fbpx
Selecteer een pagina

Het boek Digital Nomads: How to live, work and play around the world van Esther Jacobs en André Gussekloo is een hele uitgebreide introductie voor beginnende digital nomads. Ze hebben hun boek in drie onderwerpen opgedeeld: live, work en play. Vooral de eerste twee delen zitten vol met handige tips over werken, financiën en leven als digital nomad. De tips worden afgewisseld met inspirerende interviews met digital nomads, waardoor het boek lekker vlot leest. Twijfel je of dit boek wel nuttig is? Ik heb het voor je samengevat, dus lees maar even verder!

Digital nomads zijn de toekomst

In de introductie zat ik al in m’n handjes te klappen. Pieter Levels – mogelijk de bekendste Nederlandse digital nomad – beschrijft hoe de toekomst van werk er (volgens hem) uit gaat zien: 60% zal freelancer zijn, waarvan 1/3e als digital nomad rondreist. Nu weet ik niet of deze cijfers precies kloppen, maar dat we meer gaan freelancen en meer locatie onafhankelijk gaan werken lijkt mij wel een correcte voorspelling.

Uiteraard juich ik deze ontwikkeling toe! We zijn namelijk niet in te delen in een categorietje en daardoor krijgen we een bende van bureaucratische rompslomp over ons heen gestort. Wel of niet uitschrijven uit de GBA? Hoe regel je verzekeringen? Hoe zit het met je paspoort verlengen, VISA’s, je bankrekening, pinpas en creditcard en waar registreer je je bedrijf? Als het aantal digital nomads stijgt, worden hopelijk ook die problemen en onduidelijkheden opgelost.

Voor je vertrek: minimaliseren

Maar tot instanties klaar zijn voor digitals nomads moeten we het doen met de tip en tricks uit dit soort digital nomads boeken. Om maar meteen goed van start te gaan: minimaliseren voor je vertrek is noodzakelijk. Dat klinkt heel cliché, maar heb je wel eens gemerkt hoe gemakkelijk het is om met te veel spullen op vakantie te gaan? Als je uit je koffer gaat leven, zijn dat de enige spullen die je (nodig) hebt. En hoe minder spullen, hoe minder je hoeft mee te slepen.

Thuis, voor je vertrek, kun je alvast met minder leven, zodat je precies weet wat je nodig hebt en dus mee moet nemen in je backpack. Zo leef ik ook nog steeds met een klein stapeltje kleding. Precies het stapeltje dat in een kastje in de caravan past. Daarom sta ik ook altijd met dezelfde outfit op de foto. Daar schaam ik me niet voor: we leven met minder spullen, omdat we daar bewust voor kiezen.

Lees hier meer over hoe je kunt minimaliseren en besparen.

Voor je vertrek: (be)sparen

Ook sparen is noodzakelijk, tenzij je de loterij hebt gewonnen. Sparen begint met snijden in je maandelijkse kosten. Hou tot op de euro bij hoeveel je aan wat uitgeeft. Kijk kritisch naar je uitgaven en bepaal waarop je kunt besparen. Esther en André geven een lijst met voorbeelden:

  • Zeg je krant- en tijdschriftabonnementen op en lees voortaan via Blendle. Let op: zet automatisch opwaarderen NIET aan.
  • Verkoop je auto.
  • Verhuur een kamer.
  • Ga in december op zoek naar de voordeligste zorgverzekering.
  • Neem geen mobiel abonnement met smartphone. Koop een losse telefoon (2e hands bijvoorbeeld), zeg je eventuele sim only mobiele abonnement op, gebruik zoveel mogelijk WiFi en neem een prepaid-kaart. Let op: zet automatisch opwaarderen NIET aan.
  • Doe boodschappen op de markt.
  • Haal geen broodjes of luxe koffie bij de Kiosk of Starbucks; smeer zelf boterhammetjes en neem koffie van thuis mee in een thermosbeker.
  • Koop geen dure cadeautjes, maar maak ze zelf. Ben je geen knutselaar? Maak dan een voucher voor een leuk dagje uit, zoals picknicken in het park of een fietstochtje maken.

Bij al deze tips draait het om één ding: bepaal waar je prioriteit ligt. Dus, wil jij (fulltime) reizen of wil je je geld uitgeven aan onnodig luxe producten?

Bespaartips voor op reis

Ook als je eenmaal vertrokken bent, zijn er verschillende manieren om te besparen op je kosten. Sowieso zijn de bovengenoemde tips van toepassing tijdens je reis, maar denk ook aan het volgende:

  • Hoe langzamer en flexibeler je reist, hoe goedkoper je uit bent. Kijk maar eens naar mijn blog over Skyscanner: als je langzaam en flexibel reist kun je voor €300-nog-wat naar Bali vliegen.
  • Verblijf vooral in ‘goedkope’ landen, zoals in Azië.
  • Op reis kun je veel ruilen en ‘ronselen’. Ben je goed in het maken van foto’s of het schrijven van teksten? Vraag dan eens bij de hoteleigenaar of je een paar nachten gratis mag verblijven in ruil voor een paar mooie foto’s of teksten voor zijn website.
  • Zoek goedkope accommodaties op, zoals hostels, couchsurfing en huisoppassen. Voor AirBnB’s en appartementen geldt ook: hoe langer je blijft, hoe goedkoper. Slow travel dus. Ook een goedkope manier van reizen is het nemen van een relocation cruise.

Administratieve rompslomp voor je vertrekt

Op vakantie gaan kan voor vertrek al een flinke to-do-lijst opleveren, maar voor lange of onbepaalde tijd rondreizen zorgt helemaal voor wat administratieve to-do’s.

  • Wat moet je doen met je huis? Een koopwoning kun je onderhuren. Een huurwoning mag je vaak niet onderhuren. Neem hiervoor contact op met je huurbaas. Ga je voor een bepaalde tijd op reis, bijvoorbeeld een half jaar en wil je daarna weer graag je huurhuis betrekken, denk dan even na of je wel slapende honden wakker wilt maken.
  • Scan al je belangrijke papieren en zet ze in Evernote, Dropbox of Google Drive. Zo heb je altijd snel de juiste papieren bij de hand.
  • Heb je nog geen creditcard? Regel er één voor je vertrekt en activeer ook buitenlandgebruik.
  • Ga je naar een land buiten de EU, dan moet je waarschijnlijk een VISA regelen. Check voor vertrek de regels over de benodigde VISA’s, want soms moet je ze ruim voor vertrek bij een ambassade regelen (zoals bij Cuba). Vraag een toeristenvisa aan (en dus niet voor zaken), anders krijg je bij immigratie onnodig moeilijke vragen.
  • Voor sommige bestemmingen heb je een retourticket nodig om het land in te komen. Reis je alleen met enkeltjes (en heb je nog niet je volgende enkeltje geboekt waarmee je dat land weer verlaat), dan kun je bij Best Onward Ticket je gegevens van een retourticket ‘huren’. Dit kost je $12.
  • Benieuwd hoe digital nomad-vriendelijk jouw gewenste bestemming is? Kijk eens op NomadList.com.
  • Wat je moet doen met je zorg- en reisverzekering is een ingewikkeld verhaal. Dit hangt af van hoe lang je gaat reizen en of je wel of niet bent uitgeschreven uit de GBA (zie hieronder). Ga je voor een bepaalde tijd reizen, maar niet langer dan een jaar, blijf dan gewoon ingeschreven staan. Verzeker alleen dat wat je niet zelf kunt betalen. Heb je iets te declareren bij je reisverzekering, geef dit dan op als toerist en niet onder de noemer business.

Uitgeschreven uit de GBA: en dan?

Wat te doen als je bent/wordt uitgeschreven uit de GBA? Allereerst is het goed om te beseffen hoe blij we moeten zijn met ons Nederlandse paspoort. We kunnen in heel Europa vrij reizen en in vrijwel alle landen in de wereld kunnen we zonder problemen door de douane stappen. Ook het krijgen van een (toeristen)visa is relatief makkelijk.

Als je je uitschrijft uit de GBA (of zoals Esther Jacobs overkwam, als je wordt uitgeschreven) behoud je sowieso het recht op je Nederlandse paspoort. Dat is fijn om te weten hè 🙂 Maar eenmaal uitgeschreven, bevind je je in niemandsland. Je bent nergens geregistreerd en je hebt ook geen adres. Hier snappen instanties helemaal niks van en je krijgt dan ook absoluut lastige vragen voor je kiezen. Esther en André raden aan om je in een ander (gunstig!) land te registreren. Eigenlijk ga je dan op papier emigreren.

In welk land registreren?

Bij het kiezen van een land om je te registreren, kun je op de volgende dingen letten:

  • Gunstige belastingregels voor inkomsten, zoals een vlaktaks;
  • Toegang tot een lokaal bankaccount om je inkomsten op te ontvangen;
  • Bilateraal belastingovereenkomst.

Panama, Dominicaanse Republiek, Malta, Maleisië en de Filipijnen zijn landen waar veel digital nomads zich hebben geregistreerd. Heb je een offshore bedrijf, let er dan op dat je je niet registreert in dat land. Je mag namelijk geen zaken doen in het land waar je offshore bedrijf is gevestigd.

Je kunt ook besluiten om je nergens te registreren. Realiseer je wel dat dit voor veel problemen kan zorgen. Zo moet je op ieder vliegveld aangeven waar je woont. Welk adres geef je dan op? Ook verzekeringsmaatschappijen, banken, overheden en belastinginstanties willen een adres weten. Je voorkomt dus heel wat gedoe door je toch ergens te registreren.

Esther en André hebben zich uiteindelijk allebei in Spanje ingeschreven.

Meer hierover weten? Ik schreef een uitgebreide handleiding over het wel of niet uitschrijven uit de GBA

Financiële tips voor digital nomads

Op reis krijg je te maken met dingen als exchange fees en internationale transacties. En hoe krijg je eigenlijk uitbetaald als je remote werkt? Ik heb de belangrijkste financiële tips uit het Digital Nomads boek voor je verzameld:

  • Het openen van een bankrekening zonder adres is heel moeilijk. Probeer dus je Nederlandse bankrekening aan te houden, ook als je voor onbepaalde tijd vertrekt en niet meer geregistreerd bent in de GBA. Geef wel een geldig Nederlands adres op bij je bank (bijvoorbeeld bij je ouders), zodat ze je post kunnen blijven versturen.
  • In alle landen hanteren ze andere ATM en exchange fees. Bekijk per land wat het gunstigst is.
  • PayPal is een uitstekende manier voor online betalen en het ontvangen van betalingen. Zo kun je voor je freelance opdrachten ook via PayPal uitbetaald krijgen. Let wel op: bij een saldo boven de $3.000 wil PayPal je adres valideren. Regel daarom een recente scan van je bankafschrift of telefoonrekening.
  • Een andere optie is Payoneer. Dit is eigenlijk een virtuele internationale bankrekening. Je kunt hiermee als individu geen geld overschrijven naar een ander individu, maar je krijgt wel een mastercard waarmee je kunt pinnen en online kunt betalen. De transactiekosten van Payoneer zijn lager dan bij PayPal.
  • Gebruik Transferwise voor internationale transacties.
  • Let extra op je digitale veiligheid. Ga je online je financiën regelen, creëer dan een VPN met bijvoorbeeld hidemyass.com (€5 per maand).
  • Als je facturen verstuurt naar opdrachtgevers krijg je te maken met BTW (in het Engels VAT). Dit is een ingewikkeld verhaal. Officieel reken je de BTW van het land waar je opdrachtgever is gevestigd. Als je er meer over wilt weten, raad ik je aan om een expert om advies te vragen.

Online werken: hoe en wat?

Uiteraard gaat een groot deel van het hoofdstuk Work over locatie onafhankelijk werken. Esther en André beginnen hierbij met de basis. Zo leggen ze uit welke typische online jobs er bestaan (denk aan copywriter, grafisch designer en travel blogger) en hoe je je freelance carrière op de rit krijgt. De belangrijkste tips zijn als volgt:

  • Zorg voor een website met portfolio en goede reviews. Zorg ook dat je zichtbaar bent op bijvoorbeeld social media. Hierdoor bouw je een imago als expert op.
  • Bouw een e-maillijst op (via je website).
  • Denk er aan: het draait niet om jou. Het gaat om wat belangrijk en handig is voor jouw (potentiële) klanten.
  • Ga niet de concurrentie aan op basis van prijs.
  • Lever hoogstaande kwaliteit. Niet alleen inhoudelijk, maar denk ook aan je persoonlijke stijl, of dat je altijd ruim voor de deadline levert of excellente klantenservice biedt.
  • Focus je op resultaatgerichte opdrachten in plaats van op uurtje factuurtje.

Passief inkomen genereren

Of een passief inkomen echt bestaat laat ik hier even in het midden. Esther en André zijn er sceptisch over, maar geven wel een boel tips over het opzetten van zo’n passief inkomen in de vorm van een online business. Hierbij heb je volgens hen twee mogelijkheden: het verkopen van digitale producten en het verkopen van fysieke producten. Ga vooral niet aan de slag met (fysieke) elektronische producten, want dat gaat alleen maar kapot waardoor je met ontevreden klanten en retourzendingen zit opgescheept.

Wat moet je dan wel doen? Check allereerst Amazon voor goede ideeën. Hier krijg je ook meteen een beeld van je concurrentie. Verdiep je ook in het samenwerken met een ‘fulfillment company’. Die regelt de opslag en verzending van je product, want als digital nomad heb je daar geen ruimte voor natuurlijk. Ook Amazon biedt deze service (uiteraard tegen een fee) aan.

Meer weten? Ik vertel je hier meer over de 5 beste opties om online geld te verdienen.

Let the fun begin!

Na alle serieuze informatie over administratie, financiën en werk, begint het laatste deel Play. Toch ook hier een kritische noot, want dat digital nomad leven is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Zo heeft een digital nomad altijd problemen met het vinden van een redelijke WiFi-verbinding. Door deze eeuwige zoektocht naar WiFi verblijven de meeste digital nomads in stedelijk gebied. Op een verlaten bounty eiland of op het rustige platteland is vaak geen (goede) WiFi. Ook voelen digital nomads zich regelmatig eenzaam.

Aan die eenzaamheid is gelukkig wat te doen! Er bestaan namelijk genoeg plekken (hubs) waar digital nomads elkaar ontmoeten, en samen werken en leven. En ook voor het vinden van de ware liefde kun je al terecht op datingsites speciaal voor digital nomads (zoals Nomad Soulmates en de Facebookgroep Nomad Soulmates).

Stop met smoesjes bedenken

Nog twijfels over het digital nomad leven? Esther en André hebben een belangrijk advies: stap uit je comfortzone. Stop met twijfelen en stop met het bedenken van smoesjes. De externe omstandigheden zijn nooit perfect, dus het beste moment om te vertrekken is NU.

In dit Digital Nomads boek staan nog veel meer tips. Zo gaan Esther en André uitgebreid in op productiviteit, fit blijven tijdens het reizen, hoe je als freelancer aan opdrachten komt, hoe je als investeerder geld kunt verdienen en wat je aan een merchant account hebt. Benieuwd naar het boek Digital Nomads? Je koopt het gemakkelijk bij Bol.com!

Ik heb dit stuk geschreven vanuit mijn persoonlijke ervaring, omdat ik oprecht tevreden ben en niet omdat een bedrijf hierom vroeg. Ik heb affiliate links geplaatst. Affili wat?