fbpx
Selecteer een pagina

De titel van het boek van Tim Ferriss (The 4-Hour Workweek) laat je geloven dat het voor iedereen is weggelegd, zo’n 4-urige werkweek, maar helaas moet ik je nu al meteen uit die droom helpen… Ferriss vertelt in zijn boek over een droomleven met heel veel vrije tijd. Dat klinkt heel mooi. En ja, hij werkt nu ongeveer 4 uur per week, maar voor hij zover was, werkte hij bijna 24/7.

Non-stop werken

Ferriss was zo’n 80 uur per week. Tot hij dacht: zak er allemaal maar in, toedeledokie. Hij vertrok voor een reis naar Europa (hij noemt zijn bezoek aan Amsterdam legendarisch hehe) en ontdekte dat zijn bedrijf gewoon doorliep.

Hé, dacht Ferriss, dat is mooi, en hij verlengde zijn reis met nog een paar maanden. Inmiddels is hij non-stop op reis.

Alles uitbesteden

Hij heeft meerdere virtual assistants die voor hem zijn email en to do’s filteren, waardoor hij dus amper iets hoeft te doen, en hij heeft een heel elftal aan werknemers die zijn bedrijf voor hem runnen.

Hij besteedt ongeveer één uur per week aan emails checken. Dan zijn er nog drie werkuren over voor andere werkzaamheden.

Hij werkt dus eigenlijk niet zoveel meer voor en aan z’n bedrijf. Maar voor hij het runnen van zijn bedrijf zo kon overdragen aan anderen, werkte hij zich dus jaren helemaal kapot.

Wat doet hij nu dan wel? Hier en daar houdt hij een lezing. Hij schrijft zo nu en dan wat, en that’s it.

Maar denk dus niet dat je door het lezen van zijn boek hoppa naar een 4-urige werkweek kan overstappen, want het zit toch net even anders.

Heb je dan helemaal niks aan dit boek?!

Jawel, maar verwacht geen helder stappenplan om een 4-urige werkweek te realiseren.

Het boek vertelt een enorm enthousiasmerend verhaal en zorgt ervoor dat je kritisch naar je (werkende) leven gaat kijken.

Als je al een tijdje rondloopt met de vraag ‘is dit alles?’ of jezelf al tijden afvraagt of je niet beter een einde kunt breien aan je leven als loonslaaf, dan is dit een heel fijn boek!

Meer vrije tijd en meer reizen

Ferriss beschrijft hoe ook een 9tot5-schaapje een leven met meer vrije tijd en reizen kan creëren.

Het vereist wel het één en ander aan voorbereiding, maar je hoeft niet eerst jaren 24/7 te ondernemen (zoals hij heeft gedaan) voor je dat doel hebt bereikt.

Het doel is dan ook niet dat je door zijn boek een 4-urige werkweek krijgt (ook al doet de titel dat wel vermoeden), maar wel dat je (gevoelsmatig) meer vrije tijd hebt, meer controle over je leven krijgt en meer van de wereld kunt zien.

Tim Ferriss’ The 4-Hour Workweek is zeker een aanrader!

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten?