fbpx
Selecteer een pagina

Het is een veel voorkomend misverstand: als digital nomad heb je vast de loterij gewonnen, of een mega erfenis gekregen. Niets is minder waar! Ook digitale nomaden moeten geld verdienen door, jawel, te werken.

Gewoon ouderwets werken.

Hoe verdienen digital nomads hun geld? Er zijn talloze manieren! Ik heb de 5 beste manieren om plaatsonafhankelijk te werken hier op een rij gezet, maar in deze blog wil ik je meer vertellen over hoe ik geld verdien.

Ik vertel je onder meer wat ik doe, hoeveel ik ongeveer verdiende en of ik ervan rond kon komen.

Ons oude plan

Toen we in de zomer van 2015 plannen maakten om fulltime te gaan reizen, hadden we allebei werk dat prima remote zou kunnen. Alleen vonden onze werkgevers dat geen goed idee.

Hier zijn we nooit echt rouwig om geweest trouwens. We zagen het meer als een kans om nieuwe dingen uit te proberen.

Ten tijde van ons vertrek waren we allebei dus hartstikke werkloos.

Extra spannend, zeker met een baby. Maar we hadden spaargeld waarmee we het zo’n 1,5 jaar konden uitzingen. We wilden natuurlijk voorkomen dat we dit allemaal op zouden maken, dus we moesten volop aan de bak. Alleen, we hadden nog geen concreet plan.

Verder dan dit waren we nog niet gekomen:

  1. Een eigen onderneming starten, geheel digitaal.
  2. Kosten zo laag mogelijk houden.

Beetje vaag hè 😉

In de blog ‘Bezuinigen en minimaliseren’ lees je meer over hoe je je kosten zo laag mogelijk kunt houden.

Eigen onderneming starten vanuit het buitenland

Het opzetten van ons eigen bedrijf is een proces geweest. Hoewel al vrij snel duidelijk was wát we gingen doen, hebben we ook veel tijd en energie moeten stoppen in het uitzoeken wáár we ons bedrijf gingen vestigen.

Na heel veel uitzoekwerk kwamen we tot de conclusie dat gewoon in Nederland een bedrijf vestigen – zeker voor starters – het beste is. Zo hadden we dus ‘gewoon’ een bedrijf in Nederland. Een VOF, man-vrouwfirma om precies te zijn.

Dit was geen probleem, omdat we regelmatig in Nederland verbleven en we ons dus niet uit hoefden te schrijven.

Wat doe ik dan?

Ik heb jaren ervaring als redacteur en online SEO-tekstschrijver. Ik schreef eerst alleen voor opdrachtgevers, maar wat ik het allergaafst vind is andere (online) ondernemers en (professionele) bloggers leren hoe zij met hun website bovenaan in Google komen.

Naast het schrijven voor opdrachtgevers, geef ik daarom workshops en coachingsprogramma’s over SEO.

Ben jij zelfstandig ondernemer, wil je de stap naar professioneel bloggen maken, of wil je online geld verdienen, dan begint dat met een hoge positie in Google. Ik kan je leren hoe je je website optimaliseert voor zoekmachines, zodat je iedere dag honderden super geïnteresseerden bezoekers op je website krijgt! Neem hier maar eens een kijkje.

Mijn opdrachtgevers

Ik heb hele verschillende opdrachtgevers; van grote bedrijven tot aan kleine eenpitters. Ik ben door de jaren heen wel steeds kritischer geworden. In het begin nam ik echt alle klanten aan, maar nu selecteer ik meer op bijvoorbeeld de potentie voor een langetermijnsamenwerking en kijk ik of de business van die klant wel bij mij past.

Ik word inmiddels vooral gevonden via Google (SEO), maar ook heel vaak via via. Regelmatig word ik door oude klanten aangeraden en kom ik zo weer aan nieuwe opdrachtgevers.

Hoeveel verdien ik?

Mijn bedrijf bestaat sinds begin 2015. In het eerste jaar gebeurde er eigenlijk helemaal niks. Geen klanten, geen geld. Maar dat was niet zo gek, want ik had toen nog geen goed plan. In het tweede jaar ging het snel: ik had een concreet en goed plan geformuleerd en ging toen heel gericht aan het werk. Na een paar weken (!) verdiende ik 1 tot 2 duizend per maand.

Sinds de zomer van 2017 wisselden mijn maandelijkste inkomsten enorm. Ik heb een periode 5 duizend euro per maand verdiend, maar er zitten ook ‘magere’ maanden bij waarbij ik ongeveer duizend per maand verdien. Dat geeft niet, want ik heb een buffer opgebouwd.

De genoemde bedragen zijn overigens bruto, maar afgelopen jaren heb ik nauwelijks inkomstenbelasting hoeven te betalen door allerlei gunstige fiscale regelingen.

Wil je ook als freelancer of ondernemer aan de slag? Ik schreef een stappenplan met uitleg om als remote freelancer te starten. Lees ook deze blog met de 10 meest gemaakte fouten van online ondernemers.

Kunnen we ervan rondkomen?

Of je kunt rondkomen hangt natuurlijk af van de kosten die je maakt. Ik schreef een tijd geleden al een blog over de maandelijkse kosten bij het reizen in een caravan, en inmiddels staat ook online wat de kosten van het reizen met een camper zijn.

Laat ik het zo samenvatten: ik verdiende (in m’n eentje!) voldoende om de reizende levensstijl van een gezin te onderhouden én te sparen.

Hoeveel werk je?

Deze vraag kreeg ik regelmatig, want het is moeilijk voor te stellen dat je relaxt kunt reizen als je fulltime werkt. Nou, ik werkte dus ook niet fulltime 😉

In de opstartfase werkte ik wel veel uren, maar als er geen geld binnenkomt, voel je toch die druk op je schouders. Gelukkig kwamen we daarna in rustiger vaarwater en werkte ik circa 15 tot 20 uur per week.

We combineerden zorgen en reizen met werken door alleen ‘s avonds te werken. Ik vond dit een hele fijne balans; overdag alle tijd voor de kinderen, en als ze slapen gaat de laptop open. Verdeeld over 7 dagen werkte ik dus ongeveer 2 à 3 uur per avond.

Nog meer vragen?

Wil je meer weten, lees dan ook deze gerelateerde blogs:

Geld is altijd een tricky onderwerp. Het is een soort taboe, maar ik wil er graag open over zijn zodat je een realistisch beeld krijgt van de mogelijkheden om te reizen en te werken. Heb je nog vragen, je kan me altijd mailen op nanouk@samendewereldontdekken.nl.

Méér bezoekers, hoger in Google en flexibel werken? Kom dan bij mijn Facebookgroep. Daar help ik online ondernemende moeders om online gevonden te worden. Méér bezoekers, hoger in Google en flexibel werken. Je kunt je hier aanmelden!

Deze blog kwam op 5 september 2015 voor het eerst online. Ik schreef toen over onze plannen om online te gaan werken. Inmiddels heb ik deze blog meerdere keren geüpdate (laatste keer op 10 oktober 2019) met informatie over hoe ik mijn digital nomad inkomen vergaar. Reacties uit 2015 heb ik laten staan, omdat ze zo ontzettend lief zijn <3