fbpx
Selecteer een pagina

Zoek je een fijne zonbestemming voor in de winter, maar heb je geen zin in een jetlag? Denk dan aan Kaapverdië!

In de winter zijn de Canarische Eilanden vaak te koud, en de Caribische eilanden zijn best ver vliegen (plus de jetlag!). Daarom is Kaapverdië een perfecte bestemming voor een zonvakantie in de winter.

Het eilandje Sal, dat vol zit met resorts, lieten we bewust links liggen. Niet ons ding. We kozen ervoor om compleet op de bonnefooi naar Boa Vista te vliegen. Vanuit daar zouden we wel verder zien. Uiteindelijk hebben we in 12 dagen de eilanden Boa Vista en Santiago verkend en ik vertel je er hier graag meer over!

Kaapverdische eilanden: noordelijke en zuidelijke eilandengroep

Kaapverdië – dat officieel Cabo Verde heet – bestaat uit twee regio’s; de noordelijke en zuidelijke eilandengroep. De eilanden liggen in een soort driehoek met Boa Vista helemaal rechts in het puntje. Ik heb even een kaartje van Wikipedia geplukt.

Kaart van de Kaapverdische Eilanden, bron Wikipedia

Helemaal rechts ligt Boa Vista. Santiago is het grootste eiland.

Zoals je kunt zien behoort Boa Vista tot de noordelijke eilandengroep en Santiago tot de zuidelijke. Santiago is ook het grootste eiland en de Kaapverdische hoofdstad Praia ligt op dit eiland. Ik kan alvast verklappen dat we de stad Praia niet bezocht hebben. Als je m’n reisverslag over Cuba hebt gelezen, zal dit je niet verbazen. We zijn namelijk niet zo van de steden. Gelukkig heeft Santiago meer te bieden dan alleen Praia 🙂

Algemene indruk Boa Vista en Santiago

Voor ik in detail ga treden over reizen naar Kaapverdië, ons reisverslag en ons kostenoverzicht, wil ik je eerst globaal iets vertellen over Boa Vista en Santiago. Zo krijg je meteen een idee of rondreizen door Kaapverdië überhaupt wel your cup of tea is. Als je op zoek bent naar toeristische badplaatsen, drukke terrasjes en gezellig volle stranden, ga dan maar niet naar Boa Vista en Santiago. Wellicht kom je dit op Sal tegen (wij zijn daar niet geweest, maar daar zijn wel veel all-inclusive resorts), maar op Boa Vista en Santiago is alles leeg.

Stranden zijn verlaten, barretjes en restaurants zijn er weinig of ze zijn zomaar ineens een dag gesloten en op veel plekken zijn ze toeristen niet echt gewend. Wij vinden dit alleen maar heel erg leuk, maar je moet er dus wel van houden dat je niet compleet in de watten wordt gelegd. Het motto op Kaapverdië is ‘no stress’ en dat is overal te merken. Heerlijk relaxed dus!

Nog steeds geïnteresseerd in rondreizen op Boa Vista en Santiago? Lees dan maar verder 😉

Praktische info Kaapverdië

Aangezien je de meeste praktische info wel van het internet kunt plukken (Wikipedia bijvoorbeeld), zal ik de praktische info over rondreizen door Kaapverdië kort houden. Kaapverdië is een oude Portugese kolonie en de voertaal is dan ook Portugees. Betalen doe je officieel met de escudo, maar we konden overal met euro’s betalen. Soms kregen we dan wel escudo’s terug.

De gemiddelde temperatuur in de winter bedraagt volgens Wikipedia minimaal 18-24 graden, maar wij hadden temperaturen tot aan 30 graden. Alleen in de bergen was het kouder, maar Kaapverdië is dus een prima bestemming voor een strandvakantie in de winter!

Reisgids Kaapverdië

Wij hadden de Bardt reisgids over Kaapverdië meegenomen en die is goed bevallen. Het is wel in het Engels. Er staat veel informatie in over de eilanden, dorpen, B&B’s en restaurantjes. Ook als je nog niet goed weet naar welk eiland je wilt, kun je deze gids voor inspiratie gebruiken.

Vliegen naar Boa Vista

Wij vlogen met TAP, een Portugese vliegtuigmaatschappij. Er zijn geen directe vluchten tussen Nederland en Boa Vista en wij hadden een tussenlanding op Sal.

Als er geen fijne tickets zijn tussen Nederland en Boa Vista kun je ook met Transavia in 6,5 uur naar Sal vliegen en vanaf daar met een binnenlandse vlucht naar Boa Vista (of een ander eiland) vliegen.

Wij zijn van Boa Vista naar Santiago gevlogen met een binnenlandse vlucht. Dit is een soort busje met vleugels en in een half uurtje ben je op een ander eiland. Hou wel rekening met enorme vertragingen. Je zit zo een paar uur te wachten op het vliegveld, want het gaat wel op z’n mañana mañana. De kosten van zo’n binnenlandse vlucht variëren, maar reken op ongeveer € 100 à € 120 pp voor een retourtje. Wij hebben de binnenlandse vluchten ter plekke geregeld op Boa Vista en Santiago, maar je kunt ook een ticket boeken via Skyscanner.

Lees hier meer over het vinden van goedkope vliegtickets op Skyscanner.

Boa Vista: eerste stop Sal Rei

Na een vlucht van ongeveer 6,5 uur kwamen we aan op Boa Vista. We namen een taxi naar het stadje Sal Rei en kregen meteen een goede indruk van Boa Vista: zand, vooral heel veel zand. We waren nog niet onder de indruk van de omgeving, zo bij die eerste kennismaking met het eiland. Van Sal Rei kregen we echter al het idee dat het een leuk, sfeervol stadje is. Later zou blijken dat dit inderdaad klopt!

Kaart van Boa Vista Kaapverdië

Kaart van Boa Vista Kaapverdië, bron Wikipedia

In een sfeervolle B&B met de naam A Paz, verbleven we de eerste paar dagen in Sal Rei. De B&B was helemaal prima. De kamers waren mooi en schoon, en het ontbijt was lekker. We vonden het wel wat duur (€ 55 per nacht, inclusief ontbijt), maar we vergeleken het nog te veel met Cuba’s casa particulares.

Onze B&B in Sal Rei, Boa Vista Kaapverdië

Ontbijten op het dakterras van onze B&B in Sal Rei

Op de eerste dag hebben we een klein reisbureautje opgezocht en vliegtickets naar Santiago geboekt. We waren nog niet echt onder de indruk van de natuur op Boa Vista, dus we wilden snel gaan kijken of Santiago ons meer te bieden had voor bijvoorbeeld mooie wandelingen.

30 graden op Boa Vista

We moesten behoorlijk wennen aan de warmte. Het was zo rond de 30 graden op Boa Vista en de eerste dag hebben we gebruikt om te acclimatiseren. We hebben het stadje bekeken, het strand bezocht (super rustig!) en vooral relaxed aangedaan. Daarna konden we onze backpacks al weer inpakken, want het was tijd om te vliegen.

Vliegen van Boa Vista naar Santiago

Op het vliegveld van Boa Vista is het net alsof je op de bus staat te wachten. Er is wel controle en je mag officieel niet meer de vertrekhal uit als je eenmaal door de douane bent, maar ze zijn veel coulanter dan bijvoorbeeld op Schiphol. Logisch ook, met een binnenlandse vlucht op Kaapverdië vlieg je met een kleine bus met vleugels en van Boa Vista naar Santiago ben je 25 minuten onderweg. Dit is wel iets anders dan de massale vliegtuigen die iedere minuut op Schiphol vertrekken!

Uiteraard hadden we vertraging. Daar waren we al voor gewaarschuwd door de B&B-eigenaar. Tijdens het wachten mochten we gewoon weer terug door de douane om eten en drinken te halen en het drinken mochten we zelfs meenemen in het vliegtuig. Dat was wel erg prettig met de hitte!

Vliegen van Boa Vista naar Santiago

Uitzicht over Boa Vista vanuit het vliegtuigje. Zand, zand en nog meer zand.

Kaartje van Santiago, Kaapverdië

Kaartje van Santiago, bron Wikipedia

Uiteindelijk zijn we twee uur later dan gepland vertrokken. Valt nog mee hè! Op Santiago kwamen we aan bij Praia, de hoofdstad van Kaapverdië. We houden niet zo van steden, dus we hebben direct een taxi genomen naar een dorpje in de buurt van Praia, genaamd Cidade Velha. We hadden via een reisgids B&B Por da Sol gevonden. Deze B&B had zelfs een zwembad en dat was echt heerlijk!

Onze B&B bij Cidade Velha op Santiago, Kaapverdië

Eerste indruk van Santiago

Onze eerste indruk van Santiago was een stuk positiever dan van Boa Vista. Eigenlijk maar om één ding: het is daar groener. En ons uitzicht vanaf de B&B was echt geweldig! We keken uit over de zee, terwijl de golven tegen de rotsen sloegen. ’s Avonds maakten we kennis met de Kaapverdiaanse gezelligheid, want de eigenaar had vrienden op bezoek en we konden mee genieten van live muziek.

Toen we de eerste avond naar het dorp Cidade Velha liepen (op zo’n 2 km afstand van de B&B) om wat te gaan eten, kwamen we onderweg kinderen tegen die naar ons ‘money money’ riepen en daarbij over hun buik wreven. Hier voelde ik me heel erg ongemakkelijk bij. Honger hebben ze hier niet meer gelukkig, maar ze zien een wit persoon nog wel als een wandelende geldzak.

Cidade Velha: klein dorpje met mooi fort

Op de eerste avond hebben we bij een restaurantje aan de Esplanada gegeten. Er zaten hier vrijwel alleen maar locals en de specialiteit is natuurlijk vis.

Visje eten in een restaurantje in Cidade Velha, Santiago Kaapverdië

Op onze eerste volle dag in Cidade Velha hadden we vooral last van de warmte. Het was zo’n 30 graden, maar de gevoelstemperatuur was zo rond de 40. Toch zijn we wel flink wat gaan ondernemen. We zijn naar het dorp en naar het vlakbij gelegen fort gewandeld. De weg van en naar het fort was flink klimmen. Door de hitte voelde dit als een lesje bikram-bodypump. Bij het fort betaalden we €10 entree om binnen een kijkje te nemen. Er was een klein bezoekerscentrum (een hutje) waar je een video kon kijken over de reparatie van het fort. Enorm interessant!

De Esplanada van Cidade Velha, Santiago Kaapverdië

De Esplanada van Cidade Velha

Uitzicht vanaf het fort bij Cidade Velha, Santiago Kaapverdië

Uitzicht vanaf het fort bij Cidade Velha

Lunchen in Cidade Velha, Santiago Kaapverdië

Lunchen in Cidade Velha

’s Middags hebben we gelunched in het dorp, waarna we in de B&B zijn ingestort. Allebei hebben we uren liggen slapen. Blijkbaar was de hitte naar onze kop gestegen.

Onderweg naar Tarrafal

De volgende dag hebben we na het ontbijt een taxi genomen naar Tarrafal, aan de andere kant van het eiland Santiago. Dit was ongeveer 80 km rijden, maar wat een tocht! Bergen met dorpjes en hutjes, bomen en planten, in de verte de vulkaan van Fogo en uiteraard hier en daar een koe op de weg.

Onderweg naar Tarrafal, Santiago Kaapverdische Eilanden

Onderweg naar Tarrafal hadden we prachtig uitzicht!

Onderweg naar Tarrafal, Santiago, Kaapverdië

In Tarrafal zaten we in een leuke B&B met uitzicht over zee. Op de gang rook het naar kattenpis en de douche was een koud mini straaltje, maar de kamer was schoon, het ontbijt was lekker en de eigenaar enorm vriendelijk. We betaalden €29 per nacht, dus helemaal prima.

We vonden wel dat enkele locals opdringerig waren. Ze stonden bij de deur van de B&B en vroegen ons tig keer op een dag of we met een boot wilden varen. Ik heb hier best moeite mee. Dat was in Cuba ook al zo en het is voor mij toch weer een cultuurshock, ook al weet ik van te voren dat het gaat gebeuren. Maar goed, dat mocht de pret verder niet drukken, want al snel hadden we een prachtig plekje gevonden om wat te eten en te drinken.

Relaxen op het strand van Tarrafal

Aan het strand, op enkele meters van onze B&B, vonden we restaurant Baia Verde. Ze hadden hier lekkere koffie en een geweldig uitzicht. We hebben ook een keer ’s avonds gegeten bij Baia Verde. Een goede keus, want hun groentensoep was heerlijk! De pizzeria in het dorp is ook een aanrader: de eigenaar was een Fransman, maar hij maakte pizza’s als een Italiaan.

Koffie bij Baia Verde, Tarrafal Santiago Kaapverdië

Koffie bij Baia Verde, Tarrafal, en ik ben weer druk in m’n dagboek aan het schrijven.

In Tarrafal bestonden onze dagen uit koffie drinken bij Baia Verde, op het strand relaxen, lunchen bij strandtent Sol e Luna (of Mar de Boixe, er staan twee namen genoemd) en slenteren door het dorp. Tarrafal is absoluut een fijne zonbestemming voor in de winter, maar dan eentje zonder drukke stranden en zonder resorts.

Strandtent Sol e Luna, Tarrafal Santiago Kaapverdië

Strandtent Sol e Luna, lekker in de schaduw. We hebben hier prima gelunched.

Strand van Tarrafal, Santiago Kaapverdië

Op het strand van Tarrafal kwam een zwerfhondje me gezelschap houden. Je kunt hier ook snorkelen.

Vissersvrouwen bij Tarrafal

Tarrafal is een echt vissersdorpje

Duiken bij Tarrafal

Een stukje buiten Tarrafal kun je gaan duiken. Hier is een duikresort genaamd King Fisher. Het wordt gerund door o.a. een Duitser die Engels spreekt. Een keer duiken kostte ongeveer € 50.

Verder hebben we in Tarrafal een binnenlandse vlucht terug naar Boa Vista geboekt.

Hiken in de buurt van Tarrafal

Na een paar dagen relax rondhangen, besloten we om eens flink te gaan wandelen. Op aanraden van de reisgids en de eigenaar van de B&B hebben we een gids geregeld. We zouden namelijk wel eens overvallers tegen kunnen komen buiten het dorp. Geen idee of dit onrustzaaierij is, maar we hebben maar geluisterd naar het advies. Onze gids was een puber op teenslippers. We betaalden hem €15 en hij nam ons uiteindelijk 5 uur mee de hort op. Het was een pittige klim. Het uitzicht was prachtig, maar ik vond het klimmen over rotsen behoorlijk moeilijk. En onze gids deed dit op slippers!

Hiken bij Tarrafal met gids

Ik had moeite om de gids bij te houden. De gids liep op teenslippers trouwens.

Rui Vaz bij São Domingo

Na een paar dagen strand, vonden we het tijd voor wat anders: de bergen in! We namen een taxi die ons vanuit Tarrafal naar Rui Vaz bracht. Rui Vaz ligt in de bergen, vlak bij São Domingo. Het is een flinke hobbelweg de bergen in, maar eenmaal boven was daar een prachtig hotel. De kamer was fijn, er was goed eten, een prachtig uitzicht en het personeel was super vriendelijk. Wel was het hier veel kouder. Van 30 graden bij Tarrafal gingen we naar 15 tot 20 graden bij Rui Vaz. De trui en lange broek konden weer aan dus.

Hotel Rui Vaz op Santiago, Kaapverdië

Hiken bij Rui Vaz en São Domingo

Bij Rui Vaz hebben we veel gewandeld, onder andere naar de masten bovenop de Monte Xota. Dit was flink heavy voor de kuiten. Helemaal boven werden de masten bewaakt door legerpersoneel, maar we mochten een kijkje nemen en genieten van het uitzicht.

Uitzicht vanaf Monte Xota

Uitzicht vanaf Monte Xota

Ook zijn we naar beneden gewandeld. Niet via de weg, maar via een paadje waar een Kaapverdiaan uit het hotel ons op had gewezen. De Kaapverdianen liepen hier met gemak overheen met hun teenslippers, terwijl ik flink moest klauteren op m’n stevige wandelschoenen. Verschil moet er zijn 😉

Hiken bij Rui Vaz, Kaapverdië

Vanaf Rui Vaz naar beneden wandelen geeft prachtige plaatjes!

Zo kwamen we aan bij het piepkleine dorpje São Jorge dos Orgãos. Vanaf hier hebben we de weg gevolgd richting São Domingo. Uiteindelijk hebben we een taxi aangehouden, want er leek geen eind aan die weg te komen. Voor €1 mochten we achterin de truck klimmen en bracht hij ons naar São Domingo. Daar zijn we uitgestapt en hebben we te voet de hobbelweg naar Rui Vaz genomen. Het uitzicht was ge-wel-dig, maar ik was echt helemaal kapot toen we bij het hotel aankwamen.

Hiken bij Rui Vaz Kaapverdië

Weer naar boven wandelen van São Domingo naar Rui Vaz

Praia Baixo: compleet verlaten dorp aan de kust van Santiago

Na de kou van Rui Vaz vonden we het weer tijd voor warmte aan de kust, dus we namen een taxi naar Praia Baixo. We verbleven hier in een mega appartement, maar er was verder he-le-maal niks. We hebben bijvoorbeeld ontbeten met maria kaakjes, omdat we gewoon geen ontbijt konden vinden. Uiteindelijk hebben we gegeten bij een local thuis. Het vrouwtje nodigde ons uit, grilde een visje en serveerde dit met rijst en tomaat. We kregen niks te drinken, maar we hebben wel een soort van normaal gegeten. Het was apart, maar ook heel bijzonder om mee te maken!

Compleet verlaten strand van Praia Baixo

Compleet verlaten strand van Praia Baixo

Praia Baixo op Santiago, Kaapverdië

Hier hebben we gewacht tot het barretje open zou gaan. De bar is nooit geopend dus we hebben zelf bier en water meegenomen.

Lunchen bij Praia Baixo

Een Kaapverdiaanse dame grilt een vis. We konden bij haar in de tuin eten.

Terug naar Boa Vista: relaxen op het strand en surfles

We lieten Praia Baixo achter ons, namen een taxi naar het vliegveld van Praia en vlogen (uiteraard na een paar uur vertraging) terug naar Boa Vista.

Wachten op het vliegveld van Praia, Santiago

Wachten op het vliegveld van Praia, Santiago. Zoals je inmiddels wel hebt gezien, ben ik fanatiek aan het lezen.

In Sal Rei namen we een andere B&B. Eentje die de helft goedkoper was, maar ook veel kleiner. We hebben een paar dagen op het strand van Sal Rei gerelaxed. Het was hier heerlijk! Er zijn een paar leuke strandtentjes, maar niet de drukte die je normaal hebt op toeristenplekken. Vooral strandtent Tortuguera was onze favoriet! We hebben hier bijna iedere dag wel gezeten voor lunch en een drankje.

Boa Vista heeft wel resorts, waar je een week all-inclusive kan verblijven, maar dan krijg je niks van het pittoreske Sal Rei mee. Maar zoals je hier leest en ziet is Sal Rei zelf een erg leuke bestemming voor een strandvakantie in de winter!

Strandtent Tortuguera aan het strand van Sal Rei op Boa Vista, Kaapverdië

Koffie drinken bij strandtent Tortuguera aan het strand van Sal Rei. Ik schrijf weer even verder in m’n dagboek.

Het strand bij strandtent Tortuguera, Boa Vista, Kaapverdië

Het strand bij strandtent Tortuguera

Je kunt bij Boa Vista Wind Club ook surflessen nemen. Dit kostte ongeveer €50 per les.

Surfles bij het strand van Sal Rei, Boa Vista

Surfles bij het strand van Sal Rei

Uit eten in Sal Rei, Boa Vista

’s Avonds hebben we steeds bij een ander restaurantje gegegeten. Zo hebben we lekkere pizza op bij restaurant Louisa. De omgeving van het restaurant is niet zo mooi. Het staat midden tussen allemaal niet-afgebouwde huizen. Maar het restaurant zelf is een aanrader!

Visliefhebbers moeten zeker bij Blue Marlin gaan eten. Hiervoor moet je wel reserveren en het is iets duurder dan gemiddeld. Zo waren we hier € 40 kwijt, terwijl we meestal voor €25 uit eten konden.

Een erg sfeervolle tent is bar Cocoa. Hier kun je cocktails drinken en er is vaak live muziek. Je kunt hier ook eten. Hiervoor was geen reservering nodig. De kaart was hier diverser dan bij menig ander restaurant (zo hebben ze hamburgers, salades, visgerechten en pizza’s). Ook een absolute aanrader!

Backpacken op Kaapverdië: hoeveel kost dat?

Na een paar enorm relaxte dagen op Boa Vista vlogen we weer terug naar de kou in Nederland. Thuis kon ik alle kosten op een rijtje zetten. We hebben absoluut niet op iedere cent gelet en dat was te zien aan het kostenplaatje. Op Kaapverdië hebben we €1640 uitgegeven. En daar komen dan nog de tickets van Nederland naar Kaapverdië bij. Ik heb me suf gezocht, maar ik kan nergens terugvinden hoeveel we hebben betaald voor de tickets. Ik gok op ongeveer €600 pp, dus dan kom ik op een totaal van €2840 uit voor 12 dagen Kaapverdië.

Een heleboel geld dus, zeker voor een reis van maar 12 dagen. Een weekje in een resort op Sal zitten is mogelijk goedkoper, als je goed naar aanbiedingen zoekt. Zo zie ik all inclusives waar je een week kan zitten voor €900 pp (inclusief ticket). Dat is aanzienlijk goedkoper. Maar goed, wij wilden niet in een resort, dus we namen de extra kosten voor lief.

Kosten van onze reis naar Kaapverdië

Ik heb onze totale kosten even in een tabel gezet, geordend naar categorie.

Kosten Categorie Opmerking
€1200 Vliegtickets NL – Boa Vista Deze prijs is een schatting, want ik weet de precieze kosten niet meer.
€275 Binnenlandse vluchten Boa Vista – Santiago Dit is voor een retourtje en voor 2 personen.
€410 Overnachtingen (B&B, hotel, appartement) Dit is voor 12 overnachtingen, dus gemiddeld €34 per nacht voor 2 personen.
€440 Uit eten We hebben iedere dag buiten de deur gelunched en gegegeten. Per dag is dit dus €37 voor 2 personen.
€140 Boodschappen Dit is eten en drinken op het vliegveld en in het vliegtuig, en water, bier en fruit uit de supermarkt.
€155 Taxi We hebben regelmatig een taxi gebruikt voor het vervoer van en naar het vliegveld en tussen dorpen.
€130 Uitstapjes Dit is de huur van een snorkelsetje, een keer duiken en een surfles, entree van het fort en de gids bij het wandelen in Tarrafal.
€90 Souvenirs Dit is natuurlijk heel persoonlijk, maar wij hebben in Sal Rei twee schilderijen gekocht en een aantal kleine cadeautjes voor het thuisfront.

Gemiddeld kost buiten de deur lunchen op Kaapverdië zo’n €15 voor 2 personen. ’s Avonds uit eten kostten ons ongeveer €25 voor 2 personen. Een enkele keer was het duurder, zoals eten bij Blue Marlin in Sal Rei.

Backpacken Boa Vista en Santiago: DOEN!

Zoek je nog een zonnige winterbestemming voor komende herfst of winter en wil je een niet-toeristische bestemming ontdekken? Mijn advies over wel of niet backpacken op Kaapverdië zal duidelijk zijn: doen. Sla het resort op Sal over en kies een mooi eiland uit! Wij hebben maar twee eilandjes bezocht, maar Kaapverdië heeft nog meer pareltjes.

Lijkt het je ook leuk om Kaapverdië te bezoeken? Als je vragen hebt over Boa Vista of Santiago, laat dan hieronder een bericht achter. Ik help je graag verder!

In deze blog heb ik affiliate links geplaatst. Heb je geen flauw idee waar ik het over heb? Lees dan hier verder.