fbpx
Selecteer een pagina

Of je nu in een stenen huis of in een caravan woont, met twee kleine kindjes komt de bodem van de wasmand zelden in zicht. Geen probleem, de wasmachine draait wel. Toch?

Bij ons wel − want jaja, we hebben een wasmachine in onze caravan!

Kleding wassen op de camping

Toen we de vorige keer in de caravan zaten, deed ik handwasjes en gebruikte ik ongeveer één keer per week de wasmachine op de camping. Vooral dit laatste was een gedoe: er was al-tijd een rij. Hoe vroeg ik daar ook stond met m’n wasmand, er stonden altijd bejaarden te wachten met hun was. En het werd zelfs een keer gemeen… Een mevrouw zag mij met volle wasmand en dreumes richting het washok sjouwen en ze sjeesde me snel voorbij om me voor te zijn.

I kid you not.

En ohja, een wasmachine op de camping kost gemiddeld €4,50 per wasbeurt. In een half jaar heeft ons dat dus ongeveer €112 gekost.

Kleine wasmachine voor in de caravan of camper

Maar wist je dat er kleine wasmachines bestaan speciaal voor op de camping? Ik wist dat dus niet − tot een paar weken geleden. Geen idee meer hoe we er precies op kwamen, maar ze bestaan dus. Ik trok de stoute schoenen aan en zocht contact met Gimeg, het bedrijf achter de Mestic huishoudapparaten met een laag wattage. Of we er niet eentje mochten uitproberen, in ruil voor een review hier op m’n blog? Dat vonden ze ook wel een goed idee en na een week werd onze eigen mini wasmachine met centrifuge bezorgd!

Inmiddels gebruiken we de wasmachine ruim 5 weken – bijna dagelijks (!). Tijd dus voor een review.

In deze blog lees je onze ervaringen met de Mestic wasmachine MWD-380. Daarnaast geef ik je tips over het gebruik ervan én leg ik uit voor wie een camping wasmachine wel/geen slimme keus is.

Specificaties Mestic camping wasmachine

Zo ziet de wasmachine er uit:

Mestic wasmachine - drie knoppen

De Mestic kan wassen en centrifugeren

De knoppen van links naar rechts: links is wassen, in het midden kun je ‘m op normaal of licht wassen of op drainen zetten, en rechts is centrifugeren.

De technische details:

 • Vermogen: 250 W
 • Afmeting: 59 x 39 x 64 cm
 • Aansluitspanning: 220-240 V
 • Gewicht: 11,0 Kg
 • Materiaal: kunststof

Oké, nu wat praktische details:

De wasmachine kan 3,5 kg droge was wassen en 1,5 kg natte was centrifugeren.
Geen idee hoeveel dit is? Nou, ongeveer dit:

Mini wasmachine op de camping: zoveel was past er in

Dit is wel echt de max en kan alleen als het niet zo vies is. Bij een was met rompertjes en hydrofiele doeken doen we ‘m iets minder vol.

Gebruik van de kleine wasmachine

De eerste paar keren was het wel even uitzoeken hoe de wasmachine werkt. Hoeveel was kan er in? Hoeveel water moet erbij? Koud water met kokend water uit de waterkoker of naar het sanitair lopen voor warm water?

Inmiddels zit er routine in. Het wassen gaat bij ons in drie stappen:

1. Wassen: we vullen met twee gieters warm water de wastrommel. Was en wasmiddel erbij, en aanzetten. Vaak zetten we de timer twee keer aan. Eén keer is ongeveer een kwartier, dus in totaal een half uurtje wassen.
2. Spoelen: met de drain halen we het vuile water eruit. We centrifugeren de was kort om nog meer vuil water eruit te halen en doen schoon (vaak koud) water in de wastrommel. Dan draaien we de was nog een keer (zonder wasmiddel).
3. Centrifugeren: opnieuw met de drain al het water eruit, alle was goed centrifugeren en dan ophangen aan de waslijn.

Easypeasy hè!

Wasmachine op de camping en peuter helpt met water halen

Roan gaat alvast water halen

Mini wasmachine in de caravan, peuter helpt

Die Roan kan zo helpen! Even de was in de wastrommel doen.

Kleine wasmachine was goed schoon

Met m’n allerbeste Tell Sell smile: schoon hè?! 😉

Van begin tot eind duurt het hele wasproces wel een uur of twee, maar het meeste werk doet de wasmachine. Het water halen en drainen is handwerk en daar zijn we per wasbeurt ongeveer 20 minuten aan kwijt. We doen dit vooral tussendoor. Water halen, ontbijten, na het ontbijten drainen en vullen, en terwijl de wasmachine spoelt, gaan wij even wandelen, etc.

Het is overigens ook mogelijk om met een slangetje de wastrommel op een kraan aan te sluiten. Je hoeft dan niet te sjouwen met water. Wij hebben dit (nog) niet uitgeprobeerd.

Onze ervaring

De Mestic wasmachine bevalt ons erg goed! We hebben weinig kleding meegenomen en we gebruiken enorm veel hydrofiele doeken en vaatdoekjes. Ongeveer 5 keer per week even een was draaien en we hebben altijd genoeg schone was.

Doet de Mestic wasmachine het ook goed? Ja! We gebruiken wel iets meer wasmiddel dan dat we bij een normale wasmachine doen, en ik was de erg vieze was eerst met de hand voor (poep, spuug, etensresten, dat soort dingen), maar de was komt er keurig schoon uit.

Ook centrifugeren doet ‘ie erg goed. Het komt er net zo droog uit als bij een normale wasmachine.

We hebben alleen voor het beddengoed de wasmachine op de camping gebruikt, want ons twee-persoonshoeslaken past niet in de kleine wasmachine.

Niet alleen vinden we het gemakkelijk in gebruik, we besparen er dus ook geld mee uit.

Tips voor goed gebruik van de Mestic wasmachine

 • Vergeet de stekker niet aan te zetten. De timer tikt sowieso als je ‘m aanzet. En als je daarna in de weer bent met andere dingen (of op pad gaat), staat de vuile was gewoon stil in een bak water. Even checken dus of de was ook echt draait als je ‘m aan hebt gezet ?
 • Ga je de wastrommel vullen, vergeet dan niet het drainen uit te zetten. Anders kun je er tot in den treuren water in blijven gieten…
 • Wij hebben de wasmachine op een aerobics step gezet. In de handleiding staat dat je het vuile water over de grond kunt laten weglopen. Dat gaat niet als je geen putje in de buurt hebt. Een stevige verhoging is daarom handig zodat je het water in een emmer kunt laten weglopen.
 • Wij gebruiken twee gieters van elk 10 liter om de wastrommel te vullen. Er gaat 19 à 20 liter in de bak, dus we hoeven maar één keer te lopen om de wasmachine te vullen.
 • Was sterk vervuilde kleding en doeken even met de hand. Dingen met poep boen ik eerst schoon met wasmiddel en een borsteltje. Slabs met etensresten spoel ik ook eerst uit.
 • Accepteer dat het tijd en energie kost. Het is niet zoals thuis even de was erin gooien, programma aanzetten en klaar. Het gaat in stappen en het is best wel wat handwerk. Wij vinden het niet erg. Roan helpt met water halen, Evi vindt het ook een interessant ding, dus zo is iedereen er eigenlijk heel tevreden over.

Voor wie is een camping wasmachine geschikt? (en voor wie niet)

De nieuwprijs van de Mestic wasmachine MWD-380 is €109,95, maar ik zie dat ‘ie her en der in de aanbieding is (bij Bol.com hebben ze vaak aanbiedingen).

Je hebt trouwens ook het goedkopere MW-150 model. Deze heeft een wascapaciteit van 2 kg maar kan niet centrifugeren. Wij hebben bewust voor de mini wasmachine mét centrifuge gekozen. Met de hand uitwringen gaat minder goed dan centrifugeren, en als het een beetje wisselend weer is, krijg je je was niet voor het donker droog.

Voor €110 (of €80) heb je een super handige wasmachine, perfect voor op de camping. Maar ga je een paar weken op vakantie of heb je relatief weinig was? Dan is het handiger en voordeliger om de wasmachine op de camping te gebruiken. Af en toe een handwasje erbij en je bent klaar.

Reis je langere tijd en heb je dagelijks veel was? Dan heb je de investering zo terug verdiend. En ja, het kost wat tijd, maar als je er handig in wordt en het een onderdeel maakt van de dagelijkse huishouddingen, dan merk je amper dat het wat werk is.

Wat denk jij: zo’n wasmachine in de caravan of camper, handig of onzin?

Er staan affiliate links in deze blogpost.