fbpx
Selecteer een pagina

Maanden reisden we met onze baby door het mooie Zuid-Spanje. Tussen het werken en relaxen door bezochten we onder andere de stad Almería. Deze stad ligt in het oosten van Andalusië en heeft veel Moorse invloeden, een gezellig centrum en het prachtige Alcazaba kasteel. Ben je in Andalusië met je kinderen en wil je eens iets anders dan Malaga, Granada en Sevilla, kies dan voor een dagje Almería.

Lees hier meer over onze andere uitstapjes in Andalusië met dreumes.

Veel zon in Almería

Almería ligt in de Spaanse provincie Costa de Almería. In deze streek krijg je de meeste zonnestralen op je bol en dat kunnen we beamen. We waren er namelijk in februari en het was prachtig weer! Geen korte broekenweer, maar voor Nederlandse begrippen lekker lente weer. En dat midden in de winter! Almería is dus ook een fijne winterbestemming.

Let wel op: ga je in de zomervakantie naar Almería met je kinderen, hou er dan rekening mee dat de temperatuur kan oplopen tot boven de 40 graden. Heet!

Almería ligt tussen de bergen

We verbleven op een camping bij Balerma in de buurt en reden in ongeveer driekwartier naar Almería. Deze route is op zich al een bezienswaardigheid! De snelweg loopt langs de kust en geeft prachtig uitzicht over zee.

Vlak voor je in Almería bent, rijd je door indrukwekkende heuvels (die we voor Nederlandse begrippen best bergen mogen noemen). Wij sloegen daarna de snelweg af en reden langs de kust via de haven naar het centrum.

Parkeren in Almería

Parkeren in Almeriá was vrij makkelijk. Parkeergarages stonden goed aangegeven en we hadden snel een plekje gevonden, midden in het moderne centrum van Almería. Het mooie aan deze stad is dat je alle bezienswaardigheden in Almería te voet kunt bereiken. We hesen onze dreumes dus in de drager en gingen op pad.

Aangezien we niet zulke ochtendmensen zijn, waren we pas rond het middaguur in Almería. We wilden dan ook direct ergens lunchen. Door de stad lopen diverse ‘avenidas’ die uitnodigen om lekker te slenteren. Zo liepen we over een avenida met in het midden een wandelstrook dat bijna een klein parkje was. Hier hebben we op een bankje onze broodjes gegeten.

Zo’n wandelstrook op een avenida is perfect om kleine kinderen even hun energie er uit te laten rennen. Er zijn alleen voetgangers en op diverse plekken vind je speeltuintjes.

Speeltuinen en de boekwinkel

Na de lunch slenterden we nog een flink stuk verder door het centrum van Almería. We kwamen een aantal speeltuintjes tegen waar Roan even kon spelen. Ook voor oudere kinderen is dit een leuke onderbreking van dat ‘saaie’ wandelen.

Naar Almería met kinderen: Roan vond de fontein op één van de avenidas erg interessant

Roan vond de fontein op één van de avenidas erg interessant

Op deze lange avenida kwamen we ook een boekwinkel tegen waar we voor Roan een boek kochten om z’n Spaanse woordjes te oefenen. Je kunt daar niet vroeg genoeg mee beginnen toch?

Alcazaba van Almería

Hoogtepunt van Almería is natuurlijk het Alcazaba. De bouw van dit Moorse fort begon in het jaar 955. Net als het Alhambra in Granada is dit fort na de Christelijke verovering (deels) hervormd.

Het fort spreekt enorm tot de verbeelding! Met z’n kantelen, mooi aangelegde tuin, trappen en indrukwekkend uitzicht waant ieder kind zich een ridder of prinses. Het Alcazaba in Almería is niet voor niets gebruikt als filmlocatie in Game of Thrones!

Geen buggy in het Alcazaba

Met een Europees paspoort kun je het Alcazaba gratis bekijken. Om binnen te komen moet je wel flink wat trappen op. Ook binnen kom je veel trappen tegen. Met een buggy het Alcazaba bezoeken is dan ook niet handig. Gemakkelijker is een drager.

Na de entree kom je in een mooie grote tuin uit Alcazaba Almeria

Na de entree kom je in een mooie grote tuin uit

Alcazaba Almeria

Strak aangelegd tuintje

Mijn vader wandelt door de tuin van het Alcazaba in Almería

Mijn vader wandelt door de tuin van het Alcazaba

De tuin van het Alcazaba met op de achtergrond het fort

De tuin van het Alcazaba met op de achtergrond het fort

Uitzicht vanaf het Alcazaba over Almería

Vanaf de ene kant van het Alcazaba kijk je uit over de stad.

Uitzicht over Almeria vanaf het Alcazaba

Uitzicht over Almeria vanaf het Alcazaba

Vanaf de andere kant kijk je tegen het mega standbeeld van San Cristobal aan.

Rechts in de hoek zie je het standbeeld van San Cristobal.

Rechts in de hoek zie je het standbeeld van San Cristobal. Die vlakke stukken links op de foto zijn dierenverblijven met o.a. herten en geiten.

Het fort van Alcazaba

Vanuit de tuin loop je via enkele trappen naar het fort van het Alcazaba. Hier wordt nog flink gewerkt aan de restauratie, maar er is nu al genoeg te zien.

De trap in de tuin naar het fort

De trap in de tuin naar het fort

Alcazaba met kinderen

Kiekeboe!

De binnentuin in het fort van het Alcazaba in Almeria

De binnentuin in het fort van het Alcazaba

Afgebrokkelde muren in het fort Alcazaba in Almeria; hier zijn ze bezig met restauraties

Afgebrokkelde muren in het fort; hier zijn ze bezig met restauraties

Schattige kleurrijke straatjes in Almeria

Na het Alcazaba zijn we de nabij gelegen wijk ingelopen. Hier zie je nog heel duidelijk de Islamitische invloeden. Kleurrijke huisjes, gezellig nauwe straatjes en opvallend veel theehuizen.

Gezellige kleurrijke straatjes in Almería, vlak naast het Alcazaba

Je ziet het goed. Daar staat een man met een vrolijke badjas aan.

Pittoresk kleurrijk straatje in Almeria met het Alcazaba op de achtergrond.

Zelfde straatje, met meneer in badjas en het Alcazaba op de achtergrond.

We liepen kriskrak door deze kleurrijke straatjes richting de zee, met het Alcazaba in de rug. Bij de haven was helaas weinig te zien, omdat er een grote doorgaande weg loopt. Naast deze weg ligt een lang uitgestrekt park. Dat kunnen die Spanjaarden goed; door al die groenstroken langs doorgaande wegen heb je niet het idee dat je langs de weg loopt. Via dit park liepen we in ongeveer een half uurtje terug naar de auto die aan de andere kant van het centrum stond geparkeerd.

Almería met kinderen: een aanrader

Almería is een perfecte stad voor een rustig dagje uit in Spanje. Geen Barcelona-taferelen waarbij je na 3 dagen tot de conclusie komt dat je nog niet alles hebt gezien. Ook geen overvolle Rambla, maar wel fijne avenidas met parkjes en speeltuinen om te slenteren en te spelen.

Het Alcazaba biedt prachtig uitzicht over Almería, de zee en de heuvels. Het fort is niet zo indrukwekkend en groots zoals het Alhambra in Granada, maar met kinderen die zich snel vervelen is het Alcazaba juist perfect.

Oh, en een pluspunt: ook in het najaar en de winter is de kans op zon in Almería zeer groot.