In 2 maanden tijd heeft Joost een bestelbus omgebouwd tot camper. In deze blog laten we je zien wat Joost allemaal verbouwd en geklust heeft. En wat kost het eigenlijk, zo’n bus ombouwen tot camper? Ook dat vertellen we je hier! Wil je zelf een camper bouwen, dan helpt deze blog je hopelijk op weg.
Inhoudsopgave
Volkswagen Crafter bus ombouwen tot camper
Na lang wikken en wegen hebben we besloten om een Volkswagen Crafter te kopen. We kwamen tot deze beslissing omdat we vrij specifieke eisen hebben, zoals vaste bedden, een vaste zithoek, en veilige zitplekken. Hierdoor moet de bus een redelijke afmeting hebben.
Daarnaast mocht hij niet te duur, maar moest hij technisch wel helemaal in orde zijn. Eventuele kleine roestplekken kon Joost zelf wegwerken. Door de beperkte keuze aan 2e hands bestelwagens kwamen we al snel bij een Crafter uit. Het werd uiteindelijk een Volkswagen Crafter L3H2 uit 2010, een extra lang en hoog model. Deze bus werd eerst door PostNL gebruikt voor pakketbezorging.
Je koopt een bestelbus overigens altijd zonder bpm, deze wordt na keuring tot camper alsnog in rekening gebracht door de RDW. Wij moesten ruim €2000 aan bpm betalen.
De eerste stappen
Voordat Joost kon beginnen met de bus ombouwen tot gezinscamper, moest er eerst veel gepoetst geworden. Gelukkig hielp zijn moeder!
Daarna heeft Joost isolatie aangebracht, twee dakramen gemaakt en de luifel gemonteerd.
De eerste muur is geïsoleerd en netjes afgewerkt.
Indeling van de camperbus
Een bestelbus ombouwen naar camper doe je niet even in een paar dagen. Dus toen Joost en ik het plan bedachten om een bus tot familiecamper om te bouwen (we zaten toen nog in Frankrijk) is Joost direct met de voorbereiding begonnen. Hij heeft tientallen tekeningen gemaakt!
Bij het bepalen van de indeling en bus inrichting was het vooral een uitdaging om vier bedden & keukentje & bankje & tafel erin te krijgen én daarbij wat loopruimte te behouden. Tijdens het bouwen heeft Joost de indeling nog aangepast omdat we anders over de bank moesten klimmen om bij de bedden te komen.
Dit is de uiteindelijke bus inrichting geworden:
Stapelbed voor de hele familie
Het achterste deel van de buscamper is één en al bed. We hebben eigenlijk een groot vier persoons stapelbed. Omdat de kindjes nu nog klein zijn, hebben zij bedjes in ledikantformaat (60 bij 120). Dit is dus een tijdelijke oplossing, want we begrijpen ook dat Roan daar over zeg twee jaar is uitgegroeid. Maar aangezien wij nogal wispelturig zijn en onze plannen steeds weer wijzigen, denken we niet zo ver vooruit. Daarnaast is het volgens Joost in een paar dagen weer omgebouwd. Komende twee jaar zitten we in ieder geval goed met deze bedjes.

Het master stapelbed in onze bus: onder het grote mensen bed en boven twee kinderbedjes en een kast.
Omdat de kinderbedjes niet de volledige breedte in beslag nemen, zit er kastruimte tussen. Handig (noodzakelijk!) voor kinderkleertjes, luiers en billendoekjes.
Ons bed wilden we graag in de lengte hebben, omdat Joost bijna twee meter is. Ook hebben we graag de volle breedte omdat Evi vaak bij ons in bed slaapt. Wij hebben dus, voor camper begrippen, een extra breed bed (180 bij 200). Heel luxe, maar voor ons prioriteit.
Keuken in de buscamper
Door ons grote bed in de lengte is de keuken heel klein geworden. Geen probleem, want Joost hoopt voornamelijk buiten te koken (we hebben ook een skottelbraai mee).
Eén van de eisen van de RDW voor de keuring is dat de zelfbouw camper vaste watertanks heeft. Joost heeft dus in het kastje onder de kleine wasbak twee watertanks gemaakt. We hebben dus gewoon ‘stromend’ (koud) water. Ook hebben we een keurige bestekla en een bovenkastje voor borden en pannen.
Aan de andere kant staat het 2-pitsfornuis. Hieronder staat een kleine koelkast. Of eigenlijk een elektrische koelbox. Groot genoeg voor de dagelijkse boodschapjes.
Prima keukentje dus, klein maar fijn.

Het keukentje met aan de ene kant het fornuis en aan de andere kant de wasbak. Op deze foto was de keuken bijna klaar.
Tafel en stoelen
Dan het zitgedeelte. Joost heeft een achterbankje geplaatst en een wegneembare tafel gemaakt. Ook heeft hij de voorstoelen draaibaar gemaakt.
We hopen voornamelijk buiten te kunnen eten maar uit ervaring weten we dat dat in december en januari moeilijk wordt, ook in Andalusië en de Algarve.

Deze tafel en bank heeft Joost geplaatst voor de keuring bij de RDW. Inmiddels zijn ze vervangen door een echte achterbank en de zelfgemaakte uitklaptafel.

Bij zijn ouders heeft Joost de ruimte om te klussen. Heel handig voor het vele verfwerk. Hier is hij de tafel aan het lakken.
De voorstoelen kunnen we draaien. Het tafeltje ertussen et voila, een vierpersoons zithoek.
Opbergruimte in de zelfbouw camper
Hoewel we steeds minder spullen hebben, sjouwen we stiekem nog best veel met ons mee. Opbergruimte is dus noodzakelijk.
De lege ruimte onder het tweepersoonsbed is één grote kast. Hier liggen spullen die we niet dagelijks nodig hebben. We kunnen deze ruimte zowel vanuit binnen als buiten bereiken. Ook de portapotti staat onder het bed.
Zoals gezegd zit er een kast tussen de bedjes van de kinderen. Ook deze kast kunnen we vanuit de achterklep en vanuit binnen openen.
En omdat Evi in de praktijk alleen maar bij ons in bed slaapt, gebruiken we haar bedje ook als kast.
Tot slot heeft Joost nog een kast boven de tafel en onder de achterbank gemaakt. Het was even passen en meten, maar uiteindelijk hebben al onze spullen een plekje gekregen.
We hebben de laatste spullen pas in Frankrijk ingeladen en hierdoor leek de bus wel ontploft! Inmiddels zijn veel spullen heringedeeld en opgeruimd, al geeft het op zo’n kleine oppervlakte met vier personen altijd wel een ontplofte indruk.
Bus ombouwen tot gezinscamper kosten
De kosten voor het zelf bouwen van een camper hangen vooral af van de mate van afwerking. Wil je een mega fancy bus, helemaal compleet en professioneel afgewerkt, dan ben je een godsvermogen kwijt. Wij hebben gekozen voor een simpele afwerking en een basic ‘inboedel’.
Naast de aankoop van de bus (en de bpm) waren wij ongeveer €5000 kwijt aan materialen van de bouwmarkt en camperartikelen zoals dakramen, koelbox, elektra, de luifel, draaiplateau’s voor voorstoelen et cetera.
Zelfbouw camperbus zelf voorzienend maken
Nu we een paar maanden met de bus hebben rondgereisd komen we tot twee conclusies:
- Vrij kamperen is ge-wel-dig!
- We willen langer kunnen boondocken
Omdat we nu een huishoud accu hebben met genoeg stroom voor twee dagen, is dit het max aantal dagen dat we vrij kunnen staan zonder te moeten rijden (om de accu weer op te laden). Dit vinden we te kort. We willen minstens vier dagen vrij staan. De oplossing is simpel: zonnepanelen.
Ook willen we ’s nachts de kachel aan kunnen hebben. Nu kan dit niet, of maar 2 uurtjes, omdat de accu te klein is. Na lang wikken en wegen hebben we besloten een dieselkachel in te bouwen in de camper.
Binnenkort volgt hier meer info over!
Deze blogpost heb ik op 1 maart 2018 voor het laatst geüpdate.
hallo ik hoop dat jullie antwoorden maar welke maat/grote watertank hebben jullie?ik ben namelijk samen met mijn vriend een mercedes sprinter aan het ombouwen en we willen graag advies of de hoeveelheid liters die jullie hebben in de watertank. hoe hebben jullie het trouwens gedaan met de grijswatertank.
alvast bedankt
Hi Brigitte,
In de bus zitten 2 kleine jerrycans van geloof 20 liter. Dus één voor schoon en één voor grijs water. Dit is erg weinig als je gaat wild staan. Dan moet je eigenlijk altijd nog losse jerrycans of grote flessen water hebben om het een paar dagen uit te houden. Eén keer afwassen en je bent al 5 tot 8 liter water kwijt namelijk 😉 Hopelijk heb ik zo je vraag beantwoord! Succes!
Mooi resultaat! Ik ben zelf een Sprinter aan het ombouwen en vroeg me af hoe je de rails voor de achterbank hebt gemonteerd. Moet hiervoor de brandstoftank eronderuit of kan het ook anders?
Alvast bedankt!
Bedankt en tof dat je met een sprinter bezig bent! Kunnen we ook met jouw verbouwing meekijken online?
Bij mij zit het met 3 punten met, ik dacht, M12 draadeind goed vast door de “draagbalken”. Het punt linksvoor zit met een dikke zelfborende schroef vast in de bovenkant van de draagbalk omdat daar inderdaad net de tank zit. Als je het goed uitmeet zou je net achter de tank langs kunnen komen met 4 punten.
Succes!
Dank voor je reactie! Ik ga eens op zoek naar zo’n bank 🙂
vraagje. je heb de vast bank verwisseld voor 1 met gordels, mag dit zomaar na de keuring en hoeveel zitplaatsen heb je nu op kenteken? en stond de bus op kenteken als gesloten bestel?
Hoi John,
Het was een gesloten bestelbus. Daarna heb ik hem volgens de regels van de RDW en de belastingdienst omgebouwd tot camper.
Een bus met een bouwjaar van voor 2013 mag zijn uitgerust met een “langs-bank” zonder gordels. Hiermee krijg je extra zitplaatsen op je kenteken. Ik heb er nu 5. Een andere optie is een goedgekeurde bok of bank inbouwen, maar die zijn erg prijzig.
De bankjes die in de personenbus uitvoering fabrieks-af gemonteerd worden zijn niet goedgekeurd voor achterafmontage.
Je mag alleen officieel niks meer aan je bus veranderen nadat hij gekeurd is, anders moet je hem weer laten keuren.
Nadat hij gekeurd is kun je de langs-bank vervangen door bijvoorbeeld een origineel bankje met gordels die ook in een personenbus uitvoeren zou zitten. Ze zeggen dit te controleren door steeksproefgewijs bij mensen thuis langs te gaan.
Zeker het risico waard aangezien je zo voor een normale prijs veilige zitplaatsen krijgt.
He smart guys ,
Dat hebben jullie goed bedacht.
Hier is het koud en nat .
Maar ik had ook al plannen om een camper te gaan bouwen.
Ik ben nog aan huis gebonden omdat ik m’n paarden heb.
Maar dat houd een keer op ( het paard is nu 29 jaar)
Ik ga een camper bouwen op het onderstel van een auto ambulance, dan kan ik er ook in met een rolstoel, ha, ha.
Veel pleziet lui en geniet . Zeker als je bedenkt dat de meeste mensen vast zitten in hun eigen web . Ik heb er een keer een beeld van gemaakt, een vrouw met een net
Hahaha.. Dat is een goed plan en een grappig beeld.
Het is inderdaad jammer dat er gekozen moet worden tussen huisdieren en vrijheid om te reizen..
Gr, Joost
Jeetje wat knap zeg! Handig, zo’n handige man?. Leuk dat jullie nu in Portugal zijn. Blijven jullie daar of gaan jullie nog verder door? Wij verhuizen als het goed is de 20e jaar Portugal ivm werk van mijn vriend. Plek is nog niet helemaal bekend maar iig ergens in de buurt van Albufeira.
Hoi Sylvia,
Zeker handig zo’n man!
Geen Lanzarote meer dus? De Algarve is prachtig dus je zal het hier ook heel fijn gaan vinden. De hele maand december zijn we nog in de Algarve en Alentejo. Als je het leuk vindt kunnen we een keer afspreken!
Succes met het voorbereiden van de verhuizing!