fbpx
Selecteer een pagina

Succesvol ondernemen begint met het krijgen van meer bezoekers op je website. Op je website informeer je bezoekers over je diensten en producten, je helpt ze met hun problemen en je laat zien dat je expert bent in je vakgebied. Maar dan heb je wel bezoekers op je website nodig, anders ook geen nieuwe klanten. En je wilt niet zomaar bezoekers aantrekken: je wilt écht geïnteresseerde bezoekers op je website hebben. En je wilt dat die bezoekers blijven komen, zodat je kunt bouwen naar langetermijnsucces.

Dat kan als je bovenaan in Google staat.

In dit artikel ga ik je uitleggen waarom het belangrijk is om met je website hoog in Google te staan. Ik vertel je over de 5 grootste misverstanden over SEO en natuurlijk ga ik je ook vertellen hoe je op een strategische manier meer bezoekers op je website krijgt.

Succesvol ondernemen begint met meer bezoekers

Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen over het krijgen van meer klanten zonder social media.
In theorie is het simpel:
meer bezoekers op je website
= meer klanten
= meer inkomsten
= succesvol ondernemen
= kunnen werken waar en wanneer jij wil en een leven in balans hebben

Meer écht geïnteresseerde bezoekers op je website krijgen is stap 1, maar met alleen bezoekers op je site kun je nog niet succesvol ondernemen. Om van die bezoekers betalende klanten te maken is meer nodig, zoals steengoede content op je website en een conversie methode die bij jou past. 

Stappenplan: in 3 stappen meer klanten vinden zonder social media

Maar het begint dus met meer bezoekers op je website. En daar gaan we nu verder naar kijken.

Hoe krijg je meer bezoekers op je website? 

Er zijn talloze manieren om online zichtbaar te zijn en je doelgroep te bereiken. Denk aan social media zoals Facebook, Twitter en Instagram, een zakelijk platform zoals LinkedIn of een visuele zoekmachine zoals Pinterest. Als jij weet waar je doelgroep zit, kun je ze daar bereiken, toch?

Hoe komt het dan dat zoveel ondernemers actief zijn op social media, maar toch niet hun doelgroep bereiken? Of honderden likes hebben, maar geen nieuwe klanten aantrekken? 
En zich ondertussen enorm gefrustreerd voelen, maar dat voor nu terzijde.

De vraag is dan ook: Bereik je je ideale klant wel echt?

Het antwoord is voor heel veel ondernemers ‘nee’. 

Gelukkig kan het anders, namelijk via Google. 

4 redenen waarom jij bovenaan in Google wil staan

Sta jij met je website hoog in Google, dan heb je vier enorme voordelen te pakken:

  1. Je bezoekers zijn oprecht geïnteresseerd in wat je te bieden hebt;
  2. Ze komen op de automatische piloot op je website terecht;
  3. Er komen steeds méér van die echt geïnteresseerde bezoekers op je website;
  4. Je kan – als je dat wil – stoppen met social media. 

Laten we deze voordelen eens wat beter bekijken.

1. Oprecht geïnteresseerde bezoekers 

Er zijn talloze manieren om bezoekers naar je website te trekken, maar er is maar één manier waarmee je alleen oprecht geïnteresseerde bezoekers aantrekt: via Google.

Bezoekers via social media zijn vaak toevallige bezoekers. Kijk maar eens naar je eigen gedrag op social media. Je scrollt (gedachteloos) over je tijdlijn, je ziet een opmerkelijke titel en je klikt door. De kans is echter groot dat je het artikel niet helemaal leest. Misschien alleen het intro, of je scant (gedachteloos) over de tussenkoppen. Geen zin, geen tijd, geen focus. Je bent het artikel alweer binnen een paar seconden vergeten. Helaas gedraagt jouw doelgroep zich zo ook op social media.

Maar dan Google.

Mensen die op Google zoeken, hebben een probleem of ze lopen rond met een prangende vraag. Ze zijn op zoek naar een oplossing of ze willen heel graag antwoord op hun vraag. Ze nemen dan ook de tijd om op zoek te gaan naar informatie over hun probleem of vraag. Op Google typen ze een zoekterm in, ze klikken op een link bovenaan in de zoekresultaten en gaan aandachtig die informatie lezen.

Stel je nu eens voor: jij weet de oplossing voor dat probleem of het antwoord op die vraag. Je schrijft hierover een keigoede blog en komt ermee bovenaan in Google. Die ideale klant vindt jouw website via Google, leest daar het verlossende antwoord of de perfecte oplossing voor haar probleem en hoppa, je hebt er een fan bij. 

Deze bezoeker is oprecht geïnteresseerd in wat jij voor informatie aanbiedt. Je hebt natuurlijk je interne links goed op orde waardoor je bezoeker ook nog andere blogs van je leest. En natuurlijk heb je je ‘lead generators’ op orde waardoor die bezoeker je ebook downloadt of zich aanmeldt voor een e-mailchallenge of webinar. Zo begint de klantreis van geïnteresseerde bezoeker naar blije, trouwe klant. 

2. Op de automatische piloot

Een ander groot voordeel aan bezoekers aantrekken via Google, is dat dit op de automatische piloot doorloopt. Als jij de content op je website op orde hebt, komen de bezoekers op je website terwijl jij andere dingen aan het doen bent.

Jij kunt je focussen op het helpen van je klanten en het uitvoeren van je vak, terwijl de oprecht geïnteresseerde bezoekers automatisch op je website komen.

Op social media moet je blijven posten om bezoekers aan te trekken. Je bericht verdwijnt na een paar dagen (of na een paar uur al) van de tijdlijn van je volgers – als ze al zichtbaar worden op hun tijdlijn. Of je betaalt advertentiekosten waardoor je bericht wel zichtbaar is, maar je dus extra kosten maakt (en het is nog steeds de vraag of je dan wel je doelgroep, die écht geïnteresseerde bezoeker, jouw ideale klant, aantrekt). 

Heb je dan helemaal geen omkijken meer naar de content op je website? Nee, dat dan weer niet. Maar als je een stevige basis hebt gebouwd, ben je beduidend minder tijd kwijt aan onderhoud. 

3. Stijgende lijn in bezoekersaantallen

Nu je die bezoekers via Google ontvangt, gebeurt er nog iets magisch! Als Google ‘ziet’ dat jij de beste content maakt, dat bezoekers naar je website gaan en daar ook blijven, dan ziet Google dit als een signaal dat jouw website biedt wat zoekers zoeken. Je komt daardoor hoger in Google op andere relevante zoektermen én op zoektermen met een hoger zoekvolume (en meer concurrentie, die jij verslaat met je steengoede content). 

Het resultaat is dat je nog meer oprecht geïnteresseerde bezoekers op je website krijgt. En dat dus op de automatische piloot. Inzetten op Google is dan ook een strategie voor blijvend succes. 

4. Zónder social media

Als je wilt, kun je stoppen met social media. Serieus, ik meen het, ondernemen zonder social media is mogelijk.

Het hoeft niet. Je kunt meerdere methodes toepassen om bezoekers naar je website te trekken en social media is er daar natuurlijk één van. De ene methode sluit de ander niet uit, maar social media hoeft niet. Meer weten? Je leest er hier uitgebreid over.

Er is één groot nadeel aan Google…

Ja, helaas is er ook een groot nadeel: met je website bovenaan in Google komen kost namelijk veel tijd.

Niet alleen kost het veel tijd om een stevige contentbasis op te bouwen (= het schrijven van steengoede blogs), maar ook daarna duurt het tot wel een jaar voor Google je content op waarde kan inschatten. De eerste maanden staat je website dus ergens onderaan in de zoekresultaten, ergens op pagina 7 of 8. Waar niemand ooit komt. 

Dat is zuur. En frustrerend. Maar simpel gezegd hebben Google en je bezoekers tijd nodig om jouw (nieuwe) content te ontdekken en in te zien dat die content super goed is.

Heb je dus nú bezoekers nodig, dan is dit misschien niet de methode voor jou. Aan de andere kant kun je je afvragen of je inspanningen op social media wel de gewenste resultaten opleveren. Kwaliteit boven kwantiteit. Dat is de bottom line hier. Laat ik het zo zeggen:

Heb je liever 100 oprecht geïnteresseerde bezoekers op je website of 10000 vlugge bezoekers die meteen weer wegklikken?

Heb je twijfels over social media, dan kan het het zeker waard zijn om nú in te zetten op bezoekers via Google, zodat je daar over een jaar (en jaaaaaaren daarna) de vruchten van plukt. 

Bezoekers via Google aantrekken is een langetermijnstrategie met een lange aanlooptijd. Maar eenmaal bovenaan in Google, heb je (mits je de juiste technieken toepast) blijvend succes. 

En dan is het natuurlijk de vraag:

Hoe kom je bovenaan in Google?

Door SEO-technieken toe te passen. En niet zomaar wat trucjes, maar de juiste seo-technieken

Say whut?!

Laat je niet afschrikken door de term ‘seo’. Er bestaan vele misverstanden hierover, maar laat ik je alvast geruststellen:

  • SEO is simpel
  • SEO gaat je tijd besparen
  • SEO is leuk (echt!)

Laten we hier eens wat dieper induiken.

5 misverstanden over SEO – en waarom het onzin is

Als je nog niet zo bekend bent met SEO, is er een grote kans dat je tijdens het lezen van dit artikel gedachtes had als:

“SEO is te ingewikkeld”
“SEO kost veel te veel tijd”
“Ik kom met mijn kleine website toch nooit bovenaan in Google”
“Er is veel te veel concurrentie”
Et cetera….

Op het wereldwijde web en in (klein) ondernemersland hangen nogal wat misverstanden over SEO rond, dus het is niet zo gek dat jij mogelijk ook een verkeerd beeld hebt van SEO.

Tijd om deze misverstanden uit de wereld te helpen.

“SEO is erg ingewikkeld”

Ik vermoed dat dit het meest hardnekkige misverstand over SEO ever is, dus laat ik daarmee beginnen. SEO-technieken leren en toepassen is heel simpel. Het is geen hogere wiskunde en je hoeft er ook niet technisch voor te zijn. 

Sterker nog, de SEO-technieken met de beste return on investment (ROI, oftewel, die het meest effectief zijn met relatief de minste inspanning) zijn juist de niet-technische en meest simpele technieken die er bestaan. Oftewel, SEO is simpel.

“Er is maar één plek bovenaan in Google, en die is al bezet”

Ha, helemaal waar! In theorie is er voor iedere zoekterm al een top 3. En ja, er zijn heel veel hele populaire zoekwoorden (met een hoog zoekvolume) waar je als kleine ondernemer nooit op kunt gaan scoren.

Maar dat hoeft ook niet 🙂 Er zijn onvoorstelbaar veel zoekwoorden en ook voor jou als kleine ondernemer is er plek bovenaan in Google. Waarschijnlijk niet op die mega populaire zoekwoorden, maar wel voor zoekwoorden met een lager zoekvolume. En ik zal verderop uitleggen waarom het helemaal oké is om te focussen op niet-populaire zoekwoorden.

Daarnaast verandert het algoritme; websites komen en gaan (ook de grotere concurrenten!) en er komen iedere dag zoekwoorden bij. 

Dat er iedere dag zoekwoorden bij komen vind ik zelf een bizar fenomeen. Woorden worden bedacht, nieuwe hypes ontstaan, mensen stellen hun vragen steeds weer anders. Bizar hè? Maar ik ben hier misschien te seo-nerderig voor 😉

Bottom line: maak je niet druk om de concurrentie! Als je een duidelijke niche hebt en optimaliseert voor de juiste zoekwoorden, dan is er ook voor jou plek bovenaan in Google.

“Google verandert voortdurend haar algoritme”

Ook dit klopt: Google voert dagelijks (!) meerdere (!) veranderingen door in haar algoritme. Het sentiment achter dit misverstand is dat dat slecht zou zijn. Dat je daardoor geen kans hebt om hoog in Google te komen en te blijven. Absolute onzin! 

Dat Google voortdurend haar algoritme verandert is juist heel goed, want daarmee wordt het algoritme steeds beter. De basis van zoekmachine optimalisatie blijft hetzelfde. Google wil namelijk maar één ding: de beste content koppelen aan zoekwoorden zodat gebruikers van Google de beste antwoorden op hun vragen vinden. 

Het continu verbeterde algoritme zorgt er onder meer voor dat websites die niet de beste content leveren zakken in Google. En dat websites die spammy trucjes gebruiken om hoger in Google te komen helemaal verdwijnen uit de zoekresultaten.

Als jij steengoede content maakt, gericht op het helpen van je bezoekers, dan heb je alleen maar profijt van die verbeteringen aan het algoritme.

“Een paar bezoekers per dag is toch niet genoeg?”

Ja, dat is wel genoeg om succesvol te ondernemen. Dit misverstand heeft wat extra uitleg nodig. Het heeft te maken met de kwaliteit van je bezoekers en er is sprake van een optelsom en een stijgende lijn. 

Kwaliteit boven kwantiteit

Ik zei net al dat er voor iedereen plek is bovenaan in Google. Wellicht niet voor zoekwoorden met een enorm zoekvolume, maar wel voor minder populaire zoekwoorden waar je ook minder concurrentie op hebt. Deze zoekwoorden worden long tail keywords genoemd. Even simpel gezegd: je bent schoenverkoper en je maakt damesschoenen van duurzaam materiaal. Wil je dan gevonden worden op ‘schoenen’ (= short tail met hoog zoekvolume) of op ‘duurzame damesschoen maat 39 kopen’ (= long tail met weinig zoekvolume). 

Laat ik het anders formuleren: heb je liever duizenden toevallige bezoekers op je website of een paar écht geïnteresseerde bezoekers? Het antwoord lijkt me duidelijk.

Optelsom van long tail bezoekers

Ten tweede is er sprake van een optelsom. Ik ga een versimpeld voorbeeld geven:
In een goed geoptimaliseerde blogpost (dus één blogbericht op je website) zitten tien tot wel een paar honderd zoekwoorden. Je bent nog niet zo lang bezig met SEO dus je staat alleen bovenaan in Google op een paar long tail keywords. 

Nogmaals, dit is een versimpeld voorbeeld, maar stel, je staat voor long tail zoekwoord X bovenaan in Google en er zijn iedere dag 10 mensen die hierop zoeken. Ik ga er in dit voorbeeld vanuit dat die zoekers ook doorklikken naar je website. Dan heb je dus 10 bezoekers per dag. Dat is niet zo veel, maar ook voor long tail keyword Y sta je bovenaan en daar zoeken ook weer 10 mensen per dag op. En dit geldt ook voor long tail Z en A, en B, etc. 

Sta je bijvoorbeeld voor 10 long tails bovenaan in Google (wat echt wel realistisch is, ook voor een kleine ondernemer!), dan heb je 10 zoekwoorden * 10 bezoekers per zoekwoord = 100 bezoekers per dag. En dit is voor één blogbericht!

In de loop van de tijd heb je meer blogs online gezet. Ook is je website gegroeid in autoriteit. Google ziet dat bezoekers lang op je website blijven (= positief) en dat je content uitgebreid, up to date en goed gestructureerd is (= positief). Je scoort ook steeds beter op andere ‘rankingfactors’ en je website komt daardoor hoger in Google te staan op zoekwoorden met meer zoekvolume. Dit alles zorgt voor die stijgende lijn aan bezoekers. 

Is het genoeg?

En is een paar honderd bezoekers per dag voldoende om succesvol te ondernemen? Ja. 

Als jij met je steengoede content je ideale klant aantrekt, heb je maar een paar honderd echt geïnteresseerde bezoekers op je website nodig. Daarna hangt het onder meer af van je conversie (het proces van bezoeker tot klant) en je aanbod (simpel gezegd of je laaggeprijsde of hooggeprijsde producten en diensten aanbiedt), maar in theorie is een paar honderd écht geïnteresseerde bezoekers per dag zeker voldoende.

Ben je net tot de conclusie gekomen dat je met 5 blogberichten 500 bezoekers per dag kunt aantrekken? Dan helaas, zo werkt het niet. Het is namelijk belangrijk om op je website het totale verhaal te vertellen en je content ondersteunt elkaar hierin. Sommige content heeft als doel bezoekers aan te trekken, andere content focust op informeren en uitleggen, terwijl andere content juist voor de conversie belangrijk is. En door dit totale verhaal kom je hoger in Google én maak je je bezoekers blij. Meer hierover lees je in mijn blog over steengoede content (stap 2 in mijn methode voor het vinden van meer klanten).

“SEO toepassen kost veel tijd”

Ja, dat klopt. Dit ga ik niet suger coaten: SEO-technieken toepassen is een tijdrovende bezigheid. Maar er zijn meerdere redenen waardoor je op de lange termijn juist tijd overhoudt. Serieus, je bespaart tijd (en energie en geld) door nú tijd te investeren in SEO. 

Allereerst kost actief zijn op social media ook veel tijd. Door met social media te stoppen (of te minderen), bespaar je al tijd. Tijd die je in het toepassen van SEO-technieken kunt stoppen. Maar indirect zorgt het om twee redenen voor nog meer tijdsbesparing.

SEO wordt een tweede natuur

Als je al overtuigd bent van de meerwaarde van bloggen en je dus sowieso blogs voor op je website schrijft, dan is het een echte tijdsbesparing als je deze blogs meteen optimaliseert met de beste SEO-technieken. Je zal eerst moeten oefenen met die technieken, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, wordt het een soort tweede natuur. Tijdens het schrijven van je blogs, waar je sowieso veel tijd aan zou besteden, pak je de SEO-optimalisatie dus automatisch mee. 

Hierbij is er nog een ander voordeel aan focussen op SEO. Een goede SEO-strategie houdt onder meer in dat je blogs gestructureerd opbouwt. Hierdoor gaat het schrijven van je blogs ook nog eens sneller. Dit voordeel geldt echter niet voor iedereen, omdat sommigen het juist fijner vinden om eerst vanuit ‘flow’ te schrijven en daarna pas te structureren. Maar het kan dus tijdsbesparing opleveren.

SEO zorgt voor focus

Tot slot is er nog een manier waardoor je tijd bespaart: door strategisch met SEO om te gaan, ga je ook je website en je content beter structureren. Voor je een blog gaat schrijven, vraag je jezelf eerst af:

  • is dit onderwerp écht relevant voor mijn ideale klant?
  • gaat dit onderwerp helpen bij mijn ranking in Google?

Dit geeft focus, waardoor je alleen die blogs schrijft die echt relevant zijn en echt potentie hebben. Je voorkomt daarmee verspilde tijd en energie aan het schrijven van blogs waar je bezoeker (en jij) niks aan hebben. 

Je ziet, SEO kost tijd, maar op de lange termijn bespaart het je tijd.

Nog niet overtuigd?

Weet je nog niet zeker of deze manier van werken bij je past, lees dan hier verder:

In 3 stappen meer bezoekers op je website

Nu je volledig overtuigd bent van de kracht van SEO, is het hoog tijd om aan de slag te gaan. Mogelijk voel je je overweldigd en dat snap ik helemaal! Maar ik ga je stap voor stap meenemen in de wonderlijke wereld van SEO en we beginnen bij het begin. Dit voelt misschien als een stap terug nemen, maar zonder een sterke basis heb je he-le-maal niks aan al die mooie SEO-technieken. 

1. Doelgroep en niche bepalen

Hoog in Google komen en meer echt geïnteresseerde bezoekers naar je website trekken, om zo uiteindelijk meer klanten te vinden en succesvol te ondernemen, dat begint bij het bepalen van je doelgroep en niche. Heb je die niet helder voor ogen, weet je eigenlijk niet precies wie je ideale klant is, dan leveren je SEO-inspanningen ook niet het gewenste resultaat op. Dan is het als schieten met losse flodders en hopen dat je iemand raakt. Of als het gooien van spaghetti tegen de muur en hopen dat het blijft plakken. Zoiets.

Meer weten? Hier lees je hoe je stap voor stap je doelgroep en niche bepaalt. Ook als je al een tijdje onderneemt, raad ik je aan om hier kritisch naar te kijken. Jij, je bedrijf en je doelgroep veranderen namelijk ook. 

2. Website seo-proof maken

In dit uitgebreide artikel heb ik het al veelvuldig over content (je blogs) op je website gehad. Dit is absoluut enorm belangrijk (hierover zo in stap 3 meer), maar als je website niet gebruiksvriendelijk en gestructureerd is, raken bezoekers gefrustreerd. Ze verlaten snel je website en Google zal dit als een negatief signaal zien over de kwaliteit van je content.

Daarnaast kan Google je website niet goed ‘lezen’ als het geen duidelijke structuur heeft. Dan kunnen je artikelen nog top of the bill zijn, de allerbeste en meest informatieve stukken ever, maar dan zul je er niet mee bovenaan in Google komen.

Zorg er daarom voor dat de basis van je website stevig staat. Hiermee bedoel ik met name de structuur op je website, zoals je menu-indeling, categorieën en tags en interne links, maar ook de snelheid van je website en het aanpassen van je 404-pagina. Zo wordt je website enorm gebruiksvriendelijk en dit vinden je bezoekers en Google heel fijn.

Denk overigens niet dat je hiervoor technisch moet zijn (alweer zo’n misverstand!). Je leest er meer over in dit uitgebreide stappenplan voor je website SEO-proof maken. xxlinkxx

3. Steengoede content schrijven 

Om bovenaan in Google te komen en meer bezoekers op je website te krijgen, heb je steengoede blogs nodig. Maar content op je website is ook cruciaal voor je conversie: zij lezen je fantastische blogs, vinden antwoorden op hun vragen en willen alleen maar meer en meer van jou en je bedrijf weten. Daarnaast kun je jezelf met deze goede content als expert in jouw vakgebied op de kaart zetten. Zo maak je van geïnteresseerde bezoekers betalende (en blije en trouwe) klanten. 

En dit versterkt elkaar weer: doordat bezoekers zo blij worden van jouw informatieve blogs, kom je ook weer hoger in Google en krijg je dus nóg meer echt geïnteresseerde bezoekers, die uiteindelijk klant worden.

Zie je die stijgende lijn hier? En dat allemaal door het schrijven van steengoede content!

Voor je enthousiast gaat schrijven, is het wel belangrijk om te weten dat je contentcreatie strategisch moet aanpakken. Dit betekent dat je de onderwerpen op je website gaat ordenen, zodat er een logisch en compleet verhaal ontstaat. 

Hoe je dit doet, lees je stap voor stap in mijn blog over het schrijven van steengoede content.

Conclusie

Klanten vinden en succesvol ondernemen begint met het krijgen van meer écht geïnteresseerde bezoekers op je website. Hoe doe je dat? Door met de beste SEO-technieken bovenaan in Google te komen. SEO is een langetermijnstrategie voor blijvend succes. Daarnaast is het niet ingewikkeld en het bespaart je veel tijd. Op SEO inzetten betekent dat je steengoede content gaat ontwikkelen voor op je site en dat je – als je wilt – kunt stoppen met social media