fbpx
Selecteer een pagina

Ga je binnenkort met je gezin rondreizen met een camper? Wellicht als digital nomad, of misschien voor een jaar. Of fantaseer je over een lange rondreis met een camper? Dan vraag je je vast af hoeveel kost reizen door Europa in een camper eigenlijk?

Woop woop, deze blog is speciaal voor jou!

Ik ben in deze blog erg openhartig over onze kosten. Ik wil je vooral een realistisch beeld geven, zodat je een goede begroting kunt opstellen voor je vertrekt.

Let wel, dit zijn de maandelijkse kosten voor het wonen in een camper met een gezin van twee volwassen en twee kleine kinderen (van 1 en 3 jaar oud). Voor digital nomads in spé is dit kostenoverzicht heel waardevol. Ook als je langere tijd gaat reizen met je gezin, bijvoorbeeld een jaar, dan heb je hier veel aan. Voor een campervakantie van twee weken in het hoogseizoen moet je helaas je informatie elders zoeken.

Ook interessant: dit is hoe het leven in een camper met kinderen echt is.

Kosten reizen met een camper

Hier vind je op een rij wat onze maandelijkse kosten zijn. Onder de tabel lees je per punt een toelichting.

Dagelijkse leven
Boodschappen € 550,00
Camping & wasmachine € 130,00
Vervoer
Brandstof en tol € 350,00
Onderhoud camper € 200,00
Wegenbelasting € 40,00
Bedrijfskosten
Internet € 62,50
Kantoorbenodigdheden € 100,00
Persoonlijke kosten
Uitstapjes € 0,00
Uit eten € 0,00
Kleding en schoenen € 35,00
Schuldaflossing € 100,00
Sparen voor kinderen € 50,00
Bankkosten € 6,00
Verzekeringen
Zorgverzekering € 200,00
Levensverzekering € 18,82
Reisverzekering € 0,00
Camperverzekering € 40,00
Caravanverzekering € 16,74
Aansprakelijkheidsverzekering € 5,45
Woonverzekering € 5,50
Overige
Caravanstalling € 45,83
Subtotaal € 1.955,84

Boodschappen

Onze boodschappen zijn in de bus hetzelfde als toen we in een huis woonden. We doen onze boodschappen vrijwel altijd bij de Lidl.

Dit bedrag van €550 is overigens inclusief luiers en billendoekjes. Met twee kids in de luiers zijn onze maandelijkse kosten natuurlijk net iets hoger dan met zindelijke kleuters. Aan de andere kant: oudere kinderen eten wellicht meer, waardoor je toch weer op dit bedrag uitkomt.

Campings en wasmachine

Toen we nog met een caravan reisden, betaalden we zo’n €500 voor campings. Dat is nu een stuk minder en duidelijk een voordeel van reizen met een camper.

Lees hier meer over onze kosten bij het reizen met een caravan. Twijfel je nog tussen reizen met een caravan of camper, lees dan hier verder.

De eerste maand dat we vertrokken met de bus verbleven we veel meer op campings. We moesten het vrij kamperen nog ontdekken. Sinds dat een hit is verblijven we nog maar om de 5 à 6 dagen een nacht op de camping. Hierdoor gaven we bijvoorbeeld in januari maar €50 aan campings uit. In februari was dit €85. En dan komen er dus nog kosten bij voor de wasmachine (ongeveer €50 per maand).

Brandstof en tol

De maandelijkse kosten voor een camper moet je niet onderschatten, zoals je in de tabel ziet.

Neem brandstof en tol. Hoe sneller je reist, hoe hoger dit bedrag is. Dit bedrag van €350 is een gemiddelde, want in februari hebben we maar liefst €500 aan brandstof en tol uitgegeven. We zijn eind februari in 1,5 dag van Peñiscola (bij Valencia) naar Nederland gereden en dat zorgt natuurlijk voor extra veel diesel. Ook hebben we tijdens die rit veel tol betaald voor de beroemde Route du Soleil. In een ‘normale’ maand geven we rond de €250 aan brandstof uit en helemaal niks aan tol.

Onderhoud camper

We hebben helaas flink wat onderhoud gehad afgelopen weken. In Spanje is de bus bij de garage geweest en ook recent in Nederland nog een keer. Dure grapjes, maar helaas niet te vermijden. Deze 200 euro is een maandelijkse schatting en eigenlijk meer een bedrag dat je opzij zou moeten zetten voor het geval je later in het jaar ineens €1000 moet dokken. Au.

Wegenbelasting

Meestal betaal je tussen de 30 en 60 euro aan wegenbelasting, want voor campers geldt het kwarttarief. Bij ons is dit €40 per maand.

Internet

We hebben een abonnement bij KPN met 25GB en bij República Móvil van 20GB. Hiervan kunnen we prima online werken zonder zuinig aan te doen met de data. Bellen vanuit het buitenland kan onbeperkt met het KPN-abonnement.

Meer over internet in de camper lees je hier.

Kantoorbenodigdheden

Hoewel we geen echt kantoor hebben, hebben we natuurlijk wel regelmatig uitgaven zoals een nieuwe laptop, antennes en software. Ook heeft Joost laatst een nieuwe lens gekocht voor de spiegelreflexcamera. Dit bedrag van €100 is een gemiddelde.

Uitstapjes en uit eten

Persoonlijke kosten zijn natuurlijk erg uhm persoonlijk. Toch wil ik je wel een idee geven van deze kosten, zodat je zelf gemakkelijker een budget kunt opstellen.

Eigenlijk maken we nooit uitstapjes met een entree. Een dagje naar het Alhambra twee jaar geleden was geloof ik de eerste en laatste keer dat we hebben betaald voor een bezienswaardigheid. Alleen die paar weken in Nederland betalen we ons scheel aan de entree van Ballorig 😉 Ga je met je gezin wel regelmatig naar musea, waterparken of dierentuinen, dan zul je hier een bedrag voor moeten incalculeren.

Voor uit eten gaan geldt hetzelfde als met de uitstapjes; we eten eigenlijk nooit buiten de (schuif)deur. Ook op een terrasje zitten we nooit. Waarom zouden we als we met de bus op een prachtig strandje staan?

Kleding en schoenen

Dit bedrag is een gemiddelde, want er zijn maanden dat we niks uitgeven. Tot de kinderen uit hun kleren zijn gegroeid (of alles gewoon stuk is!), dan moet er ineens veel uitgegeven worden. Ook Joost en ik hebben zo af en toe nieuwe wandelschoenen nodig. Om je een idee te geven: in heel 2017 hebben we €244 aan kleding en schoenen uitgegeven. Prioriteiten hè mensen.

Studieschuld aflossen

Joost en ik hebben allebei een studieschuld. Die betalen we iedere maand weer een beetje verder af.

Sparen voor de kinderen

Iedere maand sparen we €25 per kind.

Bankkosten

Het verschilt per bank, maar wij betalen in totaal €6 per maand aan de Triodos en Rabobank.

Zorgverzekering

We staan gewoon in Nederland ingeschreven dus we hebben hier een zorgverzekering. Wel eentje met maximaal eigen risico. Ik heb nog een aanvulling voor 6 keer fysiotherapie. We zijn dit jaar om diverse redenen meerdere weken in Nederland, dus die kan ik dan gebruiken.

Reisverzekering

We hebben geen reisverzekering. We kwamen tot de conclusie dat de zorgverzekering genoeg dekt. Ook hebben we geen dure spullen die we willen verzekeren.

Camperverzekering

€40 is denk wel een standaardbedrag voor een camperverzekering.

Caravanverzekering

Dat bakbeest van ruim 8 meter hebben we nog steeds en die is keurig verzekerd. Dit is overigens bij veel stallingen verplicht.

Caravanstalling

Onze caravan staat in een stalling bij Bordeaux, te wachten tot we ‘m weer komen ophalen.

Subtotaal €2000

En dan zit je dus op een totaal van bijna €2000 per maand.

Schrikken?

Hopelijk niet, want helaas ben je er dan nog niet. Zo heb je nog iedere maand incidentele uitgaven en je wilt – neem ik aan – ook sparen voor de nabije en verre toekomst.

Sparen

De inleg varieert een beetje, maar gemiddeld leggen we zo’n €550 per maand in op onze (pensioen)spaarrekening. Bij financiële meevallers pompen we altijd een groot deel direct door naar de spaarrekening. Toen we net begonnen met ondernemen was dit bedrag overigens wel lager.

Onvoorzien en extra

Er zijn áltijd kosten die je niet kunt voorzien. Deze €250 is een schatting, want voor sommige maanden ligt dit bedrag een paar honderd euro hoger.

Wat voor kosten zijn dit dan? Ik heb gekeken naar de kosten die we de afgelopen maanden niet konden onderbrengen in één van de bovenstaande posten. Denk hierbij aan de aanschaf of het vervangen van spullen (waterkoker, versterker en yogamatje) of kosten voor bijvoorbeeld de tandarts.

De extra’s zijn dingen die eigenlijk best luxe zijn, of die je ook de noemer hobby kunt geven. Zo heb ik me een keer compleet laten gaan en een dure activity tracker gekocht. Ook koop ik regelmatig wol voor het haken (jaja, ik haak).

Camperbus

En ohja, kleinigheidje, om zo te kunnen reizen hebben we natuurlijk een bus gekocht en omgebouwd tot camper. Dit is niet gratis 😉

Meer over de kosten van het ombouwen van een bus tot gezinscamper vind je hier.

Inkomsten

En dan natuurlijk de belangrijkste vraag: waar betalen we dit allemaal van? Nou, door te werken. In deze blog lees je meer over hoe ik mijn digital nomad inkomen bij elkaar werk.

Ook hebben we nog een koophuis in Nederland waarvoor we hypotheek en gemeentelijke belastingen betalen. We verhuren ons huis en houden er iedere maand een paar honderd euro aan over. We zien dit dan ook niet als een kostenpost, maar als een investering.

Wat vind je van dit kostenoverzicht? Valt het je mee, of tegen?