fbpx
Selecteer een pagina

In 2 maanden tijd heeft Joost een bestelbus omgebouwd tot camper. In deze blog laten we je zien wat Joost allemaal verbouwd en geklust heeft. En wat kost het eigenlijk, zo’n bus ombouwen tot camper? Ook dat vertellen we je hier! Wil je zelf een camper bouwen, dan helpt deze blog je hopelijk op weg.

Volkswagen Crafter bus ombouwen tot camper

Na lang wikken en wegen hebben we besloten om een Volkswagen Crafter te kopen. We kwamen tot deze beslissing omdat we vrij specifieke eisen hebben, zoals vaste bedden, een vaste zithoek, en veilige zitplekken. Hierdoor moet de bus een redelijke afmeting hebben.

Daarnaast mocht hij niet te duur, maar moest hij technisch wel helemaal in orde zijn. Eventuele kleine roestplekken kon Joost zelf wegwerken. Door de beperkte keuze aan 2e hands bestelwagens kwamen we al snel bij een Crafter uit. Het werd uiteindelijk een Volkswagen Crafter L3H2 uit 2010, een extra lang en hoog model. Deze bus werd eerst door PostNL gebruikt voor pakketbezorging.

Je koopt een bestelbus overigens altijd zonder bpm, deze wordt na keuring tot camper alsnog in rekening gebracht door de RDW. Wij moesten ruim €2000 aan bpm betalen.

Volkswagen Crafter bestelbus

De Volkswagen Crafter in oude staat, als pakketbezorgbus.

De eerste stappen

Voordat Joost kon beginnen met de bus ombouwen tot gezinscamper, moest er eerst veel gepoetst geworden. Gelukkig hielp zijn moeder!

Daarna heeft Joost isolatie aangebracht, twee dakramen gemaakt en de luifel gemonteerd.

Volkswagen bus ombouwen tot camper De eerste muur is geïsoleerd en netjes afgewerkt.

Zelf een bus ombouwen tot camper, inclusief dakraam

Joost heeft twee dakramen gemaakt. Eén hiervan heeft een ventilator/afzuiging erin.

Zelf bus ombouwen tot camper met luifel

De bus heeft een luifel, woop woop!

Indeling van de camperbus

Een bestelbus ombouwen naar camper doe je niet even in een paar dagen. Dus toen Joost en ik het plan bedachten om een bus tot familiecamper om te bouwen (we zaten toen nog in Frankrijk) is Joost direct met de voorbereiding begonnen. Hij heeft tientallen tekeningen gemaakt!

Bij het bepalen van de indeling en bus inrichting was het vooral een uitdaging om vier bedden & keukentje & bankje & tafel erin te krijgen én daarbij wat loopruimte te behouden. Tijdens het bouwen heeft Joost de indeling nog aangepast omdat we anders over de bank moesten klimmen om bij de bedden te komen.

Dit is de uiteindelijke bus inrichting geworden:

Stapelbed voor de hele familie

Het achterste deel van de buscamper is één en al bed. We hebben eigenlijk een groot vier persoons stapelbed. Omdat de kindjes nu nog klein zijn, hebben zij bedjes in ledikantformaat (60 bij 120). Dit is dus een tijdelijke oplossing, want we begrijpen ook dat Roan daar over zeg twee jaar is uitgegroeid. Maar aangezien wij nogal wispelturig zijn en onze plannen steeds weer wijzigen, denken we niet zo ver vooruit. Daarnaast is het volgens Joost in een paar dagen weer omgebouwd. Komende twee jaar zitten we in ieder geval goed met deze bedjes.

Vier personen slapen in omgebouwde camperbus

Het master stapelbed in onze bus: onder het grote mensen bed en boven twee kinderbedjes en een kast.

Omdat de kinderbedjes niet de volledige breedte in beslag nemen, zit er kastruimte tussen. Handig (noodzakelijk!) voor kinderkleertjes, luiers en billendoekjes.

Ons bed wilden we graag in de lengte hebben, omdat Joost bijna twee meter is. Ook hebben we graag de volle breedte omdat Evi vaak bij ons in bed slaapt. Wij hebben dus, voor camper begrippen, een extra breed bed (180 bij 200). Heel luxe, maar voor ons prioriteit.

Vast tweepersoonsbed in zelfgemaakte camperbus

Het bedframe voor ons twee persoonsbed.

Keuken in de buscamper

Door ons grote bed in de lengte is de keuken heel klein geworden. Geen probleem, want Joost hoopt voornamelijk buiten te koken (we hebben ook een skottelbraai mee).

Eén van de eisen van de RDW voor de keuring is dat de zelfbouw camper vaste watertanks heeft. Joost heeft dus in het kastje onder de kleine wasbak twee watertanks gemaakt. We hebben dus gewoon ‘stromend’ (koud) water. Ook hebben we een keurige bestekla en een bovenkastje voor borden en pannen.

Aan de andere kant staat het 2-pitsfornuis. Hieronder staat een kleine koelkast. Of eigenlijk een elektrische koelbox. Groot genoeg voor de dagelijkse boodschapjes.

Prima keukentje dus, klein maar fijn.

Keuken in zelfgebouwde camper

Het keukentje met aan de ene kant het fornuis en aan de andere kant de wasbak. Op deze foto was de keuken bijna klaar.

Tafel en stoelen

Dan het zitgedeelte. Joost heeft een achterbankje geplaatst en een wegneembare tafel gemaakt. Ook heeft hij de voorstoelen draaibaar gemaakt.

We hopen voornamelijk buiten te kunnen eten maar uit ervaring weten we dat dat in december en januari moeilijk wordt, ook in Andalusië en de Algarve.

Omgebouwde bus tot camper keuren bij RDW

Deze tafel en bank heeft Joost geplaatst voor de keuring bij de RDW. Inmiddels zijn ze vervangen door een echte achterbank en de zelfgemaakte uitklaptafel.

Bus ombouwen naar camper

De rails monteren voor de achterbank.

Tafel in de camper

Bij zijn ouders heeft Joost de ruimte om te klussen. Heel handig voor het vele verfwerk. Hier is hij de tafel aan het lakken.

De voorstoelen kunnen we draaien. Het tafeltje ertussen et voila, een vierpersoons zithoek.

Opbergruimte in de zelfbouw camper

Hoewel we steeds minder spullen hebben, sjouwen we stiekem nog best veel met ons mee. Opbergruimte is dus noodzakelijk.

De lege ruimte onder het tweepersoonsbed is één grote kast. Hier liggen spullen die we niet dagelijks nodig hebben. We kunnen deze ruimte zowel vanuit binnen als buiten bereiken. Ook de portapotti staat onder het bed.

Zoals gezegd zit er een kast tussen de bedjes van de kinderen. Ook deze kast kunnen we vanuit de achterklep en vanuit binnen openen.

En omdat Evi in de praktijk alleen maar bij ons in bed slaapt, gebruiken we haar bedje ook als kast.

Tot slot heeft Joost nog een kast boven de tafel en onder de achterbank gemaakt. Het was even passen en meten, maar uiteindelijk hebben al onze spullen een plekje gekregen.

Opbergruimte in omgebouwde bus tot camper We hebben de laatste spullen pas in Frankrijk ingeladen en hierdoor leek de bus wel ontploft! Inmiddels zijn veel spullen heringedeeld en opgeruimd, al geeft het op zo’n kleine oppervlakte met vier personen altijd wel een ontplofte indruk.

Opbergruimte onder het bed

We hebben alle gaten en kieren goed benut. En ja, ook in Portugal regent ’t wel eens 😉

Bus ombouwen tot gezinscamper kosten

De kosten voor het zelf bouwen van een camper hangen vooral af van de mate van afwerking. Wil je een mega fancy bus, helemaal compleet en professioneel afgewerkt, dan ben je een godsvermogen kwijt. Wij hebben gekozen voor een simpele afwerking en een basic ‘inboedel’.

Naast de aankoop van de bus (en de bpm) waren wij ongeveer €5000 kwijt aan materialen van de bouwmarkt en camperartikelen zoals dakramen, koelbox, elektra, de luifel, draaiplateau’s voor voorstoelen et cetera.

Zelfbouw camperbus zelf voorzienend maken

Nu we een paar maanden met de bus hebben rondgereisd komen we tot twee conclusies:

  1. Vrij kamperen is ge-wel-dig!
  2. We willen langer kunnen boondocken

Omdat we nu een huishoud accu hebben met genoeg stroom voor twee dagen, is dit het max aantal dagen dat we vrij kunnen staan zonder te moeten rijden (om de accu weer op te laden). Dit vinden we te kort. We willen minstens vier dagen vrij staan. De oplossing is simpel: zonnepanelen.

Ook willen we ’s nachts de kachel aan kunnen hebben. Nu kan dit niet, of maar 2 uurtjes, omdat de accu te klein is. Na lang wikken en wegen hebben we besloten een dieselkachel in te bouwen in de camper.

Binnenkort volgt hier meer info over!

Deze blogpost heb ik op 1 maart 2018 voor het laatst geüpdate.