fbpx
Selecteer een pagina

Droom je van een digital nomad leven of wil je veel reizen en vraag je je af hoe en wat? Dan is het boek Handboek voor Wereldburgers van Esther Jacobs absoluut een aanrader. Het boek zit vol met tips over hoe je een wereldburger kunt worden. Je kunt het boek ook lezen als je wel houdt van Kafkaiaanse toestanden, want het leven van Esther Jacobs kent heel wat bureaucratische oh-nee-toch-momentjes waar ze uitgebreid over vertelt.

Het verhaal van Esther Jacobs

Het boek van Esther Jacobs bestaat uit twee delen. Het eerste deel is haar ‘levensverhaal’ en bij het lezen val je van de ene in de andere verbazing. In het kort: Ze heeft een koophuis in Amstelveen, al iets van 17 jaar. Maar ze reist ongeveer 8 maanden per jaar buiten Nederland; steeds twee weken hier, dan weer een maand daar, dan is ze even terug in Amstelveen waarna ze weer vertrekt naar Curaçao, Miami of Mallorca. Overal waar ze komt, werkt ze ook voor haar onderneming die eerst stond ingeschreven bij de KvK. Uiteraard betaalde ze ook keurig belasting aan de Nederlandse Belastingdienst.

So far so good. Tot ze ineens werd uitgeschreven uit de GBA (wat inmiddels de BRP heet). De gemeente had namelijk besloten dat ze te weinig in haar eigen koophuis sliep en dat ze daarom moest worden uitgeschreven. Dit had direct allerlei gevolgen voor Esther: zo schreef de KvK haar bedrijf uit, verviel haar parkeervergunning en uiteindelijk vond ook de zorgverzekering het welletjes, waardoor ze zonder zat.

Meer weten over de gevolgen van een uitschrijving? Ik heb een informatief artikel geschreven over wanneer je je wel of niet moet/kunt uitschrijven uit de GBA.

Positief blijven!

Als de gemeente even op Esther Jacobs had gegoogled, waren ze er al snel achter gekomen dat Esther veel reist, maar wel regelmatig in Nederland is. Toch lukte het Esther niet om zich opnieuw in te schrijven. Ze was hier eerst zwaar gepikeerd over, maar begon ook steeds meer de voordelen van dit alles in te zien. Zo vestigde ze haar bedrijf op de British Virgin Islands. Ze betaalt daarom geen belasting en hoeft ook geen administratie bij te houden. Ze voelt zich vrijer dan ooit! Al geeft ze wel toe dat ze af en toe nog te maken krijgt met bureaucratische rompslomp uit Nederland. Helemaal ervan afkomen blijkt dus moeilijk te zijn…

Tips voor wereldburgers (in spé)

Het tweede deel van het Handboek voor Wereldburgers bestaat uit een enorme hoeveelheid tips. Esther geeft ontzettend veel praktische informatie over minimaliseren, inkomen genereren en locatie onafhankelijk werken en leven. Daarnaast lees je veel inspirerende anekdotes van mensen die al een tijdje leven als wereldburger.

De tips van Esther geven op veel prangende vragen een antwoord, zoals:

  • Hoe verleng je je Nederlandse paspoort als je in het buitenland bent?
  • Wat te doen met je zorgverzekering?
  • Hoe toon je aan dat je geen fiscale banden meer hebt met Nederland?
  • Hoe sluit je een mobiel abonnement af zonder adres in Nederland?
  • Hoe regel je je bankzaken?

Hoe kom je als wereldburger aan inkomen?

Waarschijnlijk heb je als wannabee wereldburger vooral interesse in het hoofdstuk over het genereren van inkomen. Hoe komen jullie aan inkomen dan? is namelijk altijd de eerste vraag die wij krijgen en dit is ook veel velen de grootste drempel voor het starten van een digital nomad leven.

Lees hier hoe ik mijn digital nomad inkomen verdien.

Esther Jacobs komt in haar boek niet met een pasklaar antwoord. En dat is logisch, want zo’n antwoord is er simpelweg niet. Ze zorgt wel voor veel inspiratie! Bijvoorbeeld:

Ze benadrukt dat je meer uit je euro haalt door naar goedkope gebieden te reizen. Ook is het een voordeel als je inkomsten in euro’s of dollars genereert, omdat je met dit geld lokaal veel meer kunt doen. Met een buitenlands salaris zul je niet snel je tickets kunnen betalen, maar met een Nederlands inkomen wel.

Wat voor werk kun je doen?

Esther Jacobs schrijft dat de meeste digital nomads op reis vaak bedenken wat ze voor werk gaan doen. On the road ontdekken ze wat hun passie is of vinden ze een gat in de markt. Hier ben ik het deels mee eens. Ik denk inderdaad dat je op reis heel wat inspiratie op doet die je in Nederland in een huis niet zou opdoen. Maar niet iedereen heeft de luxe (aka voldoende spaargeld) om maar op de bonnefooi te vertrekken. Voor vertrek je digital nomad leven voorbereiden is voor sommigen dan ook noodzakelijk.

Maar wat kun je gaan doen? De lijst is eindeloos, maar voor de nodige inspiratie hier wat ideeën:

  • Internet-gerelateerde jobs, zoals webdesign, programmeren, online marketing, website/webwinkel beheren en (reis)bloggen.
  • Traditionele beroepen, zoals boekhouder, belastingadviseur, coach of consultant en docent.
  • Vrije beroepen, zoals schrijver, journalist, uitgever, fotograaf, ontwerper, componist en kunstenaar

De enige voorwaarde is dat de noodzaak tot face-to-face contact maar beperkt is tot een aantal (te plannen) momenten per periode of geheel digitaal mogelijk is.

Lees ook deze blog over online geld verdienen.

Nog meer tips in het Handboek voor Wereldburgers!

In Esthers boek vind je verder nog veel meer info over specifieke onderwerpen. Zo gaat Esther veel dieper in op het creëren van een online inkomen. Ze wijdt een heel hoofdstuk aan hoe je (online en in het buitenland) workshops organiseert en hoe je een webshop opzet. Ook gaat ze uitgebreid in op het opzetten van een offshore bedrijf en het vinden van klanten. Dit is allemaal enorm praktisch en je kunt dit – met een beetje motivatie – direct in de praktijk toepassen.

Weet je dus niet goed hoe je lange reizen kunt maken, hoe je een wereldburger of digital nomad wordt en kun je wel wat inspiratie en tips gebruiken? Je bestelt het digitale boek Handboek voor Wereldburgers al voor €7,95 op haar website of de papieren versie via Bol.com.

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten?