fbpx
Selecteer een pagina

Een verre reis met baby: je denkt na het vliegen de grootste uitdaging achter de rug te hebben?! Think again. Je kan zelf al een behoorlijk wrak zijn door het tijdsverschil, maar dat geldt natuurlijk ook voor je baby of dreumes die om 2 uur ’s nachts denkt dat het ochtend is. Zie die baby met jetlag maar in een normaal ritme te krijgen! Gelukkig is er een oplossing: ik leg je hier uit hoe wij onze baby in 3 stappen weer in de normale tijdzone kregen.

Hoe om te gaan met je jetlag baby?

Plan de eerste dagen van je vakantie niet te vol (als je überhaupt al je appartement en zwembad verlaat, wij zaten 2,5 week aan vakantiehuis gekluisterd). Maar ook na thuiskomst raad ik je aan om niet meteen de volgende dag te gaan werken. Een baby met jetlag naar de crèche of oppas brengen? Daar wordt niemand blij van… Hou daar dus rekening mee met het boeken van je tickets!

Wij kwamen terug op vrijdagochtend en hoefden pas op dinsdag weer vroeg op. We hadden dus ruim drie dagen om te acclimatiseren. Ik kan je in alle eerlijkheid zeggen: de wekker om half 8 voelde alsof iemand me na een flinke nacht doorhalen veel te vroeg uit bed trapte, inclusief gigantische kater.

Iemand zei laatst: neem voor ieder uur tijdsverschil één dag om te wennen. Wij hadden 6 uur tijdsverschil en het klopt aardig. Ik denk niet dat dé manier bestaat, maar dit is hoe wij Roan weer in een normaal dagritme hebben gekregen:

Stap 1. Laat je baby het ritme bepalen

Door het vliegen en de hitte op vakantie had hij wat minder geslapen. Hij sliep de eerste dagen dan ook uuuuuuren, maar niet bepaald op de ‘juiste’ tijdstippen. We lieten hem z’n gang gaan en hebben zelf ook een aantal keer met hem meegeslapen. Een lekker middagdutje en ’s ochtends uitslapen, daar hadden we zelf ook behoefte aan. Niet zo raar als je pas om 2 uur ’s nachts richting bed gaat. Ja, Roan ook.

Voor het eerst vliegen met een baby? Hier vind je 5 tips die je waarschijnlijk nog niet kent!

Stap 2. Na drie dagen voorzichtig (!) ritme opleggen

Na drie dagen hielden we Roan ’s middags net een uurtje langer wakker, waardoor z’n avondeten weer op een normaal tijdstip was. Daarna ging hij ook op z’n normale tijdstip (rond half 8) naar bed. Uiteraard werd ‘ie wakker na een paar uur. Toen hebben we hem een flesje gegeven, beetje gespeeld en weer naar bed gebracht. Dat vond ‘ie maar niks. Maar na 88 rondjes op de arm gaf ‘ie toe aan de slaap. De volgende ochtend hebben we rond 9 uur de deur van z’n slaapkamer opengezet. Niet dat dat enorme indruk op hem maakte… hij draaide zich gewoon weer om! Maar na nog een half uurtje snoezen werd hij wel wakker.

Stap 3. Vervroeg zijn ritme iedere dag een stukje

We probeerden Roan z’n ritme daarna iedere dag een stukje te vervroegen. Een kwartiertje of half uur eerder naar bed bijvoorbeeld. Dat ging niet iedere avond even vlot, maar doordat we hem ook ’s ochtends iets vroeger wekten door de deur open te zetten, schoof het steeds meer in de buurt van z’n normale slaapjes.

Normaal gaat het wakker maken van een baby echt compleet tegen mijn principes in, maar nu was het noodzakelijk om hem weer in de juiste tijdzone te krijgen. Na een week was onze jetlag baby weer in een normaal slapende Roan veranderd!

Binnenkort met je baby naar een Caribisch eiland? Lees hier mijn complete gids over Curaçao en Bonaire met baby.