Je contentstrategie is een belangrijk onderdeel van je bedrijf, ook als kleine of startende ondernemer. Jij slingert niet zomaar content de wereld in; jij maakt de beste content ever, die resoneert bij je doelgroep waardoor ze trouwe, blije klanten worden.
In dit artikel leg ik uit wat de termen ‘contentmarketing’ en ‘contentstrategie’ betekenen en waarom het voor jou als kleine ondernemer belangrijk is om een contentstrategie te ontwikkelen. Daarna duiken we de praktijk in en ga ik je uitleggen hoe je stap voor stap zelf een contentstrategie ontwikkelt.
Weet je al wat contentmarketing en contentstrategie is? Ga dan meteen door naar het stappenplan voor het ontwikkelen van je contentstrategie.
Inhoudsopgave
Wat is content?
Content is een verzamelterm voor álle uitingen die je gebruikt om je doelgroep te bereiken. Content is dus blogs op je website, e-mails, berichten op social media, berichten in online communities, vlogs en how-to video’s, weggevers zoals een ebook, stappenplan, checklist, tool en whitepaper, maar ook afbeeldingen zoals foto’s en infographics. Er is ook offline content zoals artikelen en interviews in kranten en tijdschriften en items op radio en tv.
Om je een idee te geven, bekijk eens deze infographic van Hubspot. ‘Content’ is dus een erg breed begrip en het omvat tekst, beeld en geluid.
Wat is contentmarketing?
Contentmarketing is content op een relevante en aantrekkelijke manier aanbieden aan potentiële klanten waarbij je ze de helpende hand biedt zonder direct jouw product of dienst aan te prijzen.
Niet het promoten van je product staat centraal in je communicatie, maar de interesses en behoeften van de klant. De focus ligt op helpen en dat doe je door waardevolle kennis te delen. Hierbij creëer je content die precies antwoord geeft op de vraag van je potentiële klant, terwijl je die content op exact het juiste moment tijdens de customer journey en op exact de juiste plek aanbiedt.
Content en Customer journey
Customer journey is het proces dat de klant doorloopt vanaf het moment dat ze beseffen dat ze ‘iets’ nodig hebben (of een probleem hebben dat opgelost moet worden) tot aan de daadwerkelijke aankoop inclusief de nazorg ná de aankoop.
Afhankelijk van waar je potentiële klant zich in dat proces bevindt, biedt je passende content aan. Hierbij ligt de nadruk op helpen, waarbij je de potentiële klant een stap verder in het proces helpt.
Doel van contentmarketing
Het uiteindelijke doel van contentmarketing is natuurlijk wel om je product of dienst te verkopen, maar dit doe je door verhalen te delen om potentiële klanten aan je te binden en een vertrouwensband op te bouwen.
Wat is een contentstrategie?
Een contentstrategie is een plan met strategische keuzes over je content. Je beschrijft hierin hoe je met content je organisatiedoelstellingen kunt behalen. In je contentstrategie leg je onder meer vast welke contentvormen je gebruikt, op welke kanalen je je content verspreidt en met welke frequentie je publiceert. Je doelgroep helpen staat hierin centraal.
Het gaat hierbij om meer dan alleen informeren en bezoekers naar je website halen. Het draait ook om gebruiksvriendelijkheid, 2-way communicatie, ‘leads’ binnenhalen, betrokkenheid creëren, je brand versterken en loyaliteit vergroten.
Waarom inzetten op contentmarketing?
Samengevat zijn er drie redenen om in te zetten op contentmarketing:
- Goede content is relevant en geeft toegevoegde waarde;
- Goede content gaat op de automatische piloot voor jou en je bedrijf werken;
- Goede content past bij de customer journey van je potentiële klant.
Ik ga deze drie punten eerst verder toelichten. Ben je overtuigd? Skip dit stuk en ga vooral verder naar het stappenplan om je contentstrategie te ontwikkelen.
Content is relevant en geeft toegevoegde waarde
Advertenties en reclames onderbreken mensen. Daarnaast vinden mensen het vaak opdringerig en zijn ze er immuun voor geworden. Jij hebt zelf vast ook een adblocker geïnstalleerd. En voel jij ook ergernis als een YouTube filmpje wordt onderbroken door reclame?
Bij goede contentmarketing onderbreek je niet, maar geef je op het juiste moment relevante informatie. Je bezoekers en volgers ervaren dit als toegevoegde waarde. Dit voelt ook niet opdringerig, want de content is op dat moment precies wat ze nodig hebben. Dit is vooral van toepassing op content die je bezoekers via Google vinden: door met SEO bovenaan in Google te staan komen je bezoekers naar jou toe. En door steengoede content te publiceren toon je aan dat je een expert bent in je vakgebied. Expertise is een belangrijke rankingfactor in Google.
Content werkt vóór jou
Ook gaat content een eigen leven leiden op het internet. Jouw steengoede content wordt opgemerkt door je publiek. Er wordt geliked en geshared, andere website-eigenaren (ondernemers en bloggers) plaatsen op hun website een link naar je artikel, je how-to video’s worden gelinkt op fora en je infographic is een hit op Pinterest. Doordat anderen je content verspreiden vergroot je je bereik. En dat terwijl jij met andere dingen bezig bent.
Wordt je content gevonden via Google, dan is dat een dubbel pluspunt. Je website komt hoger in Google en je trekt bezoekers aan op de automatische piloot met blogs die je misschien jaren geleden al hebt geschreven.
Content is gepersonaliseerd
Tot slot kun je met contentmarketing inspelen op de persoonlijke kenmerken van je doelgroep. Met name de customer journey van bezoekers en de fase van bewustzijn waar je potentiële klant zich in bevindt, speelt hierbij een grote rol. Is je bezoeker zich aan het oriënteren, dan heeft hij behoefte aan andere content dan een bezoeker die al bijna tot kopen over wil gaan. Hou hier rekening mee in je contentmarketing en je helpt potentiële klanten in alle fases van de customer journey vooruit (richting de aankoop van je dienst of product).
Waarom een contentstrategie ontwikkelen?
Er zijn drie redenen om een contentstrategie te ontwikkelen, namelijk:
- met een contentstrategie voorkom je dat je met losse flodders schiet. Het geeft je richting en houvast bij het creëren van content en het zorgt ervoor dat je content in balans is.
- met een contentstrategie voorkom je dat je als spammer overkomt. Tien keer hetzelfde soort bericht plaatsen op hetzelfde kanaal wordt veelal niet gewaardeerd door je doelgroep.
- met een contentstrategie zorg je ervoor dat je content elkaar versterkt en aanvult (crossmedia). Een erg versimpeld voorbeeld ter illustratie: via een Facebookbericht (= content) komt een bezoeker op je website, daar leest hij een interessante blog (= content) en hij besluit je ebook (= content) te downloaden. Jij verstuurt steengoede e-mails (= content) die hem verder helpen waardoor je een band opbouwt.
De voordelen lijken me duidelijk. Er is echter een belangrijk punt dat ik wil benadrukken:
Contentmarketing is een langetermijnstrategie
Content werkt, maar alleen OP DE LANGE TERMIJN. Omdat we met z’n allen zo immuun zijn voor al die informatie die we de hele dag moeten verwerken, is content marketing een strategie van de lange adem.
En dat wil ik hier graag benadrukken, zodat je weet wat je te wachten staat. Maar dat het een langetermijnstrategie is, heeft ook een groot voordeel.
Nadeel én voordeel
We denken (hopen) dat contentmarketing en het verkoopproces een simpele rechte lijn is: je bezoeker leest/bekijkt je content, denkt “Zo hé, da’s goed” en wordt in een paar stappen klant.
Was het maar zo’n feest. Dan had ik dit artikel niet hoeven te schrijven 😉
Hoe zit het dan wel? Een potentiële klant moet tig keer iets van je gezien en gehoord hebben om je naam te onthouden. Je hebt dus content nodig om je doelgroep te bereiken, maar je hebt die content net zo goed nodig om een vertrouwensband op te bouwen, om je expertise aan te tonen en die potentiële klant aan je te binden.
Valse verwachtingen van contentmarketing
Rand Fishkin schrijft in zijn (oude maar nog steeds relevante) blog op Moz dat marketeers en ondernemers snelle verwachtingen hebben van contentmarketing. Ze investeren volop in content, maar zien niet snel genoeg de gewenste resultaten, waarna ze opgeven. Hij schrijft: “[At Moz] I think on average [it takes] seven and a half visits before someone takes a free trial”.
Mocht je het niet kennen, Moz is een heel groot SEO-consultancy bedrijf met een hoge autoriteit op dat gebied. Geen kleine speler dus. En toch moet iemand gemiddeld 7,5 keer hun website bezoeken (of meer algemeen, content van hen zien) voor hij of zij overgaat tot het nemen van de gratis uitprobeerperiode.
Hoe vaak moet een bezoeker dan content van een relatief onbekende kleine ondernemer zien voor hij of zij een gratis weggever download of een gratis webinar volgt? En wanneer wordt die bezoeker dan eindelijk een betalende klant?
De doorzetter wint
Dit klinkt niet hoopgevend hè. Maar er zit een groot voordeel aan dit verhaal. Er is namelijk een grote kans dat je concurrenten vroegtijdig opgeven. Zoals Rand zegt: “Now, this is, in some ways, actually a good thing for people like you and I”. Inderdaad, want de doorzetter wint terwijl je concurrenten al zijn afgehaakt!
Conclusie: contentmarketing heeft veel tijd nodig. Zorg dus dat je een duidelijke contentstrategie hebt, zodat je je schaarse tijd niet voor niets besteed.
Laten we nu gaan kijken hoe jij een contentstrategie ontwikkelt voor je bedrijf.
Stappenplan contentstrategie ontwikkelen
Dit stappenplan voor het ontwikkelen van je contentstrategie bestaat uit 6 belangrijke vragen. Denk er goed over na en beantwoord deze vragen gedetailleerd. Op basis van de combinatie van je antwoorden kun je je contentstrategie ontwikkelen.
1. Wie is je doelgroep?
Ondernemen begint met het omschrijven van je doelgroep. Dit zal niet als een verrassing komen want het is inmiddels common sense voor de meeste ondernemers, ook voor starters. Toch noem ik het hier wel, want ook het succes van contentmarketing is afhankelijk van hoe goed jij een beeld hebt van je doelgroep.
Of je nu starter bent of al een tijdje onderneemt: neem hier de tijd voor. Ga niet overhaast te werk, want zonder goede basis zul je niet succesvol worden. Evalueer de beschrijving van je doelgroep ook regelmatig, want jij als ondernemer vernadert, je bedrijf verandert met je mee én je doelgroep verandert.
Neem ook de tijd om je ideale klant specifiek te beschrijven. Wie is hij of zij? Denk na over leefsituatie, opvoeding, overtuigingen en problemen. Wees niet bang om in detail te treden en daarmee (groepen) mensen uit te sluiten. Hoe specifieker je bent, hoe gemakkelijker het is om content voor hen te creëren en hoe groter de kans is dat je ideale klant zich ook écht aangesproken voelt.
Meer weten? Lees hier hoe je je doelgroep en ideale klant in kaart brengt.
2. Hoe bereik je je doelgroep?
Waar hangt je ideale klant uit en hoe kun je hem of haar bereiken? Het antwoord op deze vraag bestaat uit twee delen:
- Social media
Doelgroep bereiken via Google
Google is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Iedereen, maar dan ook echt iedereen, zit op Google. De zoektocht naar een oplossing voor een probleem, of een antwoord op een vraag, begint vrijwel altijd bij deze grote zoekmachine. Ook jij zit vast dagelijks op Google, net als je ideale klant. Nogmaals: iedereen zit op Google.
Op de vraag ‘hoe bereik je je doelgroep?’ is het antwoord dan ook sowieso ‘via Google’. Door bovenaan in Google te staan met je website kun je je ideale klant goed bereiken. Je ideale klant is op zoek naar een oplossing voor haar probleem en vindt via Google op jouw website de informatie die ze zoekt.
Bovenaan in Google komen kan door het toepassen van de juiste SEO-technieken op je website en het schrijven van de beste blogs ever. SEO is het grootste onderdeel van mijn contentstrategie.
Laat je door de term ‘seo-technieken’ niet afschrikken. SEO is niet ingewikkeld en complex. Met name de meest effectieve technieken zijn heel simpel zelf toe te passen. Een ander groot voordeel van SEO is dat het een methode is voor langetermijnsucces waarbij je blijvend en op de automatische piloot echt geïnteresseerde bezoekers naar je website haalt.
Wil je meer weten over SEO en wat Google voor jou als kleine ondernemer kan betekenen? Lees hier verder.
Doelgroep bereiken via social media
Daarnaast zit je ideale klant waarschijnlijk op social media. Is je ideale klant actief aan het netwerken op LinkedIn, gebruikt hij Facebook of juist Twitter en kijkt hij veel vlogs op YouTube? Dit zijn maar een paar overwegingen. Grote kans dat je ideale klant een vroegere versie van jezelf is. Ga dus ook goed bij jezelf na hoe jij naar informatie zoekt of hoe jij informatie graag tot je neemt.
Waarschijnlijk zit je ideale klant te swipen en te scrollen op diverse social media. Je hebt dan misschien de neiging om overal zichtbaar te willen zijn. Het is echter onverstandig om op al die kanalen actief te zijn. Het kost namelijk ongelooflijk veel tijd en energie om online zichtbaar te worden. Actief (willen) zijn op meerdere kanalen is één van de meest gemaakte fouten van ondernemers.
Hier geldt kwaliteit boven kwantiteit. Mijn tip: kies één (social media) kanaal. Bonustip: kies het kanaal waar je zelf blij van wordt en de meeste energie van krijgt.
Ondernemen zonder social media
Is social media een energieslurper voor je? Levert het niet de gewenste resultaten op? Of is je ideale klant helemaal niet zo actief op social media? Het kan anders! Lees hier meer over ondernemen zónder social media.
3. Welke vormen van content?
Denk niet alleen goed na over het medium waar je je content gaat verspreiden, ook de vorm van je content moet goed passen bij jou, je bedrijf én je doelgroep. Hiervoor geldt trouwens dat afwisseling belangrijk is. Je wilt je ideale klant niet vermoeien met alleen maar über informatieve long reads op Facebook 😉 Wissel dus af.
Onthoud ook dat je content op meerdere media kunt verspreiden én dat je content kunt hergebruiken.
In mijn contentstrategie ligt de focus op SEO, dat is natuurlijk logisch gezien mijn expertise. Hierdoor kies ik voornamelijk blogposts als contentvorm. Ik optimaliseer ze voor jou als bezoeker, maar natuurlijk ook voor Google, zodat mijn website goed gevonden wordt. Maar blogposts kun je ook delen op bijvoorbeeld Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram.
Een infographic kan goed passen als begeleidende afbeelding in een blogpost, maar ook volledig viral gaan als pin op Pinterest. Een how-to-video doet het super goed op YouTube, maar kun je ook toevoegen aan een blogpost op je blog. Daarnaast kun je een uitgebreide blogpost die het goed doet in Google in stukjes knippen en gebruiken voor (korte) berichten op Facebook en Instagram of gebruiken voor een reeks informatieve e-mails.
Kijk ook goed naar welke vormen bij welk kanaal passen. Probeer dingen uit en kijk wat goed voelt bij jou én resoneert bij je volgers.
Vind je het lastig om nieuwe berichten voor social media te schrijven? Lees dan dit artikel over social media content struggles.
4. Welk type content?
Bij het bepalen van het type content kijk je specifieker naar het doel van je content. Een handig model is het 3H-model. Dit model is bedacht door Google en hoewel het oorspronkelijk is bedoeld voor YouTube, is het toepasbaar op alle vormen van content.
Het 3H-model staat voor hero, hub en hygiene:
- Hero content: dit is content die iedereen móet zien. Er gaat veel werk inzitten, denk aan cornerstone blogs om bovenaan in Google te staan (hierover zo meer), ludieke acties en evenementen (kan online en offline) en berichten op social media die viral gaan.
- Hub content: dit is content die vaker terugkomt, zoals een wekelijkse blog of vlog met een kijkje achter de schermen of een terugkerende rubriek zoals een maandelijks/2-wekelijks interview met een expert of klant. Deze content zorgt ervoor dat je een band opbouwt met je bezoekers. Het geeft ook de personal touch weer van je bedrijf.
- Hygiene content: dit is content die dagelijks of in ieder geval regelmatig terugkeert, zoals een quick tip of weetje op Instagram, een vraag aan je volgers op Facebook of het antwoord op een veelgestelde praktische vraag via e-mail. Je helpt je volger en blijft daardoor ‘top of mind’.
Deze drie type content versterken elkaar en hebben alledrie hun eigen doel binnen je contentstrategie. Stel, je hebt een nieuw programma ontwikkeld en je hebt hiervoor een mooie landingspagina (hero content) gemaakt. Het doel van de landingspagina is om geïnteresseerden zich te laten aanmelden. Je hebt een wekelijkse vlog (hub content) waarin je je volgers meeneemt in je leven. In je vlogs noem je ook dat je achter de schermen bezig bent met het ontwikkelen van een nieuw programma en dat je hier heel enthousiast over bent. Twee keer per week verstuur je een e-mail (hygiene content) waarin je onder meer je kennis deelt. In een eerdere e-mail heb je je nieuwe programma geïntroduceerd. In een opvolgende e-mail geef je antwoord op veelgestelde vragen over dit nieuwe programma. Zo versterk je je hero content met relevante hub en hygiene content.
5. Welke fase van de customer journey?
Bij het ontwikkelen van je contentstrategie is het heel belangrijk om rekening te houden met de fase van bewustzijn waarin je potentiële klanten zich bevinden. Uiteindelijk is het je doel om content te creëren voor alle fases van de customer journey.
Zoals ik kort aangaf, is de customer journey, of ‘user journey’ of ‘klantreis’, het proces dat je potentiële klant doorloopt vanaf het moment dat ze zich realiseren dat ze ‘iets’ nodig hebben tot aan de daadwerkelijke aankoop van een dienst of product (inclusief de nazorg).
Door de customer journey van je ideale klant in kaart te brengen kun je je content strategisch inzetten. Het doel hierbij is om je potentiële klant door die klantreis te begeleiden. Je helpt hem of haar voortdurend vooruit door de klantreis heen: van de oriënterende fase naar de uiteindelijke aankoop.
De focus ligt dus op helpen. Je ideale klant heeft in iedere fase van haar klantreis behoefte aan andere informatie, aan een andere vorm van hulp.
Meer over de customer journey en hoe je die voor je ideale klant in kaart brengt, vind je hier.
6. Wat is jouw verhaal?
Jij en je bedrijf zijn uniek. Vertel jouw unieke verhaal en zorg dat al je contentuitingen dit verhaal ondersteunen. Dit betekent niet dat je letterlijk in je content je levensverhaal gaat vertellen. Ik bedoel met ‘verhaal’ het bredere plaatje. Denk aan: je kernwaarden, missie en speciale ervaringen, en vooral hoe dit je ideale klant vooruit helpt.
Even een paar extreme (!) voorbeelden:
- een diëtiste die op Instagram opvallend vaak foto’s plaatst van hoe ze laveloos in de kroeg hangt;
- een wijnhandelaar die weggevers publiceert over zelf bierbrouwen;
- een businesscoach die beweert dat ondernemen zonder social media mogelijk is, maar ondertussen wél op social media zit.
Hiermee wil ik niet zeggen dat een diëtiste nooit een drankje kan doen in de kroeg, maar dat snap je hopelijk wel 😉
Denk dus goed na over jouw verhaal. Practice what you preach en wees consistent. Hiermee onderscheid je je van je concurrenten en trek je je echte ideale klanten aan. Ook versterk je zo de band die je opbouwt met je potentiële klanten.
Contentstrategie: het resultaat
Misschien heb je nu een groots beeld van hoe je contentstrategie eruit moet zien. Niets is minder waar. Jij bepaalt hoe gedetailleerd je je strategie ontwikkelt. Dit kan 1 a4tje zijn met puntsgewijs de antwoorden op de vragen uit het stappenplan, maar je kunt er ook een groter document van maken met meer details.
Voor veel kleine ondernemers, eenpitters zonder personeel, is één kort document waarschijnlijk voldoende. Werk je met iemand samen, of heb je bijvoorbeeld een (virtuele) assistent die (content)werkzaamheden van je overneemt, dan is een uitgebreider document wel aan te raden.
Bekijk je contentstrategie ook regelmatig. Jij verandert, je bedrijf verandert, je ideale klant verandert mee of je doelgroep verschuift. Dan verandert je contentstrategie ook.
Meten is weten…
Een belangrijk onderdeel van je contentstrategie is het bijhouden van resultaten en progressie. Welke vorm van content werkt wel? Op welke kanaal haal je de beste ROI? Hier heb je geen geavanceerde tools voor nodig.
Je voortgang in Google hou je bij met Google Analytics en Google Search Console.
Je voortgang op social media kan heel simpel door in een Excel bij te houden hoeveel engagement (likes, shares en reacties) social posts krijgen. Je ziet dan na een tijdje beter welk type content (vorm en inhoud) het meeste oplevert.
En ook nu geldt weer: pas je contentstrategie aan als je merkt dat bepaalde dingen niet werken.
Content is tijdrovend
Na het lezen van dit artikel over contentmarketing denk je waarschijnlijk ‘jeetje, wat een tijdrovende klus’. Ik kan je in alle eerlijkheid zeggen: dat klopt. Ik wil daarbij het volgende benadrukken:
wil je succesvol ondernemen, dan bestaat circa 80% van je werk uit marketing en dus uit content creëren en verspreiden.
Het schrijven van steengoede blogs voor je website, e-mails en social media berichten, maar ook het reageren op reacties op je content, weggevers creëren, video’s en podcasts maken; het is allemaal contentmarketing en het zal een ongelooflijk groot deel van je agenda vullen.
Don’t shoot the messenger!
Contentmarketing is 80% van succesvol ondernemen
Voor mij was deze realisatie een eye opener.
Voor mij voelde het schrijven van social mediaberichten (toen ik nog actief was op Facebook, vroeguh) als bijzaak. Ik maakte er nooit echt prioriteit van waardoor het er vaak bij inschoot en waardoor het sowieso niet de aandacht kreeg die ik het hoorde te geven om er een succes van te maken. Dit frustreerde mij enorm, maar de oplossing is heel simpel: besef en accepteer dat marketing het overgrote deel van je werk is. Geef het prioriteit en je zult er de vruchten van plukken.
Ik kies er bewust voor om te ondernemen zonder social media en ik zet volledig in op SEO en content op mijn website. Ik besteed dan ook een héél groot deel van mijn werktijd aan het schrijven van mega artikelen. Maar ik hoef geen tijd te besteden aan berichten op social media, dat scheelt weer 😉 Wil je hier meer over weten? Lees dan deze blog over mijn methode in de praktijk. xxlinkxx
Blijft content zo tijdrovend?
Zal contentmarketing altijd 80% van je tijd in beslag nemen?
Nee. Al je content kun je hergebruiken. Gooi dus niks weg! Sla het op want misschien gebruik je het in de toekomst. Zo knip ik soms hele stukken uit de ruwe tekst van een blog die ik dan later gebruik voor een e-mail.
Herschrijf en hergebruik
Heb je eenmaal een shit load aan content geschreven, herschrijf het. Gebruik het in een andere vorm. Breek lange stukken op in kleine stukjes en bied het opnieuw aan op social media en e-mails. En andersom: voeg korte (social media) posts samen en maak er een steengoede SEO blog van of een long read op Facebook.
Ook geldt hier: oefening baart kunst. Waar je eerst een uur nodig hebt voor een korte Facebookpost, schrijf je een paar weken later 3 berichten binnen een uur.
Laten we zeggen dat na een jaar vollebak inzetten op contentmarketing, het percentage zakt naar 60% van je werktijd. Dit is een schatting hè, maar ik wil hiermee aangeven dat content creëren echt een groot onderdeel van je werk als ondernemer is en blijft.
En uitbesteden?
Natuurlijk kun je contentmarketing uitbesteden, maar hier zit een flink prijskaartje aan. Daarnaast ben ik van mening dat jij als ondernemer het gezicht bent van je bedrijf en dat het authentieker is om je content zelf te creëren.
Denk je dat je dit niet kan, vind je van jezelf dat je niet goed schrijft of ben je zo lang bezig met content creëren dat je niet toekomt aan andere werkzaamheden? Schrijven kun je leren. Lees hier meer over het zelf schrijven van SEO teksten. Ook vind je hier een artikel waarin ik de voor- en nadelen van SEO uitbesteden op een rij zet.
Aan de slag met content
In dit artikel heb ik het steeds over “content” in de breedste zin van het woord. Content omvat alle vormen van tekst, beeld en geluid dat je deelt met je doelgroep op diverse kanalen en manieren. In je contentstrategie leg je vast welke vormen van content, welke frequentie en welke kanalen je gaat inzetten om je doelgroep te bereiken en te informeren.
Zoals ik al benoem in dit artikel, zul je keuzes moeten maken. Je kunt je tijd nu eenmaal maar één keer besteden. Actief zijn op Facebook, Instagram en Pinterest, vlogs plaatsen op YouTube én blogs schrijven voor op je website, sorry, maar dat is gewoon teveel (tenzij je een heel team om je heen verzamelt natuurlijk, maar dan ben je geen kleine ondernemer meer).
Daarnaast zullen niet alle vormen van content bij jou en je bedrijf passen. Als jij het niet leuk vindt om video’s op te nemen, moet je niet gaan vloggen. Als jij moe wordt van social media, dan moet je daar gewoon mee stoppen.
Kiezen dus.
Mijn methode om meer klanten te vinden
Ben je op zoek naar een marketingmethode gericht op langetermijnsucces, zonder commerciële trucjes en zonder social media? Dan zit je hier goed! Ik heb mijn methode voor het vinden van klanten zonder social media opgedeeld in drie overzichtelijke stappen, namelijk:

Heb je twijfels over SEO of weet je niet zeker of deze strategie bij je past, lees dan hier verder. Bij mijn methode voor het vinden van klanten ligt de focus op content op je blogs, maar dit is niet zomaar content, dit is steengoede knaller content. En natuurlijk wil je van je geïnteresseerde bezoeker een blije, trouwe klant maken. xxlinkxx
Conclusie
Het vinden van klanten en aanprijzen van je producten en diensten kan op talloze manieren. Eén daarvan is contentmarketing. Hierbij bied je content op een relevante en aantrekkelijke manier aan aan potentiële klanten waarbij je ze de helpende hand biedt zonder direct jouw product of dienst aan te prijzen. In dit artikel heb ik uitgelegd wat de mogelijkheden zijn en hoe je zelf een contentstrategie ontwikkelt. Je weet nu ook dat contentmarketing zonder social media kan. Nu ben ik benieuwd, ga je inzetten op Google, social media of een combinatie hiervan?
Verder lezen:
Mijn dochter is een jonge startende ondernemer, dus het is allemaal nieuw voor haar. Ik zal haar deze blog tonen, want ze kan deze informatie goed gebruiken. Dank je voor het delen. Je schrijft allemaal interessante en leerrijke blogs.