fbpx
Selecteer een pagina

Reizen hoelang en wanneer je wilt, wonen waar je maar wilt, meer vrijheid ervaren, nooit meer voor een baas werken, zelf je werktijden bepalen, nooit meer naar school of opvang haasten en ongelooflijk veel tijd met je gezin doorbrengen – kan dat? Ja zeker!

Non-stop reizen is niet alleen weggelegd voor de 20’ers zonder kinderen. Ook met een gezin is het mogelijk om als digital nomad de wereld te ontdekken.

Ben je nog niet bekend met de term digital nomad? Lees dan eerst even mijn uitleg over wat een digital nomad is.

Wil je ook een digital nomad worden en vraag je je af of het iets is voor jouw gezin? En hoe pak je dat dan aan? Ik heb super veel info voor je verzameld en dit samengevoegd in deze blog. Met deze informatie bij de hand, kun jij aan de slag om ook als digital nomad rond te reizen met je familie.

Digital nomad worden: een goede voorbereiding

Je denkt misschien dat het vergaren van een plaatsonafhankelijk inkomen cruciaal is voor een digital nomad? Hoewel dit inderdaad belangrijk is, zijn een aantal dingen net zo belangrijk:

  1. Een gezamenlijk doel hebben – anders gezegd, jij en je partner moeten op één lijn zitten over jullie plannen, dromen en ideeën. Zonder gezamenlijk doel is het nemen van (grote) beslissingen over bezuinigen, minimaliseren en je manier van reizen, leven en werken niet te doen.
  2. Gemotiveerd zijn – het opzetten van je plaats onafhankelijke loopbaan, belangrijke knopen doorhakken, omgaan met kritiek: zonder enorme intrinsieke motivatie kom je er niet. Het vereist namelijk ook een aantal ‘opofferingen’. Maar als je gemotiveerd bent, vind je dit geen probleem.
  3. Discipline hebben – dit is gerelateerd aan die motivatie: je moet gemotiveerd zijn om het tot een succes te maken. Hiervoor heb je discipline nodig. Er is namelijk niemand die tegen jou zegt dat je aan de slag moet. Je moet het helemaal zelf doen, vaak tegen de conventionele wegen in.
  4. Financiële zaken – tenzij je een loterij hebt gewonnen, dan kun je dit deel overslaan, maar ik ga er voor het gemak van uit dat dat (helaas) niet het geval is. Zonder spaargeld vertrekken kan zorgen voor heel veel stress. Maar hoeveel heb je nodig? En hoe kun je een inkomen vergaren terwijl je aan het reizen bent?

In de komende alinea’s ga ik dieper in op deze 4 punten.

1. Hoe krijg je een gezamenlijk doel?

Als single 20’er hoef je alleen rekening te houden met je eigen wensen. Met een gezin ligt dit nét even anders.

Het voordeel is dat je het niet alleen doet (vinden wij een big plus!), maar je moet met je partner wel on the same page zitten.

Hoe kom je samen op één lijn?

Door met elkaar te praten. Spreek verwachtingen uit. Luister naar elkaar. Vraag door. Luister. Vraag nog meer door. Luister nog meer.

Waarover dan? Bijvoorbeeld over:

  • Opvoeding
  • Onderwijs
  • Werk
  • Geld
  • Vrienden
  • Familie

Over alles dus eigenlijk.

Hu? Maar als je samen leeft, kinderen hebt, dan heb je het toch wel vaker over deze dingen?

Hopelijk wel 😉

Ga voorbij de standaard onderwerpen

Maar er is een grote kans dat je veel dingen niet bespreekt omdat het ‘standaard’ is. Helemaal prima! Maar gooi je je leven om, wil je reizen en werken, dan treed je van de gebaande paden. Zaken die eerst vanzelfsprekend waren (de kinderen naar school of de opvang bijvoorbeeld), worden ineens een discussiepunt (hoe combineer je werk en zorg?).

Ongeacht de uitkomst van jullie discussie; het gaat erom dat je met je partner op één lijn zit. Er is geen goed of fout!

Praat bijvoorbeeld eens over het volgende:

  • Wat is belangrijker: tijd of geld?
  • Wat vind je het belangrijkste in je leven? Wat wil je bereiken? En zet allerlei mogelijke beperkingen even opzij, ook als je rationele-ik alleen maar denkt “maar dat kan noooooit!”
  • Hoe denk je dat een gemiddelde dag eruit ziet als je locatie onafhankelijk werkt? Hoe ziet je perfecte dag eruit? Welke kleine dingen in je dag kun je nu al tweaken, zodat je dichter in de buurt komt van die perfecte dag?
  • Hoe gaan jullie werken en zorgen verdelen? Alles 50/50 verdelen of wil er één meer zorgen en de ander meer werken? Hoe voelt de ander zich daarbij? Tip: laat alle conventionele ideeën die je hebt over hoe “het heurt” los.
  • En 24/7 samen zijn, gaat dat voor problemen zorgen? Hoe zou je daarmee omgaan?
  • Hoe denk je over onderwijs op reis? Traditioneel thuisonderwijs, worldschooling of unschooling?
  • Socialisatie voor de kinderen: hoe wil je ervoor zorgen dat je kinderen regelmatig met andere kinderen spelen? Zie je het zitten om onderweg af te spreken met andere reizende gezinnen, ook als je hiervoor je reisplannen om moet gooien?
  • Ga je je vrienden missen? Hoe denk je over vriendschappen? Haal je voldoening uit meer digitaal contact of ga je in real life afspreken met je vrienden missen?
  • Hoeveel spaargeld wil je minimaal hebben om je geen zorgen te gaan maken?
  • Pensioen opbouwen, verzekeringen afsluiten; hoe denk je hierover?

Hoe ga je reizen, en waarheen?

Misschien is dit een overbodige vraag en weet je precies hoe jullie gaan reizen. Of jullie hebben besloten te emigreren en vanuit daar trips te maken. Wat je plan ook is, om je goed voor te bereiden moet je er wel over nadenken.

Niet te veel! Want een beetje op de bonnefooi – zeker als je fulltime gaat reizen – is wel het mooie aan deze levensstijl. Vooral niet teveel vastleggen dus. Behalve dan die vertrekdatum, want die werkt goed als stok achter de deur voor de rest van je voorbereidingen.

Weet je nog niet zo goed hoe je met je gezin gaat reizen, praat dan met elkaar over de verschillende mogelijkheden:

Lees je in over de diverse mogelijkheden en bespreek dit uitgebreid met je gezin. Je uiteindelijke keuze zal voornamelijk afhangen van bijvoorbeeld je gezinssamenstelling, hoe oud je kinderen zijn, je hang naar comfort en naar je bestemmingen.

Nadelen digital nomad gezin

Voordat je je in het wereldje van de digital nomad gezinnen stort, rigoureus je baan opzegt of je huis verkoopt: weet wel waar je aan begint. Serieus, het is een ge-wel-di-ge manier van leven. Maar zoals met alles heeft ook dit nadelen. Lees daarom eerst onderstaande blogs:

Schrijf het allemaal op

Bonus tip: schrijf alles op wat jullie bespreken. Hoeft niet enorm gedetailleerd, maar in grote lijnen. Dan kun je het later nalezen, aanpassen, of gewoon terugkijken naar wat er wellicht is veranderd in jullie opvattingen. Zo ontstaat jullie gezamenlijke doel en visie op het gezinsleven.

Ik wil niet beweren dat je voor alles een antwoord en oplossing moet bedenken. Dat gaat ook niet lukken. Veel dingen ervaar je pas als je op reis bent en dan valt er nog genoeg te discussiëren. Maar als je er niet nu over begint te praten, krijg je along the way misschien wel onnodige ruzies.

En ook: je ideeën over bepaalde onderwerpen veranderen. Blijf dus met elkaar praten.

2. Hoe blijf je gemotiveerd?

Het op één lijn zitten over jullie plannen is ook erg belangrijk voor de intrinsieke motivatie. Als je flink gaat bezuinigen en minimaliseren, je iedere avond hard zit te werken om de spaarpot te spekken of je remote inkomen te realiseren, dan is het belangrijk om elkaar te steunen.

En zit je er even doorheen, dan pept de ander je weer op!

Er is eigenlijk maar één manier om gemotiveerd te blijven: keep your eye on the price

Als je eenmaal besloten hebt om er voor te gaan, ga er dan ook keihard voor!

Dit heeft wel consequenties, financieel bijvoorbeeld (daarover later meer), maar de belangrijkste is waarschijnlijk dat je minder vrije tijd hebt. Door je doel in gedachten te houden, is het makkelijker om je vrije tijd in te leveren.

3. Waar haal je de discipline vandaan?

De discipline om die extra mile te maken komt natuurlijk voort uit de intrinsieke motivatie. Dat is aan elkaar gelinkt, maar wat goed helpt, is het maken van een planning.

Als je een deadline voor jezelf stelt, triggert dit je discipline. Toen wij eenmaal een datum voor vertrek hadden geprikt, ging alles in stroomversnelling. Voor dat moment waren we al wel hard aan het werk, maar daarna nóg harder. Die datum lonkt!

Dus, waar haal je de discipline vandaan?

  • Hou je doel goed in gedachten. Schrijf het op (bijvoorbeeld “meer vrijheid”, “meer tijd met de kinderen doorbrengen”, “nooit meer voor een baas werken”) en hang het op een prominente plek.
  • Maak een planning (hierover later meer) en stel deadlines.
  • Besef dat je prioriteiten moet stellen en dat bepaalde keuzes consequenties hebben. Bijvoorbeeld: meer geld sparen zodat je full time kunt reizen betekent dat je dit jaar niet op wintersport kunt. Of: je eigen bedrijf starten betekent dat je nu in de avonduren werkt en dus niet iedere avond op de bank kunt hangen met Netflix.

Het allergrootste onderdeel van je voorbereiding is het creëren van plaats onafhankelijk inkomen. Laten we dus eerst naar het financiële plaatje kijken.

4. Financiële plaatje

Werk je al volledig digitaal en locatie onafhankelijk, dan heb je een mega voorsprong. Het komende hoofdstuk gaat over het op orde brengen van je financiën en is dus ook relevant als je al een remote job hebt. Het hoofdstuk daarna – over plaats onafhankelijk werken – kun je overslaan 😉

Uitgaven in kaart brengen

Als je nu nog een gewone baan hebt (of jij en je partner 1,5 fte werken), dan is er een grote kans dat een groot deel van jullie inkomsten naar de vaste lasten gaan (hypotheek/huur, gwl, boodschappen) en de rest wordt gebruikt om te sparen of voor uitjes.

Om echt een goed beeld te krijgen, raad ik je aan om nauwkeurig uit te rekenen hoeveel je iedere maand uitgeeft. En dan bedoel ik ook echt tot op de cent.

Oké, tot op de halve euro.

Iedere euro is er namelijk weer één en aan het eind van de maand telt dit op.

Hou je het nog niet bij, begin er dan nu mee. Kijk terug naar de laatste drie maanden. Waarschijnlijk betaal je meestal met pin. Hierdoor hou je gemakkelijk het overzicht. Alles staat immers op een rij in je internetbankieren.

Software om je uitgaven bij te houden

Mijn AFAS is een handig programma om je betalingen te categoriseren. Aan het begin van de nieuwe maand download ik alles van de vorige maand van het rekeningoverzicht en plaats ik het in AFAS. Hier moet je even handig in worden, maar als je het eenmaal door hebt, werkt het als een trein.

Ik ga handmatig door alle transacties heen en labels die niet kloppen pas ik aan. Dat is de eerste keer wat (extra) werk, maar het programma onthoudt  welk label je het geeft. De volgende maand staat dit dus meteen goed (op een enkele transactie na).

Als alles goed is gelabeld, kun je gemakkelijk zien wat je die maand hebt uitgegeven aan boodschappen, de auto, cadeautjes, kleding, verzekeringen et cetera.

Zo kwam het ook zwart op wit te staan dat wij iedere maand veel meer uitgaven dan we dachten. In ons budget hielden we rekening met ongeveer €200 per maand voor de post ‘onvoorzien’. Dit bleek echter veel meer te zijn! Deze post zijn we daarom verder gaan specificeren. Ook hebben we onze begroting (zie verderop meer hierover) aangepast.

Heb je je uitgaven op een rij, dan zijn de volgende stappen:

  1. Bezuinigen
  2. Minimaliseren
  3. Begroting maken

Bezuinigen & Minimaliseren

Nu je weet hoeveel geld er iedere maand uitgaat, is het tijd om beslissingen te nemen over jullie uitgaven.

Hoewel bezuinigen en minimaliseren geen vereiste is, maakt het je leven als digital nomad wel een heel stuk makkelijker.

Wil je weten hoe je dit aanpakt? Lees dan de blog ‘Bezuinigen en minimaliseren‘.

Digital nomad met kinderen - Onze dreumes in het Alhambra (Granada, Spanje): lekker rondwandelen, dutje doen in de drager en spelen met stenen

Onze dreumes in het Alhambra (Granada, Spanje): lekker rondwandelen, dutje doen in de drager en spelen met stenen

Begroting maken

Je hebt alle uitgaven op een rij. Je weet waar je op kunt bezuinigen en je bent als een malle aan het minimaliseren. Ook heb je inmiddels een idee over wat je met je huis wilt doen.

Dan is het tijd om een begroting te maken.

Let op: wees eerlijk in het maken van een begroting. Denk niet ‘oh we zullen wel ongeveer zoveel uitgeven als we een beetje extra op de centjes letten’. Dat is namelijk jezelf voor de gek houden.

Realistische begroting: hoeveel geven anderen uit?

Om een realistische begroting te maken, is het handig om te weten hoeveel andere gezinnen uitgeven on the road. Lees bijvoorbeeld ons kostenoverzicht van reizen met een caravan of camper door Europa.

Hoeveel geld je nodig hebt, hangt af van onder meer:

  • Hoe groot je gezin is
  • Hoe je wilt reizen (caravan, camper, vliegtuig, trein etc)
  • Hoe luxe je wilt reizen (type accommodatie, camping of zelf voorzienend vrij kamperen)
  • Waar je heen wilt (het leven in Zuidoost-Azië is veel goedkoper dan in Europa)
  • Hoeveel kosten je nog van ‘thuis’ hebt (bijvoorbeeld je huis als je die niet verhuurt, en je studieschuld)
  • Hoe snel je reist (hoe langzamer, hoe goedkoper)

In je begroting zet je op een rij wat je verwacht uit te gaan geven als je op reis bent.

Hou ook rekening met onverwachte uitgaven, zoals

  • reparaties aan je auto/camper/caravan;
  • onverwachts vervangen van kleding en schoenen;
  • vervanging van elektrische apparatuur (goed werkende laptop is essentieel!).

Heb je je begroting uitgewerkt? Mooi, dan weet je hoeveel je iedere maand moet gaan verdienen.
Of hoeveel maanden je rond kunt komen van je spaargeld.

Overigens is het maken van een begroting ook een process. Pak je begroting er dus bij als je je maandelijkse uitgaven bijwerkt. Klopt het nog steeds? Zo niet, pas het aan en hou hier rekening mee bij het nemen van je beslissingen.

Plaats onafhankelijk werken

Voor de meeste digital nomad wannabees is het genereren van inkomen de grootste stap in de voorbereiding. Je vraagt je wellicht af hoe je dit in hemelsnaam voor elkaar krijgt. Eén troost: er is zo veel meer mogelijk dan je denkt!

In dit hoofdstuk ga ik je meer vertellen over:

  1. Wat je voor werk kunt doen
  2. Het verschil tussen passief en actief inkomen
  3. Hoe je een plaats onafhankelijke freelancer of ondernemer wordt
  4. Hoe je voor financiële zekerheid zorgt

1. Wat voor werk kun je remote doen?

Kijk eerst naar je huidige (of vorige) job: werk je vrijwel alleen met een laptop/computer? Kun je gemakkelijk thuiswerken? Loopt het contact met klanten en collega’s vrijwel alleen via de mail of telefoon?

BINGO! Dan heb je eigenlijk al je remote job te pakken.

De kans dat je baas akkoord gaat met reizend werken is erg klein, dus je moet het dan wel even als freelancer gaan doen (daarover later meer), maar je hebt in ieder geval je type werk al helder.

Vind je je huidige werk niet leuk (genoeg) of is je werk niet geschikt om plaatsonfhankelijk uit te voeren? Dan moet je op zoek gaan naar ander werk.

Digital nomad baan ideeën

Bij een digital nomad baan denk je al snel aan tekstschrijvers, web developers, graphic designers en reisbloggers. Maar je kunt ook je geld verdienen met online coaching of lesgeven. En zelfs offline geld verdienen kan min of meer plaatsonafhankelijk. Denk aan een (school)jaar Engelse les geven of een seizoen yoga- of duiklessen geven.

Een ‘digital’ nomad hoeft dus niet per se 100% online inkomen te verdienen. Een combinatie is ook mogelijk.

Meer weten? Lees de blog 5x plaatsonafhankelijk werken voor digital nomad gezinnen.

2. Passief vs Actief inkomen

Als digital nomad wannabe ben je de term ‘passief inkomen’ vast tegengekomen. Passief inkomen is inkomen dat binnenstroomt zonder dat je hier iets voor doet, à la Pat Flynn en Tim Ferriss met z’n 4 hour work week. Het idee is dat je vanuit je luie stoel (hangmat) bakken met geld verdient.

Meer over een passief inkomen genereren lees je hier.

3. Hoe word je een digital nomad freelancer of ondernemer?

Een goede manier om plaatsonafhankelijk te werken is als remote freelancer. Werken voor een klant, per uur of project betaald krijgen en facturen sturen. Dat is het in een notendop. Maar hoe dan?

In de blog ‘Digital nomad freelancer‘ lees je hoe je stap voor stap digitaal kunt ondernemen. En voorkom dat je deze grote fouten als online ondernemer maakt.

4. Financiële zekerheid

Voor ik in detail treed over hoe je financiële zekerheid als digital nomad inbouwt, eerst even een kanttekening:

Echte financiële zekerheid bestaat niet. Ook als je in loondienst bent kun je ontslagen worden.

Toch zijn er wel opties waarmee je wat meer zekerheid creëert:

Zorg voor een divers inkomen

Ga naast je actieve inkomen als freelancer of ondernemer ook op zoek naar andere inkomstenbronnen. Denk aan:

  • freelancen of ondernemen in een gerelateerde branche (zodat je niet te veel afhankelijk bent van de mogelijke grillen van één branche)
  • passieve inkomsten generen (zie hierboven, vooral als het passie-projecten zijn is dit een goed idee)

Werk allebei

Allebei werken lijkt misschien een no brainer, maar het is een perfecte manier om meer zekerheid te krijgen. Zeker als je allebei werkzaam bent in een andere branche. Heeft de één een tegenvaller, dan kan de ander bijspringen en extra klanten aannemen.

Zo werk ik nu wat meer uren per week dan Joost, maar toen ik zwanger was, werkte Joost juist meer.

Wanneer begin je met het opbouwen van remote inkomen?

In principe is hierop het antwoord ZO SNEL MOGELIJK. Maar er zijn wel een paar factoren die hierbij een rol spelen. Om te beginnen:

  • je financiële situatie (hoeveel spaargeld je bijvoorbeeld hebt),
  • of je schoolgaande kinderen hebt,
  • of je nog een dayjob hebt,
  • hoe risicomijdend je bent,
  • én hoe jij en je partner met jullie tijd zitten.

De volgende vraag is dan ook:

Waar haal je de tijd vandaan?

Stel, je hebt nu een traditioneel 9 tot 5 leven. Jij en je partner werken samen ongeveer 1,5 fte. De kids zijn jonger dan 4 jaar en worden opgevangen door kinderdagverblijf en jullie papa- en mamadagen. Ook springen opa en oma af en toe bij.

Jullie hebben besloten het drastisch anders te willen, maar het grote struikelblok is het plaatsonafhankelijke inkomen. Specifieker: hoe vind je in he-mels-naam de tijd om dit op te bouwen?

Er zijn een paar mogelijkheden. Bijvoorbeeld:

  1. Eén van jullie, of allebei, zegt de baan op of gaat minder werken. Zo ontstaat er direct meer tijd om aan je remote inkomen te werken.
    Voordeel: je hebt je freelance inkomen snel(ler) op de rit
    Nadeel: je hebt mogelijk spaargeld nodig om een periode te overbruggen
  2. Eén van jullie, of allebei, gaat naast de baan aan de slag met het opbouwen van een remote inkomen.
    Voordeel: geen periode zonder inkomen
    Nadeel: het duurt veel langer voor je voldoende inkomsten hebt

Natuurlijk zijn er nog meer variaties en voor- en nadelen te bedenken. Zo kun je bij optie 1 – jullie zeggen allebei je baan op – al besluiten om meteen te vertrekken. On the road je plaatsonafhankelijke inkomen opbouwen is absoluut mogelijk! Zeker als je voldoende spaargeld hebt om het een tijd uit te zingen, is dit een optie waarbij je direct kunt genieten van het reizende leven.

Hou er wel rekening mee dat je na je vertrek eerst moet wennen aan het nieuwe dagelijkse leven. Voel je de (financiële) druk om inkomsten te genereren, dan kan dit voor stress zorgen. Het ligt er dus aan hoe ongeduldig je bent om te vertrekken, en hoe risicomijdend je bent.

Bij deze mogelijkheden is het steeds een trade-off tussen verschillende factoren, namelijk:

  • risico: hoeveel risico ben je bereid te nemen?
  • (stabiel) inkomen en spaargeld: hoeveel spaargeld heb je en ben je bereid om hierop in te teren gedurende een bepaalde periode?
  • deadline: wanneer wil je voldoende plaatsonafhankelijk inkomen genereren?

Het komt er eigenlijk op neer dat als je nu minder tijd hebt om je remote inkomen op de rit te krijgen, je ook pas later kunt genieten van je vrije leven. Zo simpel is het.

Lees hier meer over productief en effectief werken.

Tijd tekort, wat nu?

Maar wat je situatie ook is – of je je volledig op je remote inkomen stort of alleen in de avonduurtjes – feit blijft dat je altijd tijd tekort komt.

Zo werkt de mens nu eenmaal: jij maakt plannen, wilt projecten opzetten, loopt over van de ideeën, bent über gemotiveerd… en dus kom je altijd tijd tekort.

En heb je meer tijd, dan maak je ook meer plannen. En dus heb je weer tijd tekort.

Chronisch tijdgebrek is het gevolg. Super frustrerend.

En natuurlijk heb je al je vrije tijd al ingeleverd. Je sociale leven is op sterven na dood, de term me-time is iets uit een ver verleden, en House of Cards zal wel een kaartspel zijn (toch?!). Ondanks dat je al je beschikbare uren besteedt aan het opzetten van je remote inkomen, plus een paar uur slaap hiervoor inlevert, heb je iedere dag te weinig tijd om te doen wat je wilt doen.

Er zitten nu eenmaal 24 uur in een etmaal, ik kan er helaas ook niet meer van maken – anders had ik dat al lang gedaan.

Gelukkig is er één ding dat je kunt doen om uit deze impasse te komen:

Realistisch plannen.

Hoewel je het liefst NU je plaatsonafhankelijke inkomen geregeld wilt hebben, zijn er allerlei factoren waar je rekening mee moet houden. Je kunt hoog of laag springen, maar als je nog een baan hebt, plus druk bent met alles wat komt kijken bij het runnen van een huishouden, dan blijft er niet veel tijd over.

Maak een realistische planning. Dat is echt de enige oplossing.

Een paar tips:

  • Gebruik een tool zoals Toggl om bij te houden hoe lang je met een taak bezig bent. Met deze kennis kun je realistisch plannen. Misschien denk je dat je in een half uurtje je mail hebt weggewerkt, maar als dit in werkelijkheid 1,5 uur is, dan kom je iedere dag klem met je planning.
  • Plan niet te veel taken per dag in. Eén grote taak en twee of drie kleine is echt voldoende.
  • Vraag je bij al je taken af of het NU moet. Soms lossen dingen zich vanzelf op als je ze even ‘in de wacht’ zet. Hou je dus eerst bezig met de belangrijkste dingen; de dingen die daadwerkelijk effect hebben.

Hoe combineer je werk en zorg als je bent vertrokken?

Dat je tijdens je voorbereiding tijd tekort komt – terwijl je nog een baan hebt, of super veel moet regelen – is logisch. Maar vergeet niet dat je ook na je vertrek maar 24 uur in een dag hebt. En dan heb je ook de fulltime zorg voor je kinderen!

Denk nu alvast na over de mogelijkheden om werk en zorg (en reizen) te combineren. Lees daarom deze blog met vijf opties voor het verdelen van zorg en werk als je remote werkt en reist.

Praktische zaken regelen

Als je alle stappen uit deze blog hebt gevolgd:

  • heb je samen met je partner uitvoerig besproken wat jullie ideeën zijn;
  • ben je je bewust van de nadelen van het digital nomad leven;
  • ben je volop bezig met bezuinigen en minimaliseren;
  • heb je een begroting opgesteld;
  • weet je hoe je je remote inkomen gaat opbouwen;
  • en weet je waar je de tijd (zo ongeveer) vandaan gaat halen.

So far so good.

Nu is het tijd om op een rij te zetten welke praktische zaken je moet regelen. Een planning maken voor je vertrek is een absolute aanrader!

In de blog ‘Een goede voorbereiding voor startende digital nomad gezinnen‘ lees je er meer over.

En nu: aan de slag!

Met deze mega blog heb ik geprobeerd je zoveel mogelijk informatie te geven over het starten van een digital nomad lifestyle met kinderen. Hoewel deze blog bij lange na niet volledig is, hoop ik je toch goed op weg te hebben geholpen.

Tot slot wil ik je nog één ding meegeven: het perfecte moment om te vertrekken bestaat niet. Een goede voorbereiding is zeker het halve werk, maar uiteindelijk moet je gewoon gaan.

Heb je na het lezen van al deze informatie vragen? Stuur me dan een bericht op nanouk@samendewereldontdekken.nl. Ik help je graag verder!