fbpx
Selecteer een pagina

Interne links op je website zijn belangrijk voor je bezoeker en voor Google. Met een duidelijke interne linkstructuur verhoog je de gebruiksvriendelijkheid van je website en verbeter je je positie in Google. 

In dit artikel leg ik eerst uit wat interne links zijn en waarom een interne linkstructuur belangrijk is. Daarna leg ik precies uit wat een goede interne linkbuilding strategie is en hoe je dit op je website toepast. Weet je al waarom interne links belangrijk zijn, klik dan door naar mijn uitleg over het toepassen van een goede interne linkbuilding strategie.

Wat zijn interne links?

Interne links – ook wel contextual internal links genoemd – zijn links in de tekst die naar een pagina op dezelfde website verwijzen. 

Interne links zijn een belangrijk onderdeel van je websitestructuur. De structuur van je website kun je zien als de ruggengraat van je website en bestaat onder andere uit de opbouw van je belangrijkste content (blogstructuur), je menu, categorieën en tags. Ook je interne linkstructuur is onderdeel van je websitestructuur. Een goede website structuur is belangrijk als je hoog in Google wilt komen. Meer over websitestructuur lees je hier.

Trouwens, de link onder ‘hier’ is dus zo’n interne link!

Backlinks en externe links

Verwar interne links niet met backlinks en externe links. 

  • Backlinks zijn links van een pagina op een andere website naar een pagina op jouw website. Lees hier meer over backlinks en linkbuilding (en wat dit te maken heeft met je autoriteit verhogen).
  • Externe links zijn links van jouw website naar een andere website. Denk aan een link naar Wikipedia voor extra uitleg. Voor de ontvangende website is dat dus een backlink. 

Navigatie en categorisering

Links in je menu, sidebar, footer en afbeeldingen hebben een andere functie. Ook deze links verwijzen (meestal) naar een pagina op je eigen website maar zijn bedoeld om gemakkelijker te navigeren over je website. Zo kan een bezoeker in 1 klik naar bijvoorbeeld je homepage of contactpagina toe. 

Vaak helpen links in je menu en sidebar ook bij het categoriseren van je content. Zo kun je met een duidelijke categorie- en tagindeling de onderwerpen op je website clusteren. Links in je menu naar een categorie-overzicht helpen hierbij. 

Soms wordt met de term ‘interne linkbuilding’ alle interne links op je website bedoeld, maar ik maak graag onderscheid tussen interne links in je tekst en interne links die helpen bij navigatie en categorisering. Lees hier meer over navigatie (menu en breadcrumbs) en categorisering (categorieën en tags). xxlinkxx

In dit artikel gaat het dus over contextual internal linkbuilding, oftewel interne links in de tekst op je website die verwijzen naar een pagina op je eigen website.

Wat is interne linkbuilding?

Interne linkbuilding is het (strategisch) linken in je teksten van de ene pagina op jouw website naar een andere pagina op jouw website. Dit zijn links van de ene blogpost (pagina) naar een andere blogpost (pagina). 

Waarom is interne linkbuilding belangrijk?

Interne linkbuilding is belangrijk voor je bezoeker én voor je vindbaarheid in Google. Ik ga ze hier voor je toelichten.

Voor je bezoeker

Gebruiksvriendelijkheid vergroten

Met het juist toepassen van interne linkbuilding zorg je voor een betere gebruiksvriendelijkheid. Je bezoekers vinden gemakkelijk hun weg over je website, want jij wijst ze van de ene interessante pagina door naar de andere. Zo kunnen ze met één klik de informatie vinden die ze zoeken. Dit zorgt voor blije bezoekers, maar uiteindelijk ook voor meer (nieuwe) klanten.

Conversie vergroten

Met interne links wijs je je bezoekers op belangrijke pagina’s. Natuurlijk link je ze door naar aanvullende informatie zodat lezers goed geïnformeerd worden en antwoorden vinden op hun vragen. Maar je wijst ze ook door naar je salespagina met onder meer positieve klantreviews en informatie over jouw product of dienst. Pak dit op een slimme manier aan en je verhoogt je conversie. 

Conversie is trouwens een “stoer” woord voor het omzetten van geïnteresseerde bezoekers naar blije betalende klanten. Je leest er hier meer over. xxlinkxx

Voor je vindbaarheid in Google

Crawlen en indexen

Niet alleen je bezoekers volgen je interne links; ook Google kan haar weg beter vinden op je website door het volgen van de interne links. Dit is erg belangrijk, want Google kan je pagina’s alleen maar in de zoekresultaten plaatsen als de googlebot ook daadwerkelijk die pagina’s bezoekt.

Stel dat je een nieuwe blog hebt gepubliceerd, maar er is geen enkele link die er naar verwijst, dan kan de googlebot die nieuwe pagina nooit vinden.* Om überhaupt in Google te komen met je website, heb je dus die interne links nodig.

* tenzij je een XML-sitemap indient in je Search Console. Meer hierover lees je hier.

Bounce rate verlagen

Interne links zijn op andere manieren ook belangrijk voor je vindbaarheid in Google. 

Zo verlagen interne links je bounce rate, omdat bezoekers langer op je website blijven lezen. Een lage bounce rate vertelt Google dat je website waardevolle informatie bevat en hierdoor kom je hoger in Google. xxlinkxx

Autoriteit verhogen

Met interne links geef je ook een signaal af aan Google welke pagina’s je erg belangrijk vindt. Je kunt belangrijke pagina’s meer autoriteit geven en dit zorgt ervoor dat Google je belangrijke pagina’s hoger in de zoekresultaten plaatst. 

We gaan nu kijken naar hoe je een goede interne linkbuilding strategie toepast op je website.

Interne linkbuilding strategie

Met een goede interne linkbuilding strategie maak je Google blij (= hoger in Google en meer bezoekers op je website) en je bezoekers blij (= meer klanten). Gelukkig is het uitdenken van zo’n strategie geen hogere wiskunde. 

Wat is een goede interne linkbuilding strategie?

Bij een goede interne linkbuilding strategie is het belangrijkste uitgangspunt gebruiksvriendelijkheid

Bij het bepalen waar je welke interne link in je tekst plaatst, vraag je je altijd af: heeft de lezer hier iets aan? Zo ja, dan doen. Je linkt dus alleen naar blogs en pagina’s die echt belangrijk en relevant zijn. Vanuit een blog over kattenvoer ga je niet linken naar een blog over hondenvoer, maar wel naar een blog over kattensnoepjes. 

5 tips voor een goede interne linkstructuur

Verder zijn er nog een aantal punten die je interne linkbuilding strategie nóg beter maken:

1. Vergeet oude content niet

Je linkt van nieuwe content naar oude content, maar óók van oude content naar nieuwe content. Publiceer je een nieuwe pagina of blog, ga dan terug naar relevante oude content om links naar je nieuwe content te plaatsen.

2. Plaats alleen relevante interne links

Ga niet als een malle overal interne links plaatsen. Je bezoeker en de Google bot raken dan al snel de weg kwijt. Plaats alleen links waar dit relevant is.

3. Boost je conversie met interne links

Link ook naar pagina’s die tot conversie leiden. Denk aan je producten- of dienstenpagina en salespagina’s. Ook hiervoor geldt: alleen als het belangrijk en relevant is voor je bezoeker. Ga dus niet spammen.

4. Wissel je anchor text af

De anchor tekst is het woord of het groepje woorden waar de link achter wordt geplaatst. Wissel af tussen inhoudelijke woorden (zoals de titel of het onderwerp van de blog waar je naartoe linkt) en termen als ‘klik hier’ en ‘lees verder’. Dit zorgt namelijk voor een zogenaamd ‘natuurlijk’ linkprofiel en het leest veel prettiger.

5. Wissel de plek in de tekst af

Je kunt een interne link plaatsen in een lopende zin, aan het eind van een alinea, maar ook tussen alinea’s in of aan het einde van je blog (bijvoorbeeld in een opsomming). 

Extra belangrijk: gestructureerde content op je website

Je interne linkbuilding strategie hangt samen met de opbouw van je content op je website. 

Met ‘content op je website’ bedoel ik je pagina’s en blogberichten op je website (of ‘blogposts’, afgekort ‘blogs’). Om hoog in Google te komen, maar ook om je bezoekers gelukkig te maken, heb je steengoede content op je website nodig. De onderwerpen van je content moet je goed structureren. 

Ik gebruik het woord ‘moeten’ niet graag, maar in dit geval is het echt van toepassing: als je de onderwerpen van je blogs niet goed structureert, is het als schieten met losse flodders.

Denk daarom goed na over de onderwerpen die je op je website behandelt en ga gestructureerd en systematisch aan de slag met het creëren van die steengoede knaller content. Voeg vervolgens interne links toe aan die blogs en pagina’s, zodat je je bezoeker én Google naar je belangrijkste content navigeert. 

Meer weten? Lees mijn blog over het gestructureerd creëren van steengoede content. (Aanrader! Hiermee ga je écht je concurrenten voorbij in Google!)

Conclusie

Je weet nu wat contextuele interne links zijn, waarom deze belangrijk zijn en hoe je een goede interne linkbuilding strategie toepast. Je hebt nu ook ontdekt dat interne linkbuilding simpel is. Jij hebt er de volledige controle over en daarmee is het één van de makkelijkste SEO-technieken om hoger in Google te komen met je website.

Meer lezen? Lees dan hier verder: