fbpx
Selecteer een pagina

Ga je kamperen met een baby en ben je benieuwd wat je allemaal mee moet nemen? Ik heb de ultieme inpaklijst voor je samengesteld. Handig hè! In deze blog vind je naar de inpaklijst ook veel handige tips voor kamperen met een baby.

Heb je geen zin in allemaal tips en uitleg? Scroll direct naar beneden voor een opsomming van alle benodigdheden voor kamperen met een baby.

Vakantie checklist: van campingbedje tot rompertjes

Onze baby was 8 maanden toen wij met de caravan vertrokken en het was een behoorlijke klus om te bepalen wat we wel en niet mee namen. We hadden nog nooit gekampeerd met zo’n kleintje en we wisten niet hoelang we weg zouden gaan.

Nu we een aantal maanden verder zijn, kan ik je vertellen dat het niet uitmaakt of je twee weken of twee maanden gaat kamperen met een baby. Zowel voor korte trips als voor een lange reis heb je namelijk dezelfde spullen nodig. Het enige verschil is dat je op een langere vakantie wat vaker moet wassen. Want tjonge jonge, wassen zul je!

En natuurlijk kun je heel spartaans en minimalistisch leven, ook met een baby. In theorie heeft een baby immers niet veel nodig! Liefde, vooral heel veel liefde, en verder melk en schone billetjes. Maar sommige dingen zijn gewoon zo ontzettend handig op de camping dat ik je daarom aanraad om ze wel mee te nemen.

Oké, genoeg inleiding. Here we go!

Kleertjes

Rompertjes 6x, korte broek 2x, lange broek 3x, t-shirt 2x, longsleeve 2x, trui of vest 2x, sokjes 4x

Op de camping heeft je baby echt niet veel nodig, is onze ervaring, en Roan heeft dus maar weinig kleertjes. Je zult zien dat je je baby veel makkelijker in een vies shirtje laat rondkruipen. Want waarom een schoon shirt aan doen als hij binnen no time weer door het zand kruipt?

En is het echt te vies, dan doe ik het diezelfde dag nog in een handwasje. Op een zonnige dag is het zo droog en kan hij het de volgende dag weer aan (of diezelfde dag nog als de zon echt goed schijnt!).

Inmiddels heeft Roan ook schoentjes. Maar met 8 maanden had hij die nog niet (nodig) en toen hij ging lopen zo rond 12 maanden hebben we onderweg één paar schoentjes gekocht.

Ga je langere tijd op pad, dan zul je zien dat je spruit langzaam uit de kleertjes groeit. Overal ter wereld worden baby’s geboren dus ook in andere landen kun je nieuwe kleertjes kopen. Verblijf je in een warm klimaat, dan is het lekker makkelijk. Je kleintje kruipt of loopt lekker in z’n luier of rompertje rond en je hoeft dus niet zoveel nieuwe kleertjes aan te schaffen. De oude kleertjes die niet meer passen kun je altijd weggeven (bij de plaatselijke kerk of – zoals hier in Spanje – in een kledingcontainer).

Verschoonspullen

Luiers, billendoekjes en billetjescrème: we hebben hiervan genoeg voor twee weken meegenomen. Onderweg en op onze bestemmingen kochten we nieuwe. Daarnaast hebben we een verschoningskussen meegenomen. Dit hoeft niet per se. Je kunt je baby ook prima op een handdoek verschonen, maar wij vinden het erg handig dat we hem bij ons hebben.

Hydrofiele luiers 10x

Wij gebruiken hydro’s ook als slab, dus we hebben er ongeveer 10 bij ons. Ook hiervoor geldt dat ik deze dagelijks in een handwasje uitwas. Ik moet hierbij wel eerlijk zeggen dat ik ze nooit meer echt schoon krijg. Ze zitten compleet onder de vlekken. Maar ja, jammer dan.

Let op: is je kleintje een enorme spuugert, neem dan wat extra kleertjes en hydro’s mee. Daar valt namelijk niet tegenop te wassen. Roan was gelukkig met 8 maanden over het vele spugen heen gegroeid.

Vaatdoekjes 10x

Oh god wat gebruiken we veel vaatdoekjes op een dag. Om Roan z’n gezichtje en handjes te poetsen, zijn kinderstoel, de tafel, het aanrecht, eigenlijk alles wel zo’n beetje. Ook deze was ik iedere dag met de hand uit en als ik de wasmachine gebruik, draaien ze ook mee. Na een tijdje komen er wel gaten in. Dan vervangen we ze.

Slaapspullen

Beddengoed 3x, winter trappelzak 2x, zomer trappelzak 2x, knuffel 2x

Ook hier weer alles dubbel (en beddengoed drie dubbel). Als het vies is (lees: plas, poep, kots) heb je precies één dag om de boel te (hand)wassen en te laten drogen. Er zijn weken geweest dat ik iedere dag (!) een dikke trappelzak stond uit te wassen omdat de luier het ’s nachts niet hield. Roan de nachtelijke mega plasser. Zucht.

Let op: Afhankelijk van waar je bent kan de temperatuur flink wisselen. Hier is het ’s nachts heel koud en overdag warm. Meestal draagt Roan ’s nachts een winter trappelzak, maar overdag is het soms zo warm dat ‘ie in een zomer trappelzak zijn middagdut doet. Neem dus voor diverse temperaturen een geschikte trappelzak mee (maal 2 voor ongelukjes).

Wasmiddel + emmertje

Het moge duidelijk zijn: kamperen met een baby betekent dat je veel wast. Natuurlijk kun je regelmatig de wasmachine op de camping aanzetten, maar dat wordt een dure grap (reken op ongeveer € 4 per wasbeurt). Gelukkig hebben ze op Europese campings speciale kleding wasbakken met van die ribbels. Lekker ouderwets, maar ideaal! Dus neem een flinke fles handwasmiddel en een emmer mee.

Heb je genoeg ruimte in de caravan, lees dan hier meer over mijn ervaring met een kleine campingwasmachine.

Ook onmisbaar: waslijn en knijpers. En handig is zo’n droog carrousel (ideaal voor die mini sokjes).

Campingbedje

Wij hebben een campingbedje mee genomen. Maar we hebben een enorme caravan waarin dit vrij gemakkelijk past (al moesten we hiervoor wel het één en ander verbouwen in de caravan). Roan slaapt zonder problemen in zijn eigen bedje en dat vinden wij heel fijn. Je kunt je baby natuurlijk ook bij je in bed laten slapen. Het is maar net wat je fijner vindt en of je ruimte hebt voor een campingbedje.

We gebruiken dit bedje overdag ook als box. Ideaal voor als we even geen rond rennende dreumes kunnen gebruiken (bijvoorbeeld tijdens het koken).

We hebben het ’treinzitje’ en de bijbehorende tafel uit de caravan gehaald en er een houten poot bij gezet.

Vervoer

Wij zweren bij zo’n simpele inklapbare paraplu buggy. Een buggy neemt veel plek in, zelfs als ‘ie is ingeklapt, maar we gebruiken die buggy heel vaak. Ook op de camping, bijvoorbeeld als we gaan afwassen en tandenpoetsen. Roan loopt dan wel zelf naar het sanitairhok, maar eenmaal daar zetten we hem in de buggy zodat we rustig kunnen tandenpoetsen of afwassen.

De drager gebruiken we voor het wandelen. Natuurlijk kun je dan ook de buggy gebruiken, maar niet alle straatjes en wandelpaden zijn geschikt voor zo’n simpele buggy.

Voor in de auto hebben we natuurlijk een autostoeltje.

Eten

De eerste maanden na ons vertrek, dronk Roan nog melk uit de fles. Om te voorkomen dat we ergens in Europa ‘vreemde’ melk moesten kopen, hebben we flink wat pakken melkpoeder meegezeuld. Dit nam wel veel plek in. Je kunt ook onderweg of op je bestemming babymelk kopen. In Spanje en Portugal kun je het bij de apotheek kopen. Het is wel een stuk duurder dan in Nederland. En wil je poeder voor een papfles kopen? Let er dan op dat ze in de zuidelijke landen overal bergen suiker in doen, ook in babyvoeding.

Verder hebben we voor Roan 2 flessen en 4 flesspenen meegenomen.

Inmiddels eet hij geheel met de pot mee. Aangezien zo ongeveer al het servies in de caravan van plastic is, eet Roan gewoon van een normaal bordje. Wel hebben we plastic kinderbestek meegenomen. Ook drinkt hij uit een rietjesbeker (van de HEMA, geniaal ding!) en uit normale plastic bekers. Lekker makkelijk dat alles bij kamperen toch al van plastic is!

Kinderstoel

De IKEA kinderstoel is perfect voor tijdens het kamperen (en eigenlijk ook voor in huis, maar dat terzijde). Dat ding is super licht, geheel van plastic, makkelijk schoon te maken en uit elkaar te halen. Als klap op de vuurpijl is ‘ie nog spotgoedkoop ook. Het neemt wel wat ruimte in beslag, maar voor ons is ‘ie onmisbaar. Roan eet er altijd in en als hij honger heeft, begint ‘ie te rammelen aan de poten van de stoel.

Speelgoed

Misschien heb ik een afwijkende mening over speelgoed voor baby’s, maar Roan heeft niet zo veel speelgoed. Onze ervaring is dat alles in zijn omgeving al speelgoed is voor hem. Hij speelt met lepels, onderzetters, plastic bakjes, een theedoek en vooral met steentjes en blaadjes. We hebben wel wat speelgoed hoor, we zijn niet helemaal van mars, maar wat we bij ons hebben is licht en klein (zoals een pluche boerderij met diertjes, Claire de Cabrio en een klein blokkendoosje). Inmiddels hebben we ook een paar voorleesboekjes mee, een stuk of 5. Gelukkig houden dreumessen van herhaling, dus met die paar boekjes redden we het de komende maanden wel 😉

Medicijnen

We hebben wat basic medicijnen mee voor onze baby, zoals ORS tegen uitdroging, paracetamol (zetpil, speciaal voor de kleintjes) en een thermometer (en watjes en alcohol om schoon te maken). Denk ook aan zonnebrand en DEET.

Badje?

We hebben een badje meegenomen, maar we hebben die pas één keer gebruikt en dat was niet eens nodig geweest. Veel campings hebben babybadjes en als ze die niet hebben, nemen we Roan mee onder de douche. En je kunt een baby ook in een emmer of gootsteen wassen.

Op je bestemming kopen

Zeker als je naar een ‘westers’ land gaat, kun je veel onderweg of op je bestemming kopen. Je zal bij je vertrek wel het één en ander mee moeten nemen voor de eerste dagen, maar je hoeft geen enorme voorraad mee te slepen. Denk aan luiers, billendoekjes, zonnebrand, waslotion en billetjescrème.

Voor de volledigheid zet ik de hele lijst voor je onder elkaar. Zo kun je het lijstje makkelijker afvinken!

Inpaklijst kamperen met een baby:

 • rompertjes 6x
 • korte broek 2x
 • lange broek 3x
 • t-shirt 2x
 • longsleeve 2x
 • trui of vest 2x
 • sokjes 4x
 • luiers
 • billendoekjes
 • billetjescrème
 • verschoningskussen (eventueel)
 • hydrofiele luiers 10x
 • vaatdoekjes 10x
 • beddengoed 3x
 • winter trappelzak 2x
 • zomer trappelzak 2x
 • knuffel 2x
 • handwasmiddel & emmertje
 • waslijn & knijpers
 • droog carroussel (eventueel)
 • campingbedje
 • buggy en/of drager
 • autostoeltje
 • flesvoeding, flessen 2x, flesspenen 4x (uiteraard niet nodig als je borstvoeding geeft)
 • plastic kinderbestek
 • rietjesbeker of tuitbeker
 • kinderstoel
 • speelgoed
 • medicijnen (ORS tegen uitdroging, paracetamol (zetpil, speciaal voor de kleintjes), thermometer (en watjes en alcohol om schoon te maken), zonnebrand en DEET)
 • badje (eventueel)

Kamperen met een baby: minimalistisch of ga je voor comfort?

Zo onder elkaar gezet is deze inpaklijst voor kamperen met een baby nog een behoorlijk lange lijst… Natuurlijk is niet alles noodzakelijk en je kunt ook wel met een baby minimalistisch gaan kamperen, maar een aantal dingen zijn gewoon écht heel handig. Doe je voordeel met mijn tips en besef wel: de tijd dat je met alleen een kleine backpack de wereld in kon trekken is voorbij als je je hebt voortgeplant.