fbpx
Selecteer een pagina

Wil je digital nomad worden (met je gezin), dan is geld best wel een ding. Met een baan in loondienst sta je daar wat minder bij stil, maar als je startend freelancer bent, op het punt staat om in het diepe te springen met je gezin, dan heb je vast wat financiële zorgen.

Wij hadden die zorgen in ieder geval wel toen we net begonnen!

Maar er zijn wel dingen die je kunt doen om deze financiële zorgen te verminderen: bezuinigen en minimaliseren.

In deze blog post leg ik je uit hoe je stap voor stap kunt bezuinigen en minimaliseren. Maar eerst wat meer over waarom dit zo belangrijk is voor digital nomads in spé:

Hoeveel heb je nodig per maand?

Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden, want het hangt natuurlijk af van jouw gezinssituatie. Maar het is vooral belangrijk om te beseffen dat hoe meer je uitgeeft, hoe meer je moet werken. Je moet dan:

  • meer uren werken, of
  • meer per uur verdienen.

Beide is lastig te realiseren. Wil/moet je meer werken, dan kom je waarschijnlijk al snel tot de conclusie dat dat helemaal niet prettig is tijdens het reizen. Reizen kost namelijk energie; werken ook.

Daarnaast gaat dit naar mijn mening voorbij aan het idee van de digital nomad levensstijl: als je tijdens het reizen veel moet werken kun je niet veel tijd doorbrengen met je gezin en is de balans in je leven (opnieuw) zoek.

En wil/moet je meer per uur verdienen, dan zit je eigenlijk met hetzelfde probleem, want als startende ondernemer of freelancer kun je de eerste jaren niet altijd volle bak cashen.

Meer weten? Lees hier over plaatsonafhankelijk werken en hoe je digital nomad freelancer wordt.

De oplossing is bezuinigen.

Ben je een luxe paardje?

Stel jezelf eerst de vraag: hoeveel waarde hecht je aan luxe?

Vind je dit belangrijk, dan moet je accepteren dat je meer moet werken, of meer moet verdienen per uur, of meer spaargeld nodig hebt. Niks is onmogelijk, maar hoe meer je wilt uitgeven iedere maand, hoe moeilijker het wordt om als digital nomad gezin rond te reizen. Een andere manier van leven past dan misschien beter bij je.

Dat gezegd hebbende:

Ik ga er vanuit dat je geen enorm luxe paardje bent, maar je wilt ook niet op een houtje bijten. Je wilt iedere maand rond kunnen komen, plus nog een beetje kunnen sparen. Je wilt dus niet werken om te werken; je werkt om je uitgaven plus een beetje sparen te bekostigen. Daarnaast ga ik ervan uit dat je je remote werk over het algemeen ook leuk vindt ☺

Mooi.

Dan gaan we bezuinigen!

Tips voor rücksichtslos bezuinigen

Mijn allerbelangrijkste tip: wees genadeloos. Iedere euro helpt.

Hoe minder je gehecht bent aan je spullen en hoe minder je luxe waardeert, hoe makkelijker deze stap is.

Hou je doel in gedachten

Bij al je beslissingen, zeker de financiële, is het belangrijk om je uiteindelijke doel in gedachten te houden. Als het goed is hebben jij en je partner een gezamenlijk idee hierover. Vraag je bij alles af of het in lijn is met jullie ideeën en plannen. Zo niet, streep er doorheen.

Bijvoorbeeld:

  • je mobiele abonnement verlengen? Is het een zakelijk abonnement met veel data (minimaal 25 GB)? Verlengen. Is het een duur abonnement inclusief smartphone? Opzeggen en sim only of prepaid nemen. Lees hier meer over internet voor digital nomads.
  • de nieuwe Dolce Gusto kopen? Heb je hier op reis iets aan? Nee, dan niet kopen.
  • nieuwe wandelschoenen kopen? Zijn je huidige echt versleten? Nee, dan niet kopen. Zijn je huidige versleten en heb je wandelschoenen nodig op reis? Ja, kopen.

Zo kijk ik ook naar al mijn uitgaven en keuzes: is het in lijn met mijn ideeën en doelen? Dan is de uitgave gerechtvaardigd.

Bespreek het met je partner

Ga met je partner aan tafel zitten. Neem de maandelijkse financiën door en schrap waar je schrappen kunt. Zo blijven alleen de noodzakelijke kostenposten over (maar probeer ook daar op te besparen).

En de leuke dingen dan? Vakanties, uit eten, cadeautjes, de extraatjes? Tja, dat is een goede vraag en het antwoord is erg persoonlijk. Gelukkig zijn er alternatieven te bedenken:

  • Ga niet op vliegvakantie naar een resort, maar ga huisoppassen.
  • Ga niet uit eten, maar organiseer thuis een etentje voor vrienden.
  • Ga niet naar de dierentuin of Efteling, maar ga naar de kinderboerderij, het bos of de duinen.
  • Neem geen duur sportabonnement, maar ga buiten wandelen, hardlopen, rondjes springen (uiteraard met je kids).
  • Maak je cadeautjes zelf (ik heb de laatste tijd zelf geknoopte armbandjes en zelf gehaakte knuffeltjes cadeau gedaan) of geef een ‘ervaring’ (samen picknicken, wandelen etc).

Begin nú met bezuinigen!

Het is nooit te laat om te beginnen, dus als je nú met besparen begint, pluk je daar al binnen een paar maanden de vruchten van. Iedere euro die je bespaart, kan naar je spaarpot. En iedere euro die je later niet hoeft te verdienen, is weer een mooi moment samen met je gezin.

Minimaliseren tips

En dan komt het minimalisme om de hoek kijken.

Bezuinigen is niet hetzelfde als minimaliseren. Simpel gezegd:

  • Bezuinigen is het schrappen in je uitgaven.
  • Minimaliseren is het schrappen van je spullen.

Wil je vrijer leven, rondreizen en minder uren werken, dan is minimaliseren een belangrijke stap. Hoe minder spullen je hebt, hoe vrijer je je voelt. Dat klinkt cliché, maar het is echt zo! Ook: hoe minder spullen je hebt, hoe lager je kosten zijn. Je hebt minder (opslag)ruimte nodig en minder geld nodig om spullen te vervangen of te repareren.

Minimaliseren is meer dan een beetje opruimen. Daarnaast is minimaliseren een proces. Ga je er nu mee beginnen, dan kom je er al snel achter dat het niet zo 1-2-3 is gefixed. Accepteer dit.

Het helpt wel als je een stok achter de deur hebt, zoals een verhuis-, verhuur- of vertrekdatum.

Beginnen met minimaliseren

Hoe moet je beginnen met minimaliseren? Je kunt het beroemde boek van Marie Kondo lezen (heb ik zelf overigens niet gedaan), maar je kunt ook gewoon beginnen.

  1. Begin in een willekeurige kamer. Serieus, het maakt niet uit waar.
  2. Zorg voor een paar verhuisdozen, een grote vuilniszak, een stift en tape. Eventueel is een stofdoek of emmer met sopje ook handig 😉
  3. Laat alles door je handen gaan en vraag jezelf af wat je ermee wilt doen:
  • Weg → verkopen of weggeven
    Of weggooien, als niemand het wil hebben of echt kapot is
  • Houden → meenemen of opslaan
    Gebuik hierbij de verhuisdozen en vuilniszakken om alles te ordenen en te labelen, bijvoorbeeld ‘opslag’, ‘kringloop’ en de vuilniszak om rotzooi weg te gooien.
Bezuinigen en minimaliseren - Praia Coelha

Je hebt maar weinig spullen nodig als je iedere dag kunt wandelen en spelen in zo’n mooie omgeving!

Minimaliseren gaat in fases

In mijn ervaring gaat dit in fases. In de eerste fase wil je veel meer spullen houden dan nodig is. In de volgende fase (dat kan een week, maar ook een jaar later zijn) doe je met gemak spullen weg waar je eerst geen afstand van kon doen.

Het is belangrijk dat je dit onthoud en dus ook tijd inplant om een tijdje later opnieuw je spullen uit te zoeken.

Een paar tips:

  • Alles wat je een jaar niet hebt gebruikt, kan sowieso weg. Dingen die je één keer per jaar gebruikt ook. Heb je het toch die ene keer per jaar nodig, dan leen je het wel van iemand.
  • Alles waar je een ander blij mee maakt, geef je makkelijker weg. Heb je dus moeite om iets weg te doen, terwijl je eigenlijk wel weet dat je het niet kunt houden, geef het dan aan iemand die je er echt een plezier mee doet. Kijk ook eens op inzameldoelen.nl.
  • Reken uit hoeveel je je spaarpot spekt als je je spullen verkoopt, dat maakt het makkelijker om Marktplaats vol te zetten.
  • Weet je hoeveel gesjouw het je kost om je spullen op te slaan? Of hoeveel geld het kost aan opslagruimte (als je het niet bij familie of vrienden kwijt kan)? Dan wordt wegdoen een stuk makkelijker.

Emotionele waarde van spullen

Maar wat als spullen een emotionele waarde hebben? Dit is denk ik het allermoeilijkste aan minimaliseren, maar ook dit gaat in fases. Een paar tips:

  • Digitaliseer zoveel mogelijk foto’s, tekeningen, brieven en kaartjes die je graag wilt bewaren.
  • Vraag je bij cadeautjes en dergelijke af: bewaar je het voor jezelf of voor degene die het je gaf? Voor de gever hoef je het niet te bewaren, zeker niet als je het weggeeft aan iemand die er heel blij mee is.
  • Behoud één doos met ‘emotionele spullen’. Ik heb bijvoorbeeld een doos met fotoalbums en dagboeken van vroeger.

Wel of geen huis aanhouden

Als je al je kostenposten bent langsgegaan en driekwart van je spullen de deur uit hebt gedaan, dan kom je waarschijnlijk tot de conclusie dat er nog één mega kostenpost is: de huur of hypotheek.

Hierop bezuinigen of minimaliseren is niet zo’n gemakkelijke beslissing. Maar, hoewel je misschien in eerste instantie denkt ‘no way dat we ons huis verkopen!’, op een later moment kom je hier wellicht op terug. Laat het idee in je hoofd rondhangen en bekijk de voor- en nadelen.

Er zijn een paar mogelijkheden:

Goedkoper huis kopen

Je kunt je dure huis verkopen en een kleiner huis of een huis op een minder populaire plek (aka buiten de Randstad) kopen. Zo verlaag je je maandelijkse lasten in één keer met een flink bedrag.

Of het makkelijk is om je huis te verkopen? Nee, dat is een enorme stap. Maar de stap van een 9 tot 5 leven naar een digital nomad leven is ook geen gemakkelijke. Geef het tijd. Neem geen overhaaste beslissingen en gun jezelf de tijd om over de voor- en nadelen na te denken:

Voordelen van een kleiner huis of een huis in een goedkopere gemeente:

  • Lage hypotheeklasten
  • Mogelijk meer winst als je het gaat verhuren
  • Bij het verhuizen dwing je jezelf al om te minimaliseren

Nadelen van een goedkoper huis:

  • Kost tijd, energie en geld om je huis te verkopen en een andere te kopen.

Huis verhuren

Je koophuis kun je verhuren als je vertrekt. Het is misschien een raar idee dat er mensen in ‘jouw’ huis wonen, maar als je het kostenvoordeel ziet, ben je daarvan snel genezen.

Wel raad ik je aan om je huis leeg te verhuren. Wij dachten eerst dat het gemakkelijk zou zijn om meubels te laten staan. Scheelt weer opslag. Maar op aanraden van diverse makelaars hebben we besloten om het gestoffeerd te verhuren. Aan het einde van de verhuurperiode – ook als dit maar kort is – is er namelijk een grote kans dat je meubels niet meer netjes zijn.

Voordelen huis verhuren:

  • Extra inkomsten (dat sowieso je hypotheek en gwl dekt)

Nadelen huis verhuren:

  • Je kunt niet zomaar terug je huis in als je onverwachts terugkeert

Wat doe je dan met je meubels als je je huis kaal verhuurd? Wij hebben besloten veel meubels te verkopen. Een paar meubels lenen we uit aan familie, en een paar meubels slaan we op. We hebben hierbij de afweging gemaakt tussen waarde en opbrengst: wat levert het verkopen nu op tegenover hoeveel het kost om het later opnieuw (tweedehands) te kopen?

Kanttekening: wij kunnen onze meubels en spullen gratis opslaan in de garage van mijn ouders. Als je opslag moet huren, is het waarschijnlijk voordeliger om alles te verkopen.

Geen huis meer

Ook een optie: je verkoopt je huis (of zegt de huur op) en gaat tijdelijk bij familie logeren tot je vertrekt. Dit is natuurlijk erg afhankelijk van je situatie, maar als het mogelijk is, scheelt het erg veel geld waardoor je meer kunt sparen. Heb je een huurhuis, dan is dit ook een goede optie.

Wat nu?

Wat je met je (koop/huur) huis doet is een lastige beslissing. Het hangt heel erg af van je persoonlijke situatie en de mate waarin je risico’s wilt vermijden. Bijvoorbeeld:

  1. Verwacht je dat je over één of twee jaar weer terugkeert naar ‘huis’? Huis aanhouden en verhuren.
  2. Woon je nu in een sociale huurwoning en kom je weer onderaan de wachtlijst als je besluit om het huis op te geven? Dan is het misschien beter om het huis aan te houden. Let op: een sociale huurwoning verhuren mag niet.
  3. Weet je (bijna) zeker dat je nooit meer in Nederland wilt wonen en is het qua kosten voordeliger om je huis te verkopen of de huur op te zeggen? Doen.

Heb je nog vragen?

Je ziet, bezuinigen en minimaliseren, beslissen wat je met je huis doet, het is allemaal niet zo makkelijk. Hopelijk heb ik je met deze tips op weg geholpen. Heb je vragen, schroom dan niet om hieronder te reageren of om me een berichtje te sturen via nanouk@samendewereldontdekken.nl. Ik help je graag!