de klantreis

Als je een beeld hebt van je ideale klant kun je een stap verder gaan kijken. Je ideale klant doorloopt een klantreis, of customer journey. Als jij een nieuwe laptop wil kopen/een vakantie wil boeken, ga je je eerst oriënteren, daarna ga je aanbieders vergelijken en pas (een hele tijd?) later ga je daadwerkelijk kopen/boeken. Soms is er haast bij, dan doorloop je in rap tempo die klantreis, soms doe je er langer over. 

In iedere fase zit jouw ideale klant met andere (soorten) vragen. De zoektermen die ze in Google gebruikt om antwoorden en oplossingen te vinden zijn dan ook anders. En simpel gezegd is het belangrijk om voor al die fases en de bijbehorende zoektermen content op je website te hebben, content waarin jij de beste antwoorden en oplossingen geeft die passen bij haar fase in de klantreis.

Natuurlijk wil je het liefst alleen klanten aantrekken die al met hun creditcard of random reader klaar zitten, maar helaas werkt het niet zo, zeker niet bij ‘high end’ producten en diensten die vragen om een flinke investering. 

Bij het beschrijven van je ideale klant ga je onderscheid maken tussen die fases. Kijk hier voor meer uitleg en een uitgebreid voorbeeld.  

Als je je ideale klant gedetailleerd hebt beschreven, weet jij precies voor wie jij onderneemt. Je productideeën, je content, al je marketinguitingen; je kunt ze nu naadloos aansluiten bij haar behoeftes en interesses.

De 5 meest gehoorde ‘ja, maars’

Bij het bepalen van je niche en doelgroep ben je vast een aantal keer tegen een issue aangelopen. Ik behandel hier de 5 belangrijkste problemen die geen probleem blijken te zijn 😉

“Maar dan loop ik klanten mis!”

Wees niet bang dat je klanten ‘misloopt’ of mensen uitsluit met een specifieke doelgroep. Onthoud dat je niet iedereen kunt helpen. Dit moet je ook niet willen. Je krijgt dan klanten die niet goed bij jou en je business passen, of het lukt je niet om die ideale klant aan te spreken waardoor je je kostbare tijd verspilt en geen klanten krijgt.

“Er is altijd concurrentie, dit is zinloos”

Schrik er ook niet van als je toch concurrentie hebt. Je wilt niet concurreren met de grote partijen, maar het is bijna onvermijdelijk dat er niet nog andere kleine ondernemers zijn die zich op dezelfde niche richten. Zie dit ook als een voordeel: concurrentie betekent dat er geld valt te verdienen in die nichemarkt. En is de concurrentie toch aanzienlijk, dan is dat wellicht een signaal om je doelgroep iets specifieker te maken. Zo onderscheid je je net voldoende om je ideale klant te bereiken.

“Ik ben een ervaren ondernemer, ik weet mijn niche en doelgroep al”

Kijk regelmatig kritisch naar je niche en doelgroep en wees niet bang om je focus te herzien. Jij groeit als persoon en je doelgroep verandert ook. Je kunt meegroeien met je doelgroep en daar je aanbod op aanpassen, maar je kunt ook je aanbod aanpassen aan de nieuwe generatie die nu je doelgroep ‘in’ is gegroeid. Hou dus niet krampachtig vast aan strategieën die eerst goed werkten, want die kunnen verouderd zijn (of binnenkort worden). En het kan ook zijn dat jij gewoon bent uitgekeken op wat je doet. Dat is het mooie van ondernemen: pas je business aan zodat jij je happy voelt en ook je ideale klant zal deze blijheid voelen en loyale klant worden/blijven.

“Ik vind zoveel dingen leuk, ik kan niet kiezen!”

Toch doen: kies één niche. Meerdere niches kiezen is heel verleidelijk, omdat waarschijnlijk je interesses breder zijn. Maar om succesvol te ondernemen is één niche het beste. Zo breng je je bezoekers niet in verwarring en profileer je jezelf als een echte expert in je niche. Dit vinden je bezoekers én Google fijn (en dat betekent beter vindbaar, meer écht geïnteresseerde bezoekers en meer klanten). 

“Ik heb niet genoeg ervaring/kennis om mijn ideale klant te helpen”

Stiekem hebben veel vrouwelijke ondernemers last van deze overtuiging. En bij het omschrijven van je ideale klant komt dit extra confronterend naar boven, en weet je waarom? Omdat je je ineens realiseert dat jouw ideale klant verdacht veel lijkt op een vorige versie van jou. Je ideale klant loopt met problemen rond die jij in het verleden ook had. En misschien is dat nog niet eens zo lang geleden. Je vraagt je dan misschien af ‘wie ben ik om mijn ideale klant daarmee te helpen?’. Nou, je bent een ervaringsdeskundige die zich heel goed kan inleven in je ideale klant. En je hoeft maar één stap verder in het proces te zijn om iemand goed te kunnen helpen. 

Conclusie

Het bepalen van je niche en doelgroep, en uiteindelijk het omschrijven van je ideale klant, is een cruciale eerste stap in het succesvol ondernemen. Met een heldere (en specifieke) niche en doelgroep weet jij precies voor wie je je blogs schrijft en hiermee leg je een stevige basis om met je website hoog in Google te komen. Ook kun je hierdoor producten en diensten ontwikkelen die uitstekend bij jou en je ideale klant passen. Je komt hoog in Google, krijgt meer echt geïnteresseerde bezoekers op je website en uiteindelijk krijg je blije, loyale klanten.