fbpx
Selecteer een pagina

Wil je ook full time reizen met je gezin, plaats onafhankelijk werken en de zon achterna? Dan zit je misschien middenin de camper vs caravan discussie. Beide voertuigen hebben voor- en nadelen en het is lastig om te kiezen als je geen reiservaring hebt met één of beide type voertuigen.

No worries! Wij hebben met zowel een caravan als (zelfgebouwde) camper gereisd en ik kan je hier dan ook veel tips over geven.

In deze blog help ik je bij het kiezen tussen reizen met een caravan en camper.

Verschil tussen caravan en camper

Ik ga er natuurlijk vanuit dat je het verschil wel weet, maar voor de zekerheid toch nog even een korte uitleg:

Een caravan is een losse trailer die je achter een auto hangt en een camper is een caravan en auto ineen.

Voor- en nadelen van een camper en caravan

Het zal je niet verbazen, maar het reizen met een caravan en camper is op diverse punten verschillend. Om een weloverwogen keuze te maken, zet ik hier de voor- en nadelen op een rij.

Caravan voordelen

 • Een aparte auto
  Het allergrootste voordeel van een caravan is dat je een aparte auto hebt. Staat je caravan op een mooie plek, dan kan ‘ie blijven staan terwijl jullie even boodschappen doen of in de buurt op stap gaan.
 • Meer ruimte
  Vaak heb je met een caravan meer ruimte. Je hebt de achterbak van de auto als extra opbergplek en met een voortent voor je caravan creëer je nog meer leefruimte.
 • Betaalbaar
  Over het algemeen zijn tweedehands caravans redelijk betaalbaar, terwijl veel tweedehands campers nog steeds tienduizenden euro’s kosten.

Caravan nadelen

 • Langzamer reizen
  Je kunt natuurlijk zo snel reizen als je wilt, ook met een caravan, maar over het algemeen reis je met een caravan langzamer dan met een camper. Dit heeft meerdere redenen, maar de belangrijkste is dat het neerzetten van een caravan vaak meer tijd kost. Voor je caravan waterpas staat, de pootjes zijn uitgedraaid en de voortent of luifel uitstaat, ben je wel een uurtje verder. En het inpakken en aankoppelen duurt natuurlijk ook weer lang.

Langzaam reizen hoeft trouwens niet een nadeel te zijn! Verderop meer hierover.

 • Niet geschikt voor camperplaatsen en wild kamperen
  Helaas zijn maar weinig camperplaatsen en wildkampeerplekken geschikt om er met een caravan te staan. We zien het een enkele keer wel, maar het is echt maar sporadisch. Vaak mag het ook niet. Je bent dan dus aangewezen op campings. Geen ramp, campings hebben ook hun voordelen, maar dan weet je dus dat je die kosten iedere maand maakt.

Lees hier meer over de kosten van reizen in een camper en caravan.

 • Je hebt een auto nodig die je caravan kan trekken
  Hoewel een aparte auto zeker een voordeel is, moet je die auto wel kopen als je ‘m nog niet hebt. En onderhouden natuurlijk.
 • Moeilijker om te besturen
  Ik heb hier geen ervaring mee, maar ik hoor van diverse bestuurders dat het rijden (en vooral het manoeuvreren) met een caravan lastiger is dan met een camper.

Camper voordelen

 • Flexibeler, sneller reizen
  Zoals het langzaam reizen een nadeel is bij de caravan, is dit een duidelijk voordeel van een camper. Je bent sneller geïnstalleerd en ook veel vlotter ingepakt en vertrokken. Hangt natuurlijk ook af van je manier van reizen. Als je op iedere plek je hele hebben en houwen buiten uitstalt, duurt het inpakken alsnog een eeuwigheid.
 • Vrij kamperen
  Op (gratis) camperplaatsen of waar dan ook in de vrije natuur: met een camper kun je er gewoon gaan staan. Mits het toegestaan is in het betreffende land tenminste.
 • Makkelijker om te besturen
  Het moge duidelijk zijn, velen vinden het rijden met een camper prettiger dan rijden met een caravan.
 • Je hebt altijd alles bij je
  Zeker met kleine kinderen is dit erg prettig. Waar we ook zijn, we hebben altijd alles bij ons. De kinderstoelen, een wc, stromend water en speelgoed. Reis je met een caravan en ga je erop uit met de auto, dan kun je maar een deel meenemen in je auto.

Camper nadelen

 • Geen aparte auto
  Sta je net lekker met je camper, kom je erachter dat het brood op is. En de dichtstbijzijnde bakker is kilometers verderop. Geen auto om er even naartoe te rijden, dus toch maar die camper weer rijklaar maken. Sommige camperaars lossen dit op door fietsen mee te nemen.
 • Duur
  Zelfs een tweedehands camper op leeftijd is veel duurder dan een caravan van hetzelfde bouwjaar. Je moet dus dieper in de buidel tasten.

Of bouw je camper zelf! Maar daarvoor moet je wel heel handig zijn en enorm veel tijd hebben.

Keuze caravan of camper

De keuze tussen een caravan of camper hangt natuurlijk volledig af van jullie wensen en situatie. Snel reizen, langzaam reizen, en ook budget, je inkomsten en of je al een auto hebt of niet.

Voor je een keuze maakt op basis van de voor- en nadelen, denk eerst na over de volgende vragen:

Hoe snel wil je reizen?

Langzaam (en minder flexibel) reizen is niet per se een nadeel. Als je een startende digital nomad bent, komt er ongelooflijk veel op je af. Je gezin moet wennen aan de nieuwe situatie, je moet wellicht nog je business opzetten. Dit alles kost veel tijd en energie. Als je dan ook nog eens in rap tempo gaat reizen, is de kans dat je na een paar maanden (of weken!) je camper weer te koop zet erg groot.

Met een caravan een paar weken op één plek staan is een perfecte manier om te wennen aan het nieuwe digital nomad leven. Ook geeft dit de ruimte om aan je inkomen te werken.

Wil je vrij kamperen?

Vrij kamperen heeft voor- en nadelen. In een notendop:

Het voordeel is dat het gratis is en dat je op de meest prachtige plekken kunt staan. Vaak sta je ook erg rustig.

Het nadeel is dat je – afhankelijk van waar je gaat reizen – alleen kunt staan en dat dat best spooky kan zijn. En dat het niet overal is toegestaan, dus dat je een flinke boete riskeert.

Wil je heel graag vrij kamperen, dan is een camper de enige optie.

Wat is je budget?

Heb je al een auto met genoeg trekkracht en is je budget beperkt? Kies dan voor een caravan. Zeker als je nog je business moet opzetten, want dan kan het erg verstandig zijn om langzaam te reizen en je spaargeld in je zak te houden.

Wil je op een later moment overstappen naar een camper, dan verkoop je de boel gewoon.

Camper vs caravan: the battle

Waar je uiteindelijk ook voor kiest, het is een hele persoonlijke keuze. Eentje die een ander niet voor je kan maken. Maar er is nog iets anders aan de hand bij de caravan vs camper discussie dat ik graag nog even wil noemen…

Sommigen overwegen niet eens een caravan, omdat het reizen met een camper een hip imago heeft.

Zeker het reizen met van die fleurige oude camperbussen.

Laat je hierdoor niet beïnvloeden! Met de ervaring die we nu hebben, ben ik super blij dat we zijn begonnen in een caravan. Hierdoor reisden we tergend langzaam (tot wel tien weken op één plek), maar hadden we wel de rust en energie om ons bedrijf op te zetten. We hebben ook veel tijd genomen om te wennen aan onze nieuwe levensstijl.

Wist je namelijk dat het digital nomad leven geen vakantie is?!

Tijd om te wennen en je business op te zetten

Het kost dus echt maanden (!) om aan dit nieuwe leven te wennen. Onderschat dit niet! Je gaat jezelf een paar keer keihard tegenkomen.

En als je dan ondertussen die druk voelt om je bedrijf op te zetten, dan is het alleen maar heel prettig om langere tijd op één locatie te zijn.

Wennen aan steeds weer een nieuwe plek kost namelijk ook energie. Energie die je op dat moment beter aan je gezin, jezelf en je nieuwe bedrijf kunt besteden.

Ik ben zielsgelukkig dat we nu met een camper rondreizen, maar dat komt omdat we de financiën op orde hebben. Hierdoor hebben we de mentale ruimte om sneller te reizen.

Mijn mening is ook maar een mening 😉

Dit betekent overigens niet dat je per se met een caravan moet gaan reizen als je nog geen stabiel inkomen of geen mega spaarpot hebt. Er zijn er genoeg die zonder inkomen met een camper vertrekken en hier een succes van maken. Maar er zijn er ook heel veel (!) die na een paar maanden terugkeren.

En natuurlijk kun je met een camper ook wekenlang op dezelfde plek staan, maar geloof me, met een caravan is dat een stuk relaxter.

In deze blog wil ik advies geven op basis van onze ervaringen als digital nomads. We doen dit sinds september 2015, dus we mogen onszelf inmiddels wel voorzichtig ervaringsdeskundigen noemen 😉

Om het je nog makkelijker te maken heb ik een handige tool gemaakt die je helpt bij het kiezen. Vul hieronder je e-mailadres in en je kunt de tool (na bevestiging) downloaden.