fbpx
Selecteer een pagina

De allereerste vraag die mensen aan mij stellen is ‘hoe kun je werken als digital nomad?‘. Deze vraag is simpel te beantwoorden: door locatie onafhankelijk te werken. Maar dat is natuurlijk niet wat deze nieuwsgierige mensen willen weten. Ze willen details horen. En belangrijker: ze willen weten of het voor hen ook mogelijk is om te reizen en te werken zoals wij dat doen.

Ben jij hier ook benieuwd naar?

In deze blog wil ik je graag meer vertellen over de mogelijkheden om als digital nomad gezin geld te verdienen.

Remote werken

Reizen en werken combineren is tegenwoordig niet zo origineel meer. Als je het googelt, krijg je resultaten als 10 amazing tips for working remote of Step by step guide for becoming a digital nomad. Hier gaan je haren misschien van overeind staan, vooral als het in lekker salesy Amerikaans is geschreven, maar tussen al die tips zit wel een kern van waarheid.

Waarom ik dat weet? Omdat wij het doen.

Ik werk namelijk vanuit onze zelfgebouwde camperbus terwijl we full-time door Europa rondreizen, mét onze kleine kinderen.

Keihard digitaal werken

Er is alleen één ding dat de bloggers vaak ‘vergeten’ duidelijk te maken: het is keihard werken. Zeker als je je remote inkomen opzet náást je reguliere job, of naast de full-time zorg voor je kinderen, zit je veel avonduurtjes (of vroege ochtenduurtjes) achter je laptop. Een digital nomad leven met kinderen is namelijk géén vakantie.

Heb je wel zin om die extra uren te werken om je droom te verwezenlijken? Mooi, lees dan verder!

Plaats en tijdonafhankelijk werken

Om als digital nomad gezin te kunnen reizen, moet je op een bepaalde manier locatie onafhankelijk werken. Het liefst ook tijd onafhankelijk, want waar je ook in de wereld bent, je moet kunnen werken wanneer het jou uitkomt zonder rekening te houden met de kantoortijden in Nederland.

Het mooie is dat je waarschijnlijk al veel kennis en vaardigheden in huis hebt die je kunt gebruiken voor het opzetten van zo’n remote job. Ik neem je mee langs de vijf beste opties voor digitaal werken en ik geef je hun voor- en nadelen.

1. Bloggen

Waarschijnlijk denken de meeste digital nomad wannabes direct aan geld verdienen met bloggen. Laat ik je meteen uit de droom helpen: dit wordt heel moeilijk. Het is niet onmogelijk, maar ik zou hier niet al je tijd en energie in stoppen.

Dat gezegd hebbende, toch nog even wat meer info.

Je eigen verhaal verkopen

Wat doen die bloggers dan? Velen ‘verkopen’ hun eigen verhaal. Eigenlijk doe ik dat ook op deze website, alleen heb ik niet de illusie dat ik hier veel geld mee ga verdienen.

Bloggen = hard werken

Met het simpel neerpennen van je eigen verhaal (of iets totaal anders, breipatronen ofzo) ben je er overigens nog niet. Bloggen is meer dan alleen stukjes schrijven; denk aan social media, SEO, advertenties, freebies maken, netwerken, andere bloggers volgen, opzetten van een emaillijst, affiliates… Nou ja, er komt behoorlijk wat bij kijken.

Ga online ondernemen

Wil je hier meer over weten? Lees mijn blog over online geld verdienen en passief inkomen genereren. Hierin leg ik onder meer uit hoe je wél geld kunt verdienen met je blog, maar dan met bijvoorbeeld online producten en affiliate marketing. Je bent dan online ondernemer en je gebruikt je blog als middel om geld te verdienen.

Conclusie

Voordeel: geheel tijd en plaatsonafhankelijk
Nadeel: moeilijk om rechtstreeks met je blog geld te verdienen

2. Online coaching en teaching

Eigenlijk zijn alle (groeps- en één op één) sessies van een coach, mentor of leraal digitaal mogelijk. Ik ken een psycholoog in Spanje die vanuit huis cliënten van over de hele wereld via Skype helpt. Er zijn miljarden mensen die de kost verdienen door online cursussen te geven en ik heb zelf een tijdje fysiotherapie via Skype gehad (al heeft zij mij wel een paar keer in real life behandeld voor we overgingen naar digitale sessies).

Je moet alleen wel (online) klanten vinden en het kan lang duren voor je een klantenbestand hebt opgebouwd.

Conclusie

Voordeel: plaatsonafhankelijk
Nadeel: niet geheel tijdonafhankelijk, omdat je afspraken maakt met je cliënten. Ook moet je altijd een goede Skypeverbinding hebben en je zult merken dat dit een probleem kan zijn als je rondreist.

plaats onafhankelijk werken als digital nomad met kinderen

Mijn werkplek tijdens het huisoppasen in de Algarve (Portugal). Ik moest af en toe plat vanwege bekkeninstabiliteit, dat ik daar lig is dus geen luiheid 😉

3. Freelance werken

Als freelancer kun je tegenwoordig echt van alles doen! Teksten schrijven, web design, grafisch ontwerpen, iets in de IT, plugins of thema’s ontwikkelen… You name it, en iemand doet het al. Zelfs het traditionele beroep van secretaresse wordt steeds digitaler. Ben je goed in plannen en organiseren, google dan eens op ‘virtual assistant’ en er gaat een wereld voor je open.

En spreek je naast Nederlands nog een andere taal vloeiend, dan kun je ook als vertaler werken. Engelse vertalers kunnen bijvoorbeeld via Vertaalbureau Perfect aan de slag. Heb je nog niet veel ervaring met Engelse vertalingen? Geen probleem, want als beginner kun je bij FairLingo terecht.

Gebruik je kennis en vaardigheden

Werk je nu nog in dienst bij een werkgever en wil je de stap naar locatie onafhankelijk werken maken? Onderzoek dan eens wat je als freelancer kunt gaan doen. Maak een lijst van al je kennis en vaardigheden, kijk wat je leuk vindt, wat je energie geeft, en ga op onderzoek uit. Misschien kun je wat je nu in loondienst doet wel geheel remote uitvoeren als freelancer!

Leren en ontwikkelen

Heb je geen digitale skills en kennis? Dan kun je ze ontwikkelen. Dit kost natuurlijk wel tijd en energie, maar door veel zelf uit te proberen en online te lezen, kom je een heel eind. Wat ik nu als freelancer doe, heb ik voor een deel mezelf aangeleerd.

Conclusie

Voordeel: plaats en tijdonafhankelijk en er is echt heel veel mogelijk om online te werken vanuit het buitenland.
Nadeel: vereist misschien wat omscholing als je kennis en vaardigheden niet helemaal digitaal zijn, maar waar een wil is… Hou er ook rekening mee dat het vinden van klanten tijd en energie kost.

Meer weten? Je vindt hier een stappenplan tot digital nomad freelancer.

4. Remote werken in loondienst

Een remote job in loondienst, kan dat? Dit kan echt! En eigenlijk biedt dit veel voordelen, want je hebt de relatieve zekerheid van een contract, maar de vrijheid van locatie onafhankelijk werken. Afhankelijk van het type baan werk je ook tijd onafhankelijk. Joost heeft bijna een jaar in loondienst gewerkt en kon al die tijd geheel locatie onafhankelijk werken. Dat deed hij dan ook vanuit huis in Nederland, vanuit het oppashuis in België en vanuit Zwitserland toen we bij familie op bezoek waren.

Flexibel en productief

Het is wel even zoeken naar ‘digitale nomade banen’, want ze liggen niet voor het oprapen. Gelukkig beseffen steeds meer werkgevers dat het hebben van locatie onafhankelijk personeel heel veel voordelen biedt. Zo kun je dankzij het tijdsverschil letterlijk 24/7 support bieden aan je klanten, en over het algemeen zijn flexibele werknemers erg gemotiveerd en gelukkig en dus productiever dan hun collega’s in de kantoortuin.

Flink solliciteren

Heb je interesse in zo’n remote baan in loondienst, google dan eens op ‘remote job’. De concurrentie is wel hoog, dus je zult flink veel moeten solliciteren. Joost heeft zijn remote baan overigens via een ‘normale’ Nederlandse vacaturesite gevonden, dus ook hier vind je vacatures voor digital nomad banen.

Conclusie

Voordeel: plaats en mogelijk tijd onafhankelijk
Nadeel: afhankelijk van je werkgever wordt er van je verwacht dat je beschikbaar bent tijdens kantooruren.

5. Op locatie werken

Hu? Dat is tegenstrijdig hè 😉 Toch kan het wel. Als je langzaam reist, kun je reizen en werken over de wereld door tijdelijk op lokatie te werken.

Zo kun je overal in de wereld Engelse les geven met bijvoorbeeld een TEFL-certificaat. Mijn zusje heeft op reis salsa-, yoga- en pilatesles gegeven en het is bijvoorbeeld ook mogelijk om op locatie cursussen te geven in wat dan ook je expertise is (waarvoor je de deelname eerst online verkoopt). Zo doen Diana en Steven van Wonderlijk Werken dat vanaf de Canarische Eilanden en in Mexico en Costa Rica.

Conclusie

Voordeel: je kinderen kunnen op locatie naar school of crèche (lees hier meer over het combineren van werk en zorg)
Nadeel: je zit lang op één plek en je kunt niet zo flexibel reizen. Ook wordt je volgende bestemming deels bepaald door waar je nieuw werk vindt.

Benieuwd hoe ik ons digital nomad gezin onderhoud? Je leest hier alle details over mijn digital inkomen.

Lees ook deze uitgebreide blog over hoe je digital nomad kunt worden.

Wil jij ook online werken vanuit het buitenland? Wat lijkt jou een goede manier om aan een plaats onafhankelijk inkomen te komen?

Deze blogpost heb ik op 28 februari 2018 voor het laatst geüpdate.