fbpx
Selecteer een pagina

Wil je graag een activity tracker kopen, maar twijfel je tussen een dure en een goedkope activity tracker? Ik heb ervaring met een dure fit tracker en een goedkope stappenteller. Is de dure Garmin Vivosmart HR+ van €150 echt veel beter dan de goedkope Xiaomi Mi Band 2 van €27? Je leest er alles over in deze blog.

Functies

De Garmin Vivosmart HR+ is een heel uitgebreid horloge, maar de Xiaomi Mi Band 2 heeft stiekem ook veel opties:

Functie Garmin Vivosmart HR+ Xiaomi Mi Band 2
Stappenteller ja ja
Traptredenteller ja nee
Hartslagsensor ja ja (maar niet continu)
Hartslagzones monitoren ja ja (via smartphone)
Calorieënteller ja ja (maar niet nauwkeurig)
Slaapmonitor ja ja
Hoogtemeter ja nee
Afstand ja ja
GPS ja, ingebouwd ja, als gekoppeld aan smartphone
Waterdicht ja, tot vele meters diep nee, alleen spatwaterdicht
Tijd en datum ja ja
Timer ja nee
Stopwatch ja nee
Alarm (stille wekker) ja ja
Doelen stellen ja ja
Losse polsbandjes beschikbaar nee ja
Overige Syncen met smartphone waardoor je het weer kunt bekijken, muziek kunt aanzetten en meldingen binnen krijgt bij berichten Syncen met smartphone zodat je meldingen krijgt bij berichten

Dit is geen volledige functieslijst, maar een samenvatting van wat ik denk dat de belangrijkste functies zijn.

Verschillen Garmin en Xiaomi

Groot verschil tussen de Garmin Vivosmart HR+ en de Xiaomi Mi Band 2 is dat je op het horloge van de Garmin meer opties hebt. Zo zit er op de Garmin een GPS functie en wil je een activiteit (zoals wandelen of fietsen) tracken, dan kun je dat op de Garmin zelf aanzetten en bijhouden. Bij de Xiaomi kun je ook activiteiten tracken, maar dan heb je de app op je mobiel nodig.

Zowel de Garmin als de Xiaomi zijn een activity tracker met hartslagmeter, maar de Garmin meet de hartslag continu en de Xiaomi alleen als je er opdracht toe geeft. Dit maakt de Garmin geschikter voor sporttracking.

Uiterlijk en gebruiksvriendelijkheid

Wat allereerst opvalt is de grootte van de Garmin. Het is best een joekel zo om m’n pols. Ik heb hiervoor jarenlang een Polar horloge gedragen en die was ook best groot. Ik vind het dan ook geen probleem, maar ik kan me voorstellen dat als je dunne polsen hebt, de Garmin best aanwezig is.

De Xiaomi is wat verfijnder. Wat ook makkelijk is, is dat je met je pols een flip beweging kunt maken om door het menu te scrollen. Je moet wel flink flippen, dus als je je pols alleen maar rustig draait, is dat onvoldoende. Of tik met je neus tegen het schermpje.

Bij de Garmin moet je over het scherm swipen (of met je neus op het scherm tikken, als je geen handen vrij hebt).

Voor beide geldt dat als je de tijd wilt zien, het voldoende is om het scherm aan te tikken. Ook in het donker, want dan is het schermpje verlicht.

Batterij

Omdat de Garmin continu de hartslag meet en GPS heeft, gaat de batterij minder lang mee. Zet je iedere dag de GPS aan (bijvoorbeeld een uur tijdens het wandelen of hardlopen), dan moet je om de 3 dagen de batterij opladen. Hiervoor plug je je horloge met een kabeltje in je laptop of met een usb-blokje in een stopcontact.

Opladen duurt niet lang − denk zo’n half uur. Je kunt ook iedere dag je horloge circa 10 minuten aan de laptop hangen (als je toch je gegevens wilt inzien, zie hier onder over synchroniseren).

De Xiaomi hoef je nauwelijks op te laden. Ongeveer één keer per maand (!) opladen is al voldoende.

App

Garmin heeft een app genaamd Garmin Connect. Op desktop open je eerst de tool Garmin Express. Daarna synchroniseert ‘ie alle data naar de Garmin Connect app. Hier kun je mega veel data inzien, zoals je aantal stappen, hartslag en slaapinfo. Ook kun je onder meer je calorieverbruik van MyFitnessPal syncen en workouts en trainingsplannen opstellen. De app heeft nog veel meer opties, maar ik heb nog niet alles bekeken.

De app van Xiaomi heet Mi Fit en is iets minder uitgebreid. Maar, ook in de Mi Fit app kun je de belangrijkste gegevens terugvinden. De Mi Fit app kun je alleen op een smartphone raadplegen en niet op laptop.

Synchroniseren met app

Dikke plus voor de Xiaomi! Je zet je bluetooth aan en hoppa, echt binnen een paar seconden zijn de gegevens met de app gesynchroniseerd.

De gegevens van de Vivosmart kun je in de app zowel op mobiel als op desktop bekijken. Op zich heel handig, maar het synchroniseren op mobiel gaat best traag. Ik ga dan ook tijdens het synchroniseren gewoon even tandenpoetsen ofzo.

Op de desktop gaat het beter: je sluit het horloge aan met een kabeltje en er is direct verbinding. Synchroniseren duurt dan maar een paar seconden. Op zich werkt het dus wel, maar van een duur horloge had ik verwacht dat dit beter zou werken op de smartphone.

Accuraat

Hoe accuraat beide activiteiten trackers zijn kan ik niet exact beoordelen, maar ik heb beide horloges een paar dagen tegelijk gedragen en ze wijken ongeveer 10% van elkaar af. Als ik op allebei GPS aanzet, komt de meting vrijwel geheel overeen. Naar mijn mening kan ik dus stellen dat stappen, aantal kilometer en routes (gemeten met GPS) accuraat worden gemeten.

Wel is er een duidelijk verschil te zien in slaapmetingen. Beide horloges meten totale slaap en aantal uren diepe en lichte slaap inclusief bewegingen. De totale slaap komt redelijk overeen, maar het verschil zit ‘m vooral in het aantal uren diepe en lichte slaap. De Garmin meet bij ’s avonds stilzitten (bijvoorbeeld een boeiende film kijken) en bij het in bed lezen al lichte slaap. Niet zo accuraat dus.

De Xiaomi is ook ‘strenger’. Waar de Garmin ruim 4 uur diepe slaap meet, registreert de Xiaomi maar 1,5 uur. Ik heb alleen geen flauw idee welke fit tracker de diepe slaap juist meet.

Fitter worden met een fit tracker

Ik ben over beide activity trackers tevreden. Het helpt om meer te bewegen − zeker op werkdagen waarbij je zo urenlang op je gat zit. Je kunt een alarm instellen waardoor je horloge gaat trillen als je te lang stilzit. Dan maar een extra rondje naar de keuken voor een bakje thee.

Aan de andere kant is het dragen van zo’n stappenteller ook mega confronterend. Op sommige dagen haal ik de target van 10.000 stappen bij lange na niet. Dan voel ik me ineens veel ongezonder, terwijl ik me er anders niet bewust van ben.

10 duizend stappen per dag

Over die 10.000 stappen hè. Er wordt algemeen aangenomen dat je minimaal 10.000 stappen per dag moet zetten (of dit klopt of niet is een andere discussie, maar het is wel een mooie target). Om dit te halen moet je minimaal 1,5 uur stevig wandelen en daarnaast de rest van de dag redelijk actief blijven. Met een half uurtje wandelen (zoals ook vaak het advies is) kom je dus niet aan dat minimum. En ook een paar uur slenteren door een dorp of met je kinderen door het bos wandelen, is niet genoeg (weet ik uit ervaring). En zit je de hele dag op kantoor, don’t shoot the messenger, dan haal je het ook niet (tenzij je een uur heen en een uur terug naar je werk loopt).

Voor- en nadelen Garmin en Xiaomi

Voor de volledigheid de voor- en nadelen van de Garmin Vivosmart HR+ en de Xiaomi Mi Band 2 op een rij:

Voordelen Garmin

 • GPS ingebouwd
 • Continue hartslagmeter
 • Geeft verbrande calorieën weer

Nadelen Garmin

 • Batterij snel leeg
 • Synchroniseren met smartphone is een beetje traag
 • Groot (al vind ik dit zelf geen nadeel)
 • Duur

Voordelen Xiaomi

 • Klein en fijn
 • Synchroniseren gaat snel
 • Goedkoop

Nadelen Xiaomi

 • Voor GPS heb je een smartphone nodig
 • Geen constante hartslagmeting

Eindoordeel

De Garmin Vivosmart HR+ heeft GPS en continue hartslagmeting als extra functie. Beide zijn gemakkelijk in gebruik, maar de Xiaomi is kleiner en simpeler. Ook zijn beide trackers nauwkeurig. Het grote verschil zit ‘m uiteindelijk in de prijs: €150 vs €27.

Is de goedkope Xiaomi ook van slechte kwaliteit? Nee!

Welke je kiest, hangt af van je wensen.

 • Wil je GPS en continue hartslagmeting – bijvoorbeeld omdat je ‘m voor het sporten gaat gebruiken – dan is de investering in een Garmin Vivosmart HR+ een goede keus.
 • Wil je een eenvoudige stappenteller die je om je pols draagt (en niet aan je broek hangt met een clip) met wat extra functies, dan kun je beter voor de Xiaomi Mi Band 2 gaan.

Xiaomi Mi Band 2 kopen

De Xiaomi is bij Light in the Box gekocht. Die kost €21, maar de levertijd is wel een paar weken.

Geen zin om zo lang te wachten? Bij Bol.com verkopen ze ‘m ook, maar dan voor €27. Je hebt ‘m dan wel morgen in huis!

Garmin Vivosmart HR+ kopen

Je koopt de Garmin Vivosmart HR+ voor €165 bij Bol.com.

Vragen?

Zo, dat was ‘m. Hopelijk heb ik je keuze tussen een dure en goedkope activity tracker gemakkelijk gemaakt. Als je na het lezen van deze informatie toch nog vragen hebt, stel ze gerust!

Ik heb dit stuk geschreven vanuit mijn persoonlijke ervaring, omdat ik oprecht tevreden ben en niet omdat een bedrijf hierom vroeg. Ik heb affiliate links geplaatst. Affili wat? 

Prijzen zijn voor het laatst geupdate op 15 april 2018.