Wanneer werk je en hoe combineer je dit met de zorg voor je kinderen? Dit is een veelgestelde en terechte vraag, want het is alles bepalend voor het succes van je digital nomad leven. Gelukkig zijn er wel een paar manieren om reizen, werken en zorgen te combineren als digital nomad familie (want je wist toch al wel dat het geen full time vakantie is hè?!).
Wij hebben ruim 3 jaar plaatsonafhankelijk gewerkt en hebben meerdere opties uitgeprobeerd. Deze opties hebben zo hun voor- en nadelen. Bekijk deze mogelijkheden en bepaal zelf welke het beste bij jullie situatie past.
Inhoudsopgave
1. Omstebeurt / ’s avonds / ’s ochtends werken
Dit is hoe wij werken en zorgen voornamelijk hebben gecombineerd, maar door de jaren heen is er wel het één en ander veranderd (lees: beter geworden!).
Toen we in september 2015 vertrokken hadden we geen remote inkomen. We moesten ons bedrijf from scratch opzetten en hier ging ongelooflijk veel tijd in zitten. We reisden dan ook erg langzaam met onze caravan. We stonden soms wel tien weken op dezelfde camping. Niet ideaal, maar het was wat toen voor ons werkten.
We werkten voornamelijk ’s middags als Roan sliep. En ook ’s avonds werkten we vaak nog een paar uur.
Bij deze optie is het extra handig als je kids lekker veel slapen ’s middags 😉
Uitstapjes maken
Sightseeing deden we toen om de zoveel dagen, bijvoorbeeld ’s ochtends (en dan ’s middags weer werken als Roan sliep) of de hele dag (alsof het weekend is, maar dan op een willekeurige dag).
Later hadden we het beter voor elkaar! Mijn bedrijf ging steeds beter lopen. Ik had een paar vaste opdrachtgevers waardoor ik voldoende verdien om van rond te komen en te sparen.
Doordat ik minder uren hoefde te werken, hadden we veel meer ‘vrije tijd’. Daarom gingen we later in een zelfgebouwde gezinscamper reizen. Hiermee waren we veel flexibeler reizen (lees ook de blog caravan vs camper).
Benieuwd hoe ik mijn geld verdien? Lees deze blog maar even.
Ook interessant, deze blogs over:
- online geld verdienen
- passief inkomen genereren
- effectief en productief werken
- de 10 meest gemaakte fouten van online ondernemers
Alleen ’s avonds werken
Het laatste nomadische jaar werkte ik alleen ’s avonds, 7 dagen per week. Overdag met de kinderen bezig, mooie wandelingen maken en dorpjes bekijken. En liggen de kinderen op bed, dan nog 2 Ã 3 uur werken, afhankelijk van de workload en deadlines (en de hoeveelheid energie).
Ben je een ochtendmens en sta je het liefst nog voor zonsopgang op? Ga dan vroeg slapen en juist ’s ochtends werken.
Omstebeurt werken – conclusie
- Geschikt voor digital nomad families met goed slapende kinderen.
- Erg geschikt als je een (relatief) hoog uurtarief hebt, of erg lage kosten hebt, zodat je minder uren hoeft te werken om je gezin te onderhouden.
Voordeel: jullie zijn zelf in control
Nadeel: je moet in het begin best wennen aan ’s avonds werken, en vooral een knop omzetten waarbij je het idee van ’s avonds tv kijken compleet loslaat.
Ik vind ’s avonds werken een fijne manier om reizen, zorgen en werken te combineren, maar er zijn nog andere opties:
2. Op locatie naar de crèche
Je kunt je kinderen op locatie naar de opvang brengen. Het scheelt per land of dit mogelijk is. Ik weet van een reizend gezin dat in Frankrijk overwintert, dat zij hun zoontje daar naar de opvang brengen. Ook Diana en Steven van Wonderlijk Werken maken regelmatig gebruik van de opvang in het buitenland.
Het is dus mogelijk, maar het vergt wel wat uitzoekwerk. En je moet langer (bijvoorbeeld een paar maanden) op één plek blijven om hiervan een succes te maken.
Op locatie naar de crèche – conclusie
- Geschikt voor reizende gezinnen die lang op één plek blijven
Voordeel: je kinderen kunnen veel met andere kindjes spelen, ze leren de taal (een beetje) en jij en je partner kunnen rustig aan het werk.
Nadeel: mogelijk veel uitzoekwerk en bureaucratische rompslomp. Als je kinderen wat ouder zijn, vinden ze het misschien moeilijk om afscheid te nemen als je weer verder reist. En er zijn natuurlijk kosten aan verbonden.

Mijn zusje – aka Tante Dieke – speelt in de hangmat met Roan, terwijl ik even wat werk verzet. Tijdens het huisoppassen in de Algarve, Portugal.
3. Oppas of au pair
Ik zie af en toe oproepjes voorbij komen in Facebookgroepen van digital nomads met kinderen die een oppas zoeken die mee wil reizen. Ze zoeken bijvoorbeeld iemand die net klaar is met de middelbare school en interesse heeft in een tussenjaar. De oppas reist dan mee voor kost en inwoning.
Je moet hele goede afspraken maken met zo’n oppas. En wellicht wil de oppas een kleine vergoeding hebben. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat er een goede klik is tussen de oppas en je gezin, want je zit wel echt 24/7 op elkaars lip.
Oppas of au pair – conclusie
- Een goede optie voor gezinnen die houden van flexibiliteit en altijd een oppas bij de hand willen hebben.
Voordeel: altijd een oppas in de buurt.
Nadeel: je gezin wordt uitgebreid met een +1 en je betaalt meer (in de vorm van extra eten en misschien ook grotere accommodaties en een vergoeding).
4. Oppas op locatie
Een combinatie van optie 2 en 3 is ook mogelijk: een oppas inhuren op locatie. Dit wordt veel gedaan door families die een tijdje op Bali verblijven. Hier kun je voor Nederlandse begrippen een betaalbare oppas inhuren. Je moet vaak wel een minimum aantal uren per dag afnemen, maar wil je de oppas maar één of twee weken inhuren, dan kan dat ook.
Oppas op locatie – conclusie
- Perfect voor gezinnen die een tijd op één plek blijven en een meereizende oppas niet zien zitten.
Voordeel: flexibel.
Nadeel: op Bali is het betaalbaar, en in andere landen in Zuidoost-Azië waarschijnlijk ook, maar in overige delen van de wereld is het een hele dure optie.
5. Opa en Oma meenemen
Allebei met hoofdletter, want dat verdienen ze namelijk. Mijn ouders staan echt altijd klaar om ons te helpen. Mijn ouders kwamen ons regelmatig opzoeken. Ze hebben huisjes en bungalows gehuurd in Spanje en Portugal, en in Frankrijk en Nederland reisden ze mee met een caravan. Win-win, want zo kon ik wat extra uurtjes werken, terwijl zij tijd doorbrengen met hun kleinkinderen.
Opa en Oma meenemen – conclusie
- Geschikt voor gezinnen die het wel zien zitten om (een tijdje) samen met Opa en Oma te reizen.
Voordeel: Opa en Oma en de kleinkinderen kunnen veel tijd met elkaar doorbrengen, en de ouders kunnen wat meer uren rustig werken.
Nadeel: Je bent heel veel tijd samen met je (schoon)ouders en dat kan een nadeel zijn. En als je verder wilt reizen, moet je bij het kiezen van een volgende bestemming ook rekening houden met hun wensen.
Leerplicht voor digital nomads met kinderen
Bij het beschrijven van deze opties ben ik ervan uitgegaan dat je kinderen nog niet leerplichtig zijn (jonger dan 5 jaar). Zijn ze leerplichtig en sta je nog ingeschreven in Nederland, dan is er nog ander stof om over na te denken. Lees hier meer over thuisonderwijs op reis geven.
Welke optie zie jij zitten met je digital nomad gezin?
Ik heb deze blog op 18 maart 2018 geüpdate.
Er zijn inderdaad veel opties zeg. Dat had ik niet verwacht. Mijn complimenten trouwens want ik denk niet dat het voor mij weggelegd zou zijn. Ik reis ontzettend graag, maar vind het thuis toch ook best prettig 😉 .
Ik vind het juist heel knap dat je van jezelf weet dat je het fijn vindt om thuis te zijn. Dat geeft zoveel rust 🙂
Zijn inderdaad nog best veel opties! Had er niet aan gedacht dat je inderdaad ter plekke ook een crèche kan zoeken of juist een oppas mee kan nemen. Mijn man wil helaas niet beginnen aan zo’n levensstijl maar als we dat zouden doen, moeten we wel heel goede afspraken maken. Ik merk nu ook al dat hij meer werkt en ik meer met de kids bezig ben. Als je dan niet oppast ben je zelf de hele tijd bezig met de kids en kan je enkel in de avond wat uurtjes werken.
Oh als er één ding echt zo ongeloof belangrijk is, is het wel praten en afspraken maken met elkaar. Oh boy, je wil niet weten hoeveel wij hier praten met elkaar. Verwachtingen uitspreken enzo. Trouwens, dat geldt net zo goed voor een niet-digital nomad leven. Ik hoor van veelsteveel moeders dat ze vinden dat ze te veel met zorgen bezig zijn. Hopelijk trek je op tijd aan de rem!
Daar komt heel wat bij kijken. Toch zie ik ook veel overeenkomsten met het freelance bestaan. Mijn partner en ik zijn beiden ZZP-er en combineren de zorg over onze dochter op een vergelijkbare manier als de tips die in je artikel staan. Handig!
Wat leuk! Iemand die weet hoe het is om uurtjes te sprokkelen 😉 Als jullie zzp werk locatie onafhankelijk is, kun je ook langdurig reizen!
Poeh, werken tot half 1 ’s nachts… en ’s ochtends waarschijnlijk weer vroeg op voor de kinderen. Ik zou het niet volhouden! Een au pair die meereist zou ik ook niet ideaal vinden. Wij hebben geen plannen om digital nomads te worden, maar als we het zouden doen zouden we voor om de beurt werken kiezen denk ik.
Hi Annemarie, het klinkt heftiger dan het is 😉 Onze kinderen worden zo rond 8 uur ’s ochtends wakker. We slapen dus ongeveer 7 uur per nacht. Denk dat dat wel gemiddeld is toch?
Het begin is niet eens zoveel anders van hoe wij het nu doen. Ook wij werken om de beurt en in de avonden… best pittig, kan me voorstellen dat het dat helemaal is als je ook nog reist. Opa en oma mee… inderdaad een optie… als je een HEEL goede band hebt met opa en oma… anders kan het ook echt tot irritaties leiden. En die leerplicht vanaf 5, dat is inderdaad ook echt een hoofdstuk apart. 🙂
Om de beurt en in de avonden werken kan best goed gaan, een tijdje 😉 Ik ken meerdere zzp’ers en ondernemers die het zo doen, maar die hebben dan wel schoolgaande kinderen of de kinderen hele dagen op het kdv. Bij ons is het nu echt uurtjes sprokkelen.
Hihi die hele goede band is noodzakelijk en gelukkig is die aanwezig 🙂
Dat zijn heel wat opties. Om beurten werken kan als eenoudergezin helaas niet, dus voor mij (en wellicht anderen die het soms wel eens zouden willen) zou het al lastiger zijn. En een opa en oma die elke vakantie paraat staan heeft ook niet iedereen. Niet iedereen zal nog een vader of moeder hebben en dan nog moeten ze het wel zo vaak of langdurig willen. Mijn moeder vindt voor oppassen Den Haag al best ver…
Dat er tegenwoordig au pairs meereizen met digital nomads had ik nog niet bedacht. Mijn eerste reactie is: ‘Wauw, ik zou willen dat ik nú au pair was!’ (ik was het op mijn 18e/19e in Barcelona), maar meereizen betekent ook dat het als au pair lastig is vrienden te vinden en juist dát vond ik wel erg leuk aan mij jaar au pair. Maar goed, het kan inderdaad.
Leuke foto trouwens met die hangmat. Smelt.
Hi Denise, klopt, de opties die ik noem zijn (helaas) niet voor iedereen haalbaar. Wij boffen ook enorm met mijn ouders, die met pensioen zijn en graag mee willen reizen. Denk inderdaad dat jouw au pair jaar in Barcelona anders is dan als au pair met een gezin mee reizen 😉
Ik heb respect voor wat jullie doen, maar zou er zelf toch eerlijk gezegd niet aan moeten denken. Het geweldige van reizen vind ik juist, de tijd met elkaar, alles met elkaar zien en beleven. Zou er niet aan moeten denken dat s avonds nog te moeten werken 😉 en goed slapende kinderen hebben wij ook niet hahaha.. ik vind het voor mijn kids ook belangrijk dat een een ‘eigen’ leven opbouwen met vriendjes, sporten enz in Nederland. Maar ik ben wel heel nieuwsgierig hoe het jullie bevalt en hoe jullie dat doen! Op een hele andere manier dan wij, leuk om de verschillen te zien!
Dankjewel. Het is alleen eigenlijk geen ‘reizen’ wat wij doen. Het is een andere manier van leven. Nomadisch, in plaats van op één plek. Met de manier van reizen zoals jij bedoelt, heeft het eigenlijk niet veel te maken. Hé, dat is voer voor een andere blog 😉