fbpx
Selecteer een pagina

Is je peuter gek op alles wat wielen heeft of wordt hij helemaal hor en dol van boten? Ga dan naar Dordt in Stoom! Wij zijn er vorig jaar met onze dreumes van toen 1,5 jaar oud naar toe gegaan en het was voor het hele gezin een heel leuk dagje uit.

Stoommachines en stoomboten

Tijdens Dordt in Stoom vind je in Dordrecht een heel arsenaal aan stoomvoertuigen. Dit klinkt misschien saai, maar voor jong en oud is er een heleboel te zien. Om je een idee te geven; je vindt er stoomtreinen, historische bussen, stoomschepen, stoommachines en – wat wij het leukst vonden – een ouderwetse brandweerwagen die wordt getrokken door paarden.

Brandweerwagen getrokken door paarden - Dordt in Stoom

Brandweerwagen getrokken door paarden

Je kunt door de haven slenteren en van alles bekijken, maar een rondvaart met een stoomboot behoort ook tot de mogelijkheden. Dit hebben wij niet gedaan, omdat het helaas begon te regenen halverwege de middag.

Bootjes kijken tijdens Dordt in Stoom

Bootjes kijken tijdens Dordt in Stoom

Bluswagen - kinderen mogen aan de stoomhendel trekken - Dordt in Stoom

Bluswagen: kinderen mogen aan de stoomhendel trekken

Stoomtrein @ Dordt in Stoom 2015

Stoomtrein

Stoomboot bij Dordt in Stoom

Stoomboot bij Dordt in Stoom

Leuk voor dreumes en peuter

Ook leuk voor de kleintjes is het miniatuur stoomtreintje. Kinderen kunnen hier een ritje op maken. Ik vond vooral de machinist er wel komisch bij zitten, met z’n knieën tot onder z’n oksels opgetrokken.

Volle terrasjes en overal muziek

Verder vind je door de stad verspreid meerdere shantykoren (visserskoren) en orkesten. Overal is dus muziek waardoor de sfeer extra gezellig is. Ook de terrassen draaien overuren. Helaas was het die dag erg druilerig weer (Nederlandse lente), maar het merendeel van de terrassen is overdekt met luifels dus toen het begon te regenen dook iedereen het terras op.

Dagkaart voor Dordt in Stoom

Voor enkele activiteiten moet je betalen. Zo kun je een dagkaart kopen (volwassenen €16 en kinderen €14) waarmee je een ritje kan maken in een stoomtrein, stoomboot en oldtimerbus. Ook krijg je met je dagkaart toegang tot de modelbouwshow van de miniatuurstoommachines (3 keer woordwaarde!).

Uiteraard kun je voor al deze onderdelen ook losse kaartjes kopen bij de kassa’s die door heel Dordrecht verspreid staan.

De oldtimer bus vertrekt - Dordt in Stoom

De oldtimerbus vertrekt

Nu even wat praktische zaken.

Dordt in Stoom 2020?

Wij zijn naar Dordt in Stoom 2016 geweest en ik ging er eigenlijk vanuit dat het ieder jaar wordt georganiseerd, maar het wordt iedere twee jaar georganiseerd, in de even jaren dus.

Dus, in 2019 even geen Dordt in Stoom, maar op 5, 6 & 7 juni 2020 weer wel. Kijk op hun website voor het programma.

Parkeren bij Dordt in Stoom

Als je op loopafstand van het hele gebeuren wilt parkeren, betaal je de hoofdprijs. Gelukkig kun je ook gratis parkeren. Vanaf de snelweg volg je gewoon de gele borden naar één van de gratis parkeerplaatsen. Wij hebben zonder problemen een parkeerplek gevonden.

Dordrecht is eigenlijk best een mooie stad met historische panden en schattige straatjes

Dordrecht is eigenlijk best een mooie stad met historische panden en schattige straatjes

Pendelbus vanaf de parkeerplaats

Vanaf de parkeerplaats pak je een gratis (!) pendelbus naar het centrum van Dordrecht. De pendelbus komt iedere 10 minuten langs, dus je staat nooit lang te wachten.

Het bustochtje zelf duurt ook niet lang; ongeveer een kwartier. Vanaf het centrum (vlakbij het station) is het nog zo’n tien minuten lopen naar waar het allemaal te doen is.

Onthoud de naam van de parkeerplaats!

Onthoud wel goed de naam van de parkeerplaats. Om terug te komen bij je auto moet je in het centrum namelijk wel in de juiste pendelbus stappen. Wij hebben een extra rondje Dordrecht gehad omdat we in de verkeerde waren gestapt.

Met de trein

Uiteraard kun je ook met het OV naar Dordt in Stoom. Heel gemakkelijk zelfs, want vanaf het station (waar de pendelbussen ook in de buurt stoppen) is het nog maar zo’n 10 minuten lopen.

Lunchen tijdens Dordt in Stoom

In Dordrecht zijn heel veel leuke restaurantjes te vinden waar je tijdens Dordt in Stoom kunt lunchen. Ik kan helaas geen tips geven over een kindvriendelijk eetcafé, want wij hebben onze zelfgesmeerde boterhammetjes op een bankje gegeten.

In het restaurant waar wij voor de regen hebben geschuild (en een kopje koffie hebben gedronken), vonden ze het in ieder geval geen probleem dat we met onze dreumes waren. Ik heb hier verder geen faciliteiten voor kleine kinderen gezien. Op de wc was ook geen verschoningsplek.

Lunchen op een bankje tijdens Dordt in Stoom

Roan wilde weer klimmen

Lunchen op een bankje tijdens Dordt in Stoom

Lunchen op een bankje

Buggy of drager?

Op sommige plekken bij de haven is het heel erg druk. Niet enorm massaal, je kleine kinderen zullen niet onder de voet worden gelopen, maar heb je een kleintje bij je die nog niet zo ver kan lopen, dan raad ik je aan om een drager mee te nemen.

En, lijkt het je wat om met je dreumes of peuter naar Dordt in Stoom te gaan?