Een tergend langzame verbinding, een fortuin betalen voor crappy wifi, of gewoon helemaal geen internet. Iedereen die plaatsonafhankelijk werkt zal beamen dat het vinden van een goede internetverbinding regelmatig voor frustratie en irritatie zorgt.
Gelukkig leven we in 2018 en dat leven is nu een stuk beter đ Waren we in 2015 nog bijna volledig afhankelijk van de wifi op de camping (holy crap, dat was me toch slecht!), nu hebben we vrijwel overal 4G in het buitenland.
Als jij op reis plaatsonafhankelijk gaat werken, dan kun je helaas niet om de âinternet kwestieâ heen. Benieuwd wat de opties zijn en hoe wij internet in het buitenland regelen? Met bijna drie jaar digital nomad ervaring in the pocket kan ik je talloze tips geven.
Inhoudsopgave
Camping WiFi
Oh, dat waren nog eens tijden: tot juni 2017 waren we voor een groot deel afhankelijk van de wifi op de camping. En die was vaak enorm slecht.
Als we een camping vonden met goede (gratis) wifi, dan bleven we daar ook langer, om zo extra veel werk te kunnen verzetten.
Niet zo ideaal, maar we hebben ons er mee gered (al kan ik me dat nauwelijks meer voorstellen).
We betalen nu alleen bij hoge uitzondering voor WiFi op de camping. Is de WiFi gratis, dan maken we er wel af en toe gebruik van, vooral om even wat data-zuigende werkzaamheden te verrichten zoals het up- of downloaden van fotoâs en filmpjes.
Wifi versterker camping
Hoewel het internet op campings steeds beter wordt, is het signaal vaak erg zwak, zeker als je WiFi in de camper wilt. Gelukkig kun je met een WiFi versterker zorgen voor een extra boost.
Wij gebruiken de long range ALFA network adapter. We hebben twee antennes, namelijk een 16dBi Yagi antenne en een extra externe antenne van 8dBi. Is het signaal redelijk, dan is het voldoende om de antenne rechtstreeks op de laptop aan te sluiten (met USB). Hebben we een grotere boost nodig, dan zetten we een antenne op het dak van de bus.
De adapter en antennes die wij hebben zijn niet meer te koop. De ontwikkelingen gaan in rap tempo door en fabrikanten komen steeds weer met nieuwe producten. Bij onder meer Bol.com (zoals hier en hier) en bij Light in the Box (zoals hier) zijn de nieuwere modellen te koop.
Tips voor goede WiFi op de camping
- Heb je op de smartphone wel verbinding, maar op je laptop niet? Maak dan een hotspot van je mobiel.
- Werkt dit niet, dan is de hotspot-functie mogelijk geblockt. Gebruik dan een USB-kabel voor tethering. Wij doen het dan vaak zo: vanaf de smartphone tetheren naar de laptop en van die laptop een hotspot maken zodat meerdere apparaten (andere laptop en tablet bijvoorbeeld) ook internet hebben.
- Voor je je camper installeert, check eerst de verbinding. Loop met je smartphone in de hand een rondje over de camping voor je een plek kiest. Dit voorkomt een extra verhuizing.
4G via abonnement
Yes yes, wij zijn zo ontzettend gelukkig met de afschaffing van de extra roamingkosten per 15 juni 2017. Dit maakt ons leven zoveel makkelijker âș We zetten de hotspot of tethering aan, et voilĂ , we kunnen aan het werk op onze laptops, gewoon met de data van ons mobiele abonnement in Nederland.
Roaming buitenland
Geen idee waar ik het over? Even een korte uitleg. Tot juni 2017 moest je internetgebruik in het buitenland âroamenâ. Hierbij maakte je verbinding met een buitenlandse provider en voor de data die je gebruikte moest je grof betalen. Je kent vast een paar horrorverhalen van mensen die na een leuke vakantie een telefoonrekening van honderden euroâs hadden ontvangen.
Dat kan nu niet meer, want de extra kosten voor het roamen zijn afgeschaft. Om internet in het buitenland te gebruiken moet je nog wel de optie âData roamingâ aanvinken op je smartphone, maar je betaalt voor de gebruikte data net zoveel als in Nederland.
Klinkt goed hĂš? Helaas is er wel iets waar je rekening mee moet houden⊠de âfair use policyâ.
Fair Use Policy
Het gebruikmaken van mobiel internet in het buitenland met je eigen vertrouwde tarief is bedoeld voor vakantiegangers: de ânormaleâ mensen die 25 vakantiedagen opnemen en na twee weken glamping in Zuid-Frankrijk weer huiswaarts keren.
Daarom hebben providers een fair use policy opgesteld. Hierin staan allerlei regels en restricties die het leven van fulltime nomads weer een beetje moeilijker maken.
Je kunt hierbij denken aan regels zoals:
- een maximum aantal GB per maand in het buitenland;
- een maximum aantal maanden dat je je data in het buitenland mag gebruiken;
- dat je niet meer data in het buitenland dan in Nederland mag gebruiken;
- dat je je band met Nederland moet kunnen aantonen.
Overschrijf je de regels, dan kun je alsnog fors gaan betalen, wordt de snelheid naar beneden gehaald of wordt je abonnement stopgezet.
Maar, het is niet zo negatief als het nu lijkt.
De Roam-like-at-home wet is pas nieuw en providers zoeken nog hun weg in de regels en gebruiken. Er wordt dan ook weinig gecontroleerd. Ik kan geen garanties geven, maar wij hebben er nog geen problemen mee gehad (snel even afkloppen!).
Hierbij moet ik wel opmerken dat we regelmatig in Nederland zijn. Zo waren we in maart in Nederland en ook in juni hebben we drie weken door Nederland gereisd (Veluwe is ook mooi!). Hierdoor verwachten we niet dat er snel alarmbellen gaan rinkelen bij onze provider.
Abonnement in het buitenland
De fair use policies zijn ook in het leven geroepen zodat niet iedereen over de grens gaat snoepen. Als je in Nederland woont en alleen tijdens je 25 vakantiedagen naar het buitenland gaat, heeft het geen zin om een (goedkoper) telefoonabonnement in het buitenland te nemen. Je krijgt dan immers te maken met de fair use policy van die buitenlandse provider. In theorie dan, want het is nog even afwachten hoe streng de controles zullen zijn.
Ter aanvulling: bij veel buitenlandse providers kun je niet eens een abonnement afsluiten omdat je hiervoor woonachtig in dat land moet zijn, of een bankrekening in dat land moet hebben.
Maar wat als je regelmatig in het buitenland bent en ook vaak terugkeert naar hetzelfde land?! Wij kwamen tot de conclusie dat we best veel tijd doorbrengen in Spanje. We hebben dan ook een tweede abonnement afgesloten bij RepĂșblica MĂłvil (credits voor Alex van Expedition Family Happiness voor het uitzoekwerk en de tip!).
Dataverbruik buitenland
Welk abonnement het beste bij jullie past, hangt af van je verbruik. Heb je nu onbeperkt internet, houd dan een tijdje bij hoeveel data je gebruikt. Grote kans dat je dataverbruik in het buitenland ongeveer hetzelfde is.
Op je smartphone wordt automatisch bijgehouden hoeveel data je verbruikt (zowel van mobiel abonnement als van WiFi). Met een tool zoals Glasswire kun je ook gemakkelijk bijhouden hoeveel data je gebruikt op je laptop.
Om je een idee te geven: als wij zuinig aan doen, hebben we genoeg aan 25GB per maand.
Maar omdat we zo af en toe streamen en series downloaden (sssst, niet doorvertellen!), gebruiken we bijna iedere maand wel 35 tot 40GB.
Data in het buitenland minimaliseren
Je wilt natuurlijk zuinig aan doen met je data. Let daarom op het volgende:
- Zet automatische updates uit op je smartphone en laptop. Je data schiet er hard doorheen als Google Play Store automatisch je apps update. Geen idee hoe dit bij iPhone werkt, maar daar kun je het vast ook op handmatig zetten (is er iemand met een iPhone die dit kan bevestigen?). En automatisch fotoâs uploaden in de Cloud is ook niet handig voor je data.
- Zorg ook dat automatisch afspelen van videoâs op Facebook uitstaat. Al die filmpjes die spontaan gaan afspelen, zonde!
Onze abonnementen
Wij hebben inmiddels twee abonnementen; bij KPN in Nederland en bij RepĂșblica MĂłvil in Spanje.
KPN
We hebben bij KPN een 1-jarig abonnement van 25GB voor âŹ34 per maand. We kiezen bewust voor een 1-jarig abonnement, zodat we er niet te lang aan vastzitten.
De Fair-use-policy van KPN stelt dat je moet kunnen aantonen dat je een band hebt met Nederland. Als je âover een periode van 4 maanden meer belt, smsât of internet in de EU, dan in Nederlandâ, dan kloppen ze bij je aan om te checken of je nog een band hebt met Nederland.
Hoe dit in de praktijk werkt weten wij nog niet. Zoals gezegd reizen we tussendoor ook in Nederland rond, waardoor we de periode van vier maanden tot nu toe steeds hebben doorbroken. Als ik meer weet over hoe je als digital nomad aan KPN je band met Nederland kunt aantonen, hoor je het meteen van me!
RepĂșblica MĂłvil
Bij RepĂșblica MĂłvil hebben we een abonnement van 20GB voor âŹ20 per maand afgesloten. Hiervoor heb je geen adres in Spanje nodig; je moet alleen even een bezorgadres opgeven en dat kan ook een camping zijn.
Extra handig aan deze provider is de flexibiliteit. Er geldt namelijk een soort âpre-paid abonnementâ en voor het begin van de volgende maand geef je aan hoeveel data je voor die maand wilt hebben. Je kunt dus iedere maand je abonnement omlaag of omhoog schroeven, en zelfs een tarief van âŹ0 kiezen.
RepĂșblica MĂłvil heeft naar mijn weten nog geen (strenge) fair use policy. Dat gaat vast veranderen in de nabije toekomst, maar omdat het abonnement zo flexibel is, maken we ons daar geen zorgen om.
Wij hebben overigens een Huawai smartphone met dual simcard, dus we hebben beide simkaartjes in één smartphone en kunnen met een simpele knop switchen tussen de twee providers.

Hoewel we op de meeste plekken prima 4G konden ontvangen, was het soms even zoeken. Zoals hier op een heuvel in Zuid-Frankrijk, waar alleen een signaal was op dat plekje naast de bosjes. Dan maar daar even werken.
Onze ervaring met 4G in de camper
We hebben gemerkt dat er op de bizarste plekken 4G is, ook op erg afgelegen plekken midden in de natuur. En een minder sterk signaal, zoals 3G, is vaak ook voldoende om ons werk te doen. Je hoeft dan ook echt niet alleen in de grote steden te vertoeven om snel internet te hebben.
Als we naar een nieuwe plek rijden, checken we ALTIJD eerst het internet. We controleren vaak ook waar de dichtstbijzijnde toren staat (met de app âLTE Discoveryâ). Is er geen of een heel slecht signaal, dan rijden we verder. Een enkele keer blijven we er toch een nacht staan, maar dat doen we alleen als de plek echt mega indrukwekkend is en we het ons kunnen veroorloven om een avond niet te werken (dat voelt dan meteen als weekend hihi!).
Mifi in de camper
MiFi is een variant op WiFi waarbij de âMâ staat voor âMobileâ. Plaats in de MiFi router een simkaart en je hebt je eigen WiFi netwerk. Eigenlijk is dit hetzelfde als van je smartphone een hotspot maken, maar het signaal dat de MiFi uitzendt kan sterker zijn.
Wij gebruiken vaak de tethering- of hotspotfunctie op onze smartphone. Omdat dit goed werkt, hebben we geen MiFi nodig, maar heb je een zwak signaal op je smartphone, dan kan een MiFi router zeker een goede optie zijn.
Inge en Alex van Expedition Family Happiness hebben wél een MiFi in hun prachtige gele camperbus. Op hun website lees je meer over hun ervaring met MiFi in de camper.
Disclaimer
Hoewel ik erg mân best doe om volledige en accurate informatie te verstrekken, kan ik geen garanties geven. De wetgeving omtrent gelijke roamingkosten in het buitenland is nieuw en de regels en prijzen die providers hanteren veranderen snel. Wil je een abonnement afsluiten, lees je dan goed in. Uiteraard kun je me wel vragen stellen, ik help je graag verder!
In deze blog heb ik affiliate links geplaatst. Affili wat?
Bedankt voor de update. Fijne tips.