fbpx
Selecteer een pagina

Onlangs hebben we met onze dreumes van 15 maanden het Alhambra in Granada bezocht. Ik kan er een lang verhaal van maken (wat ik hierna ook ga doen), maar de conclusie is heel kort: naar het Alhambra met een baby of dreumes kan prima! Wel heb ik een paar tips om zo’n lange en toch wel vermoeiende dag extra plezierig te maken.

Alhambra is een mix van islamitische en katholieke invloeden

Het Alhambra ligt in Granada, in het zuiden van Spanje (Andalusië). Het is een gigantisch fort met meerdere paleizen en tuinen. In de 11e eeuw hebben de Moren een groot gedeelte gebouwd. Dit geeft het Alhambra een islamitische sfeer. In de 15e eeuw bouwde een katholieke koning een groot paleis midden in het Alhambra. Dit grote paleis past totaal niet bij de rest van het Alhambra en ik vind het eigenlijk best een lelijk gebouw *bloos*. Maar door deze combinatie is het Alhambra wel extra bijzonder.

Alhambra met baby

Het paleis van Karel de Vijfde (dat grote rechthoekige blok rechts op de foto) ligt midden in het Alhambra en is eigenlijk heel lelijk (sssst niet hardop zeggen).

1. Alhambra tickets: bestel ze ruim van te voren!

Om het Alhambra te bezoeken moet je ruim van te voren kaartjes kopen. Heb je geen tickets en ga je op de bonnefooi? Dan sta je sowieso uren in de rij of krijg je geen toegang meer omdat het is uitverkocht.

Een ticket is geldig voor de ochtend of de middag. Al kun je natuurlijk ook twee tickets kopen en de hele dag gaan. Wij zijn ’s middags gegaan en we hebben ook de volledige tijd (van 2 tot 6 uur ’s middags) benut om het Alhambra te bekijken. Met zo’n ‘daytime ticket’ heb je toegang tot vrijwel het gehele Alhambra, inclusief de tuinen en het Nasrid Paleis.

Kosten Alhambra tickets

Alhambra tickets kosten voor volwassenen €14 en kinderen onder de 12 jaar zijn gratis.

Let op: ook voor kinderen onder de 12 moet je een ticket kopen!

Alhambra tickets kun je (heel raar!) niet via de officiële website van het Alhambra kopen, maar via een ticketwebsite. Je kunt ze daarna ophalen bij de ingang. Doe dit wel ruim van te voren (bijvoorbeeld een uur voor je naar binnen mag), want ook hier kan een flinke rij staan.

Enne, niet vergeten om de code en je creditcard mee te nemen!

Alhambra met baby

Het Nasrid Paleis zit vol met dit soort ornamentjes. Bizar idee hoe lang ze daarmee bezig zijn geweest.

Nasrid Paleis: kies een handig tijdstip

Je kunt gedurende je dagdeel door het hele Alhambra wandelen. Let er wel op dat op een aantal plekken je je ticket moet laten stempelen, omdat je er maar één keer naar binnen mag.

Voor het Nasrid Paleis moet je een tijdstip kiezen. Bij het bestellen van je tickets kun je kiezen uit de tijdstippen die nog vrij zijn. Vanwege het grote aantal bezoekers laten ze maar 300 mensen per half uur binnen. Wij stonden ongeveer een kwartier in de rij en zoals ik het kan inschatten is dit wel gemiddeld. Reken er verder op dat je ongeveer 1,5 uur rondwandelt in het Nasrid Paleis.

2. Alhambra met baby: kinderwagen of drager?

Ik raad je aan om het Alhambra met een drager te bezoeken. Een deel van het Alhambra is met een kinderwagen te doen, maar een groot gedeelte absoluut niet. Sterker nog, in het Nasrid Paleis mag je niet eens naar binnen met een kinderwagen. Ook zijn er overal trappen en nergens liften.

Alhambra met baby

Om bovenop de torens van het Alcazaba te komen, moet je flink wat trappen omhoog klimmen. Absoluut niet mogelijk met een kinderwagen! Zoals je ziet waren wij er op een erg bewolkte dag (in februari), maar toch was het uitzicht spectaculair.

3. Weinig verkooppunten van eten en drinken

In het Alhambra zijn geen restaurants of cafés. Er zijn twee kleine kioskjes – beide bij de ingang van het Nasrid Paleis in de buurt – maar meer ook niet. Neem dus zelf voldoende eten en drinken mee.

Vooral in de hete zomermaanden is het belangrijk om heeeeeel veel water mee te nemen! Er zijn wel een paar van die waterkraantjes, maar met grote hitte zullen daar lange rijen staan.

Ook kun je gaan lunchen vlak buiten het Alhambra (handig als je auto toch al daar staat geparkeerd) of in het centrum van Granada. In Spanje vinden ze het geen probleem als je met baby of dreumes een restaurant binnenstapt!

4. Weinig wc’s: zorg dus zelf voor een verschoonmatje

In het hele Alhambra zijn welgeteld vier wc-gebouwtjes. En je zult zien dat jouw baby ver uit de buurt van zo’n wc besluit om flink te gaan poepen. Neem dus zelf iets mee om je baby op de grond of op een bankje te verschonen.

Nu ik er zo over nadenk, ik kan niet eens met zekerheid zeggen of de wc’s wel zo’n verschoon-unit hebben. Either way, breng voor de zekerheid zelf iets mee. Wij gebruiken vaak gewoon een trui of handdoek. Werkt prima.

5. Kijk uit voor brutale straatverkopers bij de ingang

Bij de ingang van het Alhambra stikt het van de opdringerige verkopers. Er waren serieus twee vrouwen die achter me aan renden 😮 Ze probeerden een takje in m’n hand te duwen, waarschijnlijk was het tijm of rozemarijn. Ze duwen het in je hand en roepen dan dat je er voor moet betalen. Heel brutaal! Het werkt blijkbaar, anders waren ze er al mee gestopt. Waarschijnlijk zijn mensen te flabbergasted om te protesteren, maar jij bent nu gewaarschuwd 🙂

Alhambra met een baby: gewoon doen!

Het Alhambra met een baby of dreumes bezoeken is een aanrader! Onze dreumes deed tussendoor een dutje in de drager, keek z’n ogen uit, had in de rij van het Nasrid Paleis grote lol met de mensen om hem heen en heeft in de Generalife tuin lekker rond kunnen wandelen. Twijfel je nog? Niet doen, gewoon gaan en genieten!

Benieuwd wat voor leuke uitstapjes je nog meer kunt maken in Andalusië? Ik schreef een blog met 5 bezienswaardigheden in Andalusië met dreumes