fbpx
Selecteer een pagina

Iedere startende én ervaren ondernemer maakt fouten. Echt, het hoort er bij. Maar sommige fouten kun je beter voorkomen. Dit zijn de 10 meest gemaakte fouten die ik en andere online ondernemers hebben gemaakt. En om je extra te helpen leg ik je uit hoe je deze fouten kunt voorkomen of oplossen. Doe er je voordeel mee!

1. Je doelgroep uit het oog verliezen

Niet weten wie precies je doelgroep is, of nog erger, denken dat je meerdere doelgroepen tegelijk kunt helpen. Gewoon niet doen. Je kunt niet singles én families aanspreken, of dertigers én gepensioneerden, of mensen geïnteresseerd in auto’s én babyvoeding.

Je kunt namelijk niet iedereen pleasen. En als jij eerst voor die ene doelgroep schrijft, en dan voor de andere, weet de lezer niet meer wat hij van je moet verwachten. Je lezer voelt zich niet aangesproken en zo kun je nooit een vertrouwensband opbouwen. En om succesvol online te ondernemen, heb je dat hard nodig.

Bedenk voor wie je precies onderneemt

Kies daarom een niche; hoe specifieker hoe beter. Denk goed na over wie je wilt bereiken met je website. Ga daarna een stapje verder en bedenk één persoon voor wie jij gaat schrijven. Dit kan iemand uit je omgeving zijn, maar ook een fictief persoon. Denk na over leeftijd, geslacht, interesses, inkomensniveau, opleiding en familiekenmerken.

Heb je die ene persoon, je ideale klant, goed in beeld? Mooi. Ontwikkel dan al je blogs, ebooks en andere online producten voor die persoon.

2. Geen duidelijk doel hebben

Zonder duidelijk doel schiet je met losse flodders. Wil je lekker hobby-bloggen, dan hoef je geen doel te hebben. Doe lekker waar je zin in hebt. Maar als ondernemer heb je gerichte resultaten nodig. Vraag jezelf dan ook af:

Wat wil je bereiken met je online onderneming?

Ga er goed voor zitten en geef een gedetailleerd antwoord. Dit is belangrijk, want als je je doel goed voor ogen hebt, wordt het vrij gemakkelijk om zakelijke beslissingen te nemen (deze wijsheid komt vaker terug in dit artikel).

Maak je doel meetbaar, dus niet “voldoende geld verdienen” maar een specifiek bedrag. Denk ook na over de doelstellingen die je moet behalen om dit doel te verwezenlijken, zoals het aantal klanten en producten dat je nodig hebt. En dat mag best ambitieus zijn.

Extra tip: pak je doel er regelmatig bij en kijk er opnieuw naar met een kritische blik. Je leert dagelijks bij dus waarschijnlijk kun je je doelstellingen bijsturen en aanscherpen.

3. Focussen op (de verkeerde) statistieken

Check jij iedere dag je aantal pageviews in Google Analytics? Of doe jij een vreugdedansje als je er weer een paar Facebook likes bij hebt? Tja, het is natuurlijk super fijn als je duizenden pageviews per maand hebt. Of duizenden users, honderden likes, een hoge domain authority (DA) of honderden e-mail inschrijvingen. Maar brengt het je dichter bij je doel uit punt 2?

Wil je samenwerken met bedrijven en eisen zij een minimum DA of aantal pageviews per maand, dan brengt zo’n getal je wel dichter bij je doel (al kun je jezelf afvragen of dit wel een slim verdienmodel is, maar dat terzijde).

Wil je een product verkopen, dan kun je deze getallen helemaal vergeten. Wat heb je aan duizend vlugge bezoekers als je genoeg hebt aan een paar serieus geïnteresseerden bezoekers? Focus je dus op de juiste getallen en laat je niet afleiden door onzinnige statistieken.

4. Niet effectief werken

Ik durf m’n hand ervoor in het vuur te steken: dit is de meest gemaakte fout van online ondernemers. Druk druk druk zijn met de verkeerde dingen. Je takenlijst puilt uit en je hebt nog 101 ideeën die je wilt uitwerken. Je bent altijd bezig met je bedrijf maar je behaalt geen enkel gewenst resultaat.

Als online ondernemer moet je slim met je tijd omgaan en productief werken. Je hebt geen baas die tegen je zegt wat je moet doen. Jij bepaalt het helemaal zelf! Dat is een mega groot voordeel, maar ook een valkuil.

Wat helpt je bedrijf vooruit?

Verdoe je tijd niet aan onzinnige werkzaamheden. Vraag je daarom bij al je taken af: helpt deze taak mijn bedrijf vooruit?

Wees hier heel kritisch in. Je hebt je doelgroep goed voor ogen en je weet wat je doel is. Hierdoor kun je goed bepalen wat prioriteit heeft. De werkzaamheden die je dichterbij je doelen brengen hebben prioriteit. Zo simpel is het. Al het andere kun je laten zitten.

De volgende veelgemaakte fouten (en hoe je ze kunt voorkomen) zullen je hier waarschijnlijk bij op weg helpen.

5. Inzetten op álle social mediakanalen

Het is een spastische neiging van veel (beginnende) ondernemers: op alle social mediakanalen aanwezig willen zijn. Op Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, YouTube* en Pinterest* actief zijn? Dan hou je geen tijd over om te ondernemen en de kans is heel klein dat je er succes mee behaalt.

Je zal dus moeten kiezen. Maar hoeveel dan?

Mijn antwoord: één social mediakanaal.

Echt, 1. Dat had je misschien niet zien aankomen, maar zeker als je net begint, kun je je focus beter leggen op maar één social mediakanaal en daar tijd, geld en energie in steken. Je kan er over een jaar een kanaal bij pakken. Of niet, als blijkt dat dat niet nodig is.

Welk kanaal je kiest hangt natuurlijk af van je doelgroep en je doelstelling. Maar nu je dat helder hebt geformuleerd, kun je deze beslissing zo nemen. Waar hangt je ideale bezoeker uit? En nog belangrijker: waar zijn ze actief als ze koopbereid zijn?

Ik koos voor Pinterest

Ik was druk in de weer met Twitter, Facebook en Instagram. Ik werd er hor en dol van, vond het ook helemaal niet leuk en ik behaalde mijn resultaten er niet mee. Ik koos er dus heel bewust voor om alleen tijd en geld te investeren in Pinterest. Dit heeft twee redenen: hier hangt mijn doelgroep rond en het is een manier om passief bezoekers aan te trekken. Meer over de kracht van Pinterest volgt in een andere blog.

+ Facebook

Inmiddels loopt Pinterest en ben ik (weer) actief op Facebook. Maar ik ben dit dus pas gaan doen toen Pinterest (en SEO) liep. Ik raad dit iedere online ondernemer met een beperkt aantal werkuren aan!

* Hoewel YouTube en Pinterest zoekmachines zijn en geen social mediakanaal, noem ik ze voor de volledigheid wel in dit rijtje.

Vind je het lastig om posts te schrijven voor social media? Lees dan hier dé oplossing voor als je geen social media content ideeën hebt.

6. Geen e-mailadressen verzamelen

The money is in the list

Loop je al een tijdje rond in het online wereldje, dan heb je deze uitspraak vast al eens gehoord. Het is erg Amerikaans, en in Nederland werkt e-mailmarketing anders dan in de VS, maar ondanks dat zit er zeker een kern van waarheid in.

Vraag maar aan een willekeurige succesvolle online ondernemer wat ze anders zouden doen als ze weer bij 0 begonnen. Ze zeggen allemaal dat ze dan direct waren begonnen met het opbouwen van een lijst (en niet pas na een paar jaar).

Waarom investeren in een emaillijst?

E-mailcontact met je lezers is namelijk dé manier om een relatie op te bouwen. Deze bezoekers hebben je toestemming gegeven om mails te sturen. Als ze je mails openen zijn ze extra geïnteresseerd in wat je te vertellen hebt. Je bouwt een band op en je lezers gaan je vertrouwen. Dat is de perfecte basis om uiteindelijk producten of diensten te verkopen.

Begin dus direct met het verzamelen van e-mailadressen van potentiële trouwe bezoekers.

Hoe je dat het beste kunt doen is stof voor een hele nieuwe blog, die er binnenkort aankomt.

7. SEO verwaarlozen

“SEO is ingewikkeld”

“Er is te veel concurrentie, ik kom toch nooit bovenaan in Google”

“Dat is alleen voor grote bedrijven met een marketingafdeling”

“Google verandert steeds haar algoritme, dat valt niet bij te houden”

Dit zijn veelgemaakte denkfouten van online ondernemers. SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel je website optimaliseren voor zoekmachines (Google). Met de juiste uitleg is SEO super eenvoudig. Daarnaast is het perfect voor kleine en beginnende online ondernemers, want je kan het helemaal zelf doen en er zijn nog talloze manieren om ook als kleine website hoog te scoren. En hoewel Google inderdaad continu dingen verandert aan haar algoritme, blijft de basis van SEO hetzelfde.

Waarom met SEO aan de slag?

Sta je met je website bovenaan in Google op de belangrijkste zoekwoorden voor jouw doelgroep, dan krijg je een continue stroom aan super geïnteresseerden bezoekers op je site. Deze bezoekers komen op je website omdat ze op zoek zijn naar een oplossing voor hun probleem, en jij biedt hen de perfecte oplossing aan. Ze lezen super nuttige informatie in je blogs, bekijken je producten en diensten, worden lid van je Facebookgroep, schrijven zich in voor je nieuwsbrief (^^ e-mailadressen verzamelen!) en worden uiteindelijk betalende klant.

Meer over SEO en hoe je meer écht geïnteresseerde bezoekers naar je website kunt trekken, lees je hier.

8. Niet investeren in je bedrijf

Niet investeren in je bedrijf betekent eigenlijk dat je jezelf en je bedrijf niet serieus neemt. Geld uitgeven als er geen geld binnenkomt is eng, I know, maar je hoeft echt geen mega bedrag uit te geven om toch een paar grote stappen vooruit te zetten.

Als online ondernemer maak je natuurlijk gebruik van WordPress.org met eigen hosting en een mooi thema, je investeert in handige tools en je besteedt waar nodig enkele werkzaamheden uit. Kom je er niet uit met de technische kant van je website, dan vraag je om hulp. Je blijft ook up-to-date over de ontwikkelingen in je vakgebied/niche en je volgt af en toe een workshop of bijeenkomst.

Dit hoeft geen ton te kosten. Als je 50 tot 80 euro per maand investeert in jezelf en je bedrijf, zet je al duidelijke stappen in de goede richting. En het is natuurlijk gemakkelijk om te bepalen waar je dan in investeert, want je hebt je doel helder op papier staan. Alleen dingen die je echt dichterbij dit doel brengen, zijn de investering waard.

9. Dagboek-achtige blogs schrijven

Er zijn maar weinig bloggers die geld verdienen aan een website vol met wat-ik-vandaag-gedaan-heb-blogs. Toen ik in 2012 begon met bloggen dacht ik ook dat mensen wel geïnteresseerd zouden zijn in wat ik dagelijks doe. Grap van de eeuw, natuurlijk kan het ze geen klap schelen wat ik dagelijks doe.

Uitzonderingen daargelaten hoor, het kan heus nog wel, maar het is onverstandig om daar op in te zetten. Toch zie ik nog steeds ondernemers die zich focussen op hun eigen verhaal.

Schrijf voor je lezer

Wil je succesvol online ondernemen, schrijf dan voor je lezer. Achterhaal wat je ideale klant wil weten. Zorg voor informatieve blogs die vragen van lezers beantwoorden en bied goede oplossingen voor hun problemen aan.

Kun je dan nooit meer iets over jezelf vertellen? Nee, dat dan weer niet. Persoonlijke anekdotes maken je blog beter, het geeft de lezer een beeld van wie je bent, het geeft herkenning. Zorg er wel voor dat je ik-verhaaltjes altijd relevant en nuttig zijn voor je lezer.

10. Denken dat je in korte tijd een stabiel inkomen hebt

Realistische verwachtingen ontbreken nog wel eens bij beginnende online ondernemers. Je hebt talloze succesverhalen gehoord, maar vaak vermelden deze ondernemers niet hoe lang ze al in het wereldje rondlopen (uitzonderingen daargelaten). Ook is niet iedere ondernemer even open over die eerste jaren waarin het echt een struggle is. Iedere ondernemer is ooit bij 0 begonnen en iedere ondernemer heeft fouten gemaakt (en maakt ze nog steeds…).

Als je succesverhalen hoort, vraag dan altijd eerst goed na wat er aan dat succes vooraf ging.

Advies voor nieuwe online ondernemers

Is het dan helemaal hopeloos om nu als nieuwe online ondernemer te beginnen? Nee hoor! Leer van de succesvolle ondernemers. Voorkom dat je hun fouten maakt en zet door.

Uiteindelijk kom je er wel, maar het duurt gewoon echt een paar jaar. Zorg dan ook dat je een flinke buffer hebt en zet niet al je geld en tijd in op één verdienmodel. Ga bijvoorbeeld ook als freelancer aan de slag. Ik hoor menig online ondernemer denigrerend doen over “uurtje factuurtje”, maar er is niks mis mee. Zeker als je in dezelfde niche aan de slag gaat. Je bouwt namelijk een handig netwerk op en je doet relevante ervaring op wat je weer kunt gebruiken in je online onderneming.

Sneller je doelen halen

Hopelijk vond je deze veelgemaakte fouten leerzaam. Voorkom deze fouten en maak een vliegende start. Zo behaal je veel sneller je doelen.

Welke fout heb jij wel eens gemaakt bij het online ondernemen?